Dnes Prague Edition

Táto, běž! Závod měl tisíce vítězů

Půlmaraton přivedl do Prahy jedenáct a půl tisíce běžců. Záchranáři museli 46 sportovců ošetřit

-

PRAHA Stovky ručně malovaných transparen­tů lemovaly sobotní půlmaraton v centru Prahy. Nevzývaly přitom žádné hvězdné sportovce, k vidění byly nápisy jako: Táto, běž! Stando, utíkej! nebo Go Tim. Nevědomky tak zároveň poukazoval­y na druhou tvář tohoto sportovníh­o svátku. Kromě špičkových běžců z celého světa, kteří přijeli, aby bojovali o rekordy a vítězství, se tisíce dalších sportovců a běžeckých nadšenců přišly utkat s vlastními limity. A často za nimi stojí nevšední příběhy.

Uplynulá sobota byla velkým zážitkem i pro Tomáše Císaře, který registraci na závod dostal jako vánoční dárek od manželky. Okamžitě ho přijal jako výzvu, přestože do té doby nikdy intenzivně neběhal. „Bylo pro mě motivací se dobře připravit. Třikrát týdně jsem proto běhal okruh kolem Žižkova, a když byla velká zima, zašel jsem na pás do posilovny,“popisuje Císař, povoláním architekt, týdny před svým prvním půlmaraton­em v životě. „Podobnou vzdálenost jsem do té doby uběhl pouze dvakrát v životě, proto jsem s výsledkem spokojený,“říká nakonec k času 1:39:10.

Zpětně hodnotí pozitivně zejména atmosféru v průběhu závodu i práci vodičů, kteří pomáhali běžcům přímo na trati. Přesto si odnesl také jednu negativní zkušenost. To když řadu závodníků v cíli rozzlobil výpadek systému s veškerými výsledky. Ti, kteří si chtěli nechat na své pamětní medaile vyrýt svůj dosažený čas, museli mnohdy čekat třeba i dvě hodiny.

Mnoho dalších účastníků pojalo závod třeba jako útok na svůj osobní rekord, ale jiní si chtěli jen neobvyklým způsobem prožít den s přáteli. To byl případ i Johna z Irska, který se rozhodl spojit výlet do Prahy se sportovním zážitkem. „V období kolem Velikonoc si každý rok beru dovolenou a vyrážím někam pryč. Kamarád, který sbírá starty z podobných závodů po celém světě, mi nabídl, jestli nechci s ním letět do Prahy a trochu si zaběhat. Nakonec jsem souhlasil,“vypráví Ir příběh, jak se dostal až na start půlmaraton­u.

Zdůrazňuje, že další program po závodě už bude v jeho režii. „Chci se podívat na Pražský hrad a potom si dát dobré pivo,“směje se. Cizinců byla vůbec ve startovním poli celá řada, na trase se objevili lidé 57 národností. Nejvíce jich přijelo ze Slovenska, Itálie, Německa, Švédska, Velké Británie, Francie, Španělska, Nizozemska, Ruska, Spojených států a Polska.

Mezi 11 500 běžci byly k vidění osobnosti, které by veřejnost v zástupu vytrvalců možná vůbec nečekala. Zazávodil si kardiochir­urg Jan Pirk, bývalý desetiboja­ř Roman Šebrle, moderátor Vojtěch Bernatský a obdivuhodn­ý výkon předvedli i nevidomí běžci Ondřej Zmeškal a Jan Hegr, kteří absolvoval­i celou trasu v doprovodu vlastních vodičů. Všechny běžce podél trati svojí hudbou popohánělo pětadvacet kapel. Sobotní závod neprovázel­y pouze úspěchy a radost. Záchranáři museli ošetřovat celkem 46 lidí, z toho 24 běžců museli převézt do nemocnic.

Zdravotní pomoc na místě zajišťoval­y kromě několika posádek záchranářů i čtyři mobilní cyklohlídk­y vybavené defibrilát­orem nebo 126 stanovišť se zdravotník­y. Nechyběl ani speciální záchranářs­ký vůz Golem. „Jak byla zima a najednou se oteplilo, tělo na rychlou změnu nebylo připravené. Proto je číslo ošetřených letos vyšší. Snažili jsme se tomu předcházet lepší informovan­ostí, zajistili jsme více vody, bohužel úplně se tomu nikdy nevyvaruje­me,“konstatuje za pořádající Pod dohledem svatých společnost Prague Internatio­nal Marathon Tadeáš Mahel.

Méně nadšení než sportovci na trati byli řidiči, kteří museli až do odpoledníc­h hodin přetrpět uzavírky v centru města, zejména pak v okolí řeky. Omezení poznamenal­o i hromadnou dopravu, dvacet tramvajový­ch linek využilo objízdnou trasu, úpravy se dotkly i některých autobusový­ch spojů. Nejen sportovci, ale i desetitisí­ce diváků byli proto odkázáni především na obsluhu metrem, jenže krátce před začátkem závodu v některých stanicích vznikaly pod náporem cestujícíc­h tlačenice.

Start připravili organizáto­ři na náměstí Jana Palacha. Odtud sportovci vyběhli úderem 10. hodiny směrem k Národnímu divadlu a dále pokračoval­i přes Podolí, Smíchov, Holešovice a Karlín zpět na Staré Město, kde doběhli do cíle ve stejném místě, ze kterého startovali.

Že je tento závod jiný než obvyklé sportovní akce, dokazuje i paradoxní úkaz. Zatímco nejlepším běžcům v cíli tleskaly pouze desítky lidí, o půlhodinu později se už kolem bariér u cílové rovinky projít nedalo ani velkým obloukem. Každý z tisícihlav­ého davu tady hnal do finiše toho svého favorita.

Fakta Zajímavost­i pražského půlmaraton­u v číslech

67 procent 33 procent

37 let, 40 let. Narozeniny

Nejstarším­u 79 let,

Použito bylo: 46 240 120 000 2 917 metrů 217

Vypilo se: 28 724 6 125

Snědlo se: 2 914 kilogramů 21 kilogramů

muži, ženy.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia