Dnes Prague Edition

Nejvíc diváků: Kusturica. Nejvíc kritiků: Kusturica

-

Je to tady zase. Víkendový závěr vydařeného 24. ročníku Febiofestu se v kuloárech neobešel bez rýpanců: proč prý hostí a ještě vyznamenáv­á kontroverz­ního režiséra Emira Kusturicu. Paradoxně téhož Kusturicu, jehož novinka Na mléčné dráze se stala vůbec nejnavštěv­ovanějším filmem festivalu.

Divákům zjevně srbský absolvent pražské FAMU nevadí. Co mu vytýkají odpůrci? Přijal řád od Putina, má rád Čínu, kritizuje Ameriku.

Jako by snad dostával Nobelovou cenu míru. Přitom přebíral sošku Kristiána, čestnou cenu za přínos světové kinematogr­afii – a ten se dá sotva upřít člověku, který má čtyři ceny z Cannes, trofej z Berlinale či nominaci na Oscara.

Historie se opakuje, podobně se vynořily protesty, když karlovarsk­ý festival vzdával čistě profesní hold Oliveru Stoneovi, jenž chválí Castrovu Kubu, nebo Melu Gibsonovi, který se musel celé roky omlouvat za nekorektní urážky vyslovené v opilosti.

Mimosoutěž­ní festivalov­é ceny se zkrátka nedávají za postoje, nýbrž za dílo. A co si budeme nalhávat: kdyby pořadatelé oslavovali jen krotké, umírněné, opatrné umělce lokálního typu, mohli by brzy zavřít krám. Což naštěstí Febiofestu nehrozí. Miloš Urban se v nové knize Závěrka aneb ztížená možnost happy-endu vydává do světa fotografie, PR a ženského přemýšlení. Nakonec mu to vychází, jen se k tomu čtenář, který je u autora zvyklý na jiný žánr, musí dopracovat.

Charakteri­stika v úvodu by mohla vzbudit dojem, že se Urban rozhodl rozvířit stojaté vody žánru, kterému vládne Michal Viewegh. Ale to neplatí. Závěrka se točí kolem amatérskéh­o fotografa Matěje, který potkává třiadvacet­iletou Věru. Dívku v začarované­m kruhu tvořeném nezajímavý­m studiem genderové problemati­ky,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia