Dnes Prague Edition

Přijímačky na SŠ, testy zdarma

-

Ode dneška do soboty se seriál MF DNES bude věnovat matematice pro žáky 5. a 7. tříd. Nejprve vás seznámíme se šesti typy úloh, které se vyskytují v didaktické­m testu z matematiky, a poté si budete moci vyzkoušet celý cvičný test, který bude opět rozdělen do tří částí. Dnes se zaměříme na úzce a široce otevřené úlohy.

Uúzce a široce otevřených úloh není uvedena nabídka možných odpovědí. Odpověď u těchto úloh tedy musí formulovat sami žáci. U úzce otevřených úloh bývá takovou odpovědí nejčastěji číslo, někdy je však nutné do záznamovéh­o archu přepsat celý zápis výpočtu, do kterého žáci doplňují číslice, znaménka či závorky. Součástí těchto úloh jsou často také požadavky na to, v jakém tvaru má být výsledek uveden.

U široce otevřených úloh je třeba spolu s výsledkem uvést i postup řešení. Nejčastěji se jedná o úlohy na výpočet hodnoty číselného výrazu, široce otevřenou úlohou pak může být i slovní úloha. Informace o tom, zda je nutné uvést i postup řešení, je vždy uvedena jak v testovém sešitě, tak i v záznamovém archu. Pokud žák tento postup neuvede, nezíská za úlohu žádný bod.

V didaktický­ch testech určených pro žáky, kteří se hlásí na 8letá gymnázia, se široce otevřené úlohy vyskytují zřídka. V posledních testech určených uchazečům o 6leté obory pak byly tyto úlohy 3 až 4. Bodové hodnocení úzce a široce otevřených úloh není jednotné, za správné odpovědi všech těchto úloh lze však většinou získat více než 50 % z maximálníh­o bodového zisku.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia