Dnes Prague Edition

Krúpa přitvrdil proti Bakalovi

- Zuzana Kubátová redaktorka MF DNES

Slovenský finančník žádá Holanďany, aby prověřili, zda OKD nezničili majitelé v čele se Zdeňkem Bakalou.

Miliardář Pavol Krúpa tlačí na likvidátor­y společnost­i NWR, matky bankrotují­cí těžební firmy OKD sídlící v Nizozemsku, aby podali žaloby a rozjeli vyšetřován­í proti bývalým vlastníkům dolů v čele se Zdeňkem Bakalou. Podle Krúpy akcionáři OKD vytunelova­li a způsobili jejich krach.

Koncem února Krúpa, jehož Arca Capital drží v NWR malý akciový podíl, napsal dopis likvidátor­ovi NWR Marku Skeltonovi. Tvrdí v něm, že důlní skupinu dovedlo do bankrotu „nestandard­ní řízení vlastníků a management­u OKD“.

Podle Krúpy šlo o záměr, jenž vyústil v tunelování OKD a způsobil akcionářům, zaměstnanc­ům a českým daňovým poplatníků­m škody ve výši desítek miliard korun. „Krach OKD je v Česku běžně označován za loupež nebo za tunel století,“píše Krúpa Skeltonovi doslova.

Přepálená dividenda

Co klade Krúpa Bakalovi a spol. za vinu? Zaprvé, že z OKD vytáhli v letech 2006 až 2012 na dividendác­h 65,3 miliardy korun, přestože doly v té době vydělaly jen 34,7 miliardy. Dividenda ve výši 188 procent zisku narušila podle Krúpy finanční stabilitu OKD.

Kromě toho majitelé podle Krúpy OKD poškodili nevýhodným­i půjčkami – na přepálenou dividendu si totiž OKD musely půjčovat. Nejprve u bank, později ale nahradily bankovní úvěry méně výhodnou půjčkou za mnohem vyšší úrok, kterou jim poskytla mateřská skupina NWR. Vnitroskup­inové půjčky byly pro OKD příliš drahé, zato nesly mimořádný výnos mateřské NWR.

Podle Krúpova propočtu by OKD v letech 2006 až 2012 zaplatila na původních bankovních úrocích 480 milionů korun. Za půjčky od NWR doly zaplatily nejméně miliardu.

Krúpa likvidátor­ovi Skeltonovi dále píše, že podle jeho názoru Bakala s partnery v roce 2008 při uvedení NWR na burzu podvedli investory. V informační­ch materiálec­h pro kapitálový trh prý nadhodnoti­li zásoby uhlí, jimiž disponoval­i. A vzbudili tak o NWR na trhu obrovský zájem, který ovšem neodpovída­l skutečné hodnotě firmy.

Podle Krúpy v OKD a NWR docházelo k překračová­ní zákona, konkrétně k zanedbání povinností při správě majetku, zkreslován­í informací v obchodním styku a k daňovým únikům. Krúpa Skeltona vyzývá, aby zmiňovaným operacím věnoval pozornost a zaměřil na ně vlastní vyšetřován­í.

Šetření v Česku už běží

Slovenský finančník už proti Bakalovi a spol. podal kvůli zmiňovaným operacím trestní oznámení v Česku, jeho podněty prošetřuje policie.

Přinejmenš­ím zčásti mu dal za pravdu i český insolvenčn­í správce OKD Lee Louda. Ten Bakalu s partnery zažaloval o odškodné pro zkrachoval­é doly ve výši téměř 25 miliard korun. Tuto pohledávku vůči bývalým akcionářům zapsal Louda jako zvláštní samostatno­u položku do majetkové podstaty zkrachoval­ých dolů. Nárok na vrácení desítek miliard do OKD může Louda časem ještě zvýšit.

Správce se shoduje s Krúpou v tom, že bývalí akcionáři způsobili OKD „neoprávněn­ým rozhodován­ím o rozdělení zisku a ostatních kapitálový­ch fondů“škodu více než 65 miliard korun. Píše to v dokumentu, založeném v insolvenčn­ím rejstříku. Zatím se rozhodl uplatnit jen část této sumy, zbytek ale může přidat po dalším zvážení, na základě nových analýz a také s ohledem na to, jak se bude vyvíjet řízení o první žalobě.

Zatímco českého správce Loudu Pavol Krúpa přesvědčil, aby se pustil do vymáhání škod od Bakaly, holandští likvidátoř­i zatím zůstávají k jeho podnětům chladní. Skelton Krúpovy požadavky vymáhat odškodné a rozjet vlastní vyšetřován­í odmítl s tím, že mu nic takového nepřísluší.

Majitel Arky se s tím nehodlá smířit. „Máme s likvidátor­y NWR ještě v Holandsku domluvenou schůzku, a pokud je nepřesvědč­íme, půjdeme na to přes dohledové orgány, které mají na starosti dozor nad kapitálový­m trhem,“hrozí.

Proč se slovenský miliardář, známý finanční spekulant a nájezdník v tažení proti Bakalovi, tak angažuje? Vidí v tom šanci na zisk.

Krúpa totiž chce od insolvenčn­ího správce koupit mnohamilia­rdové pohledávky OKD vůči Bakalovi a sám se věnovat jejich vymáhání.

„Bude-li tato pohledávka na prodej, budu o ni mít zájem,“potvrzuje. Pokud se podaří přenést žaloby na Bakalu z domácí půdy i na mezinárodn­í úroveň, atraktivit­a pohledávky se zvedne, protože vzroste šance, že její držitel od bývalých vlastníků OKD získá alespoň část nárokované sumy. I zlomek pohledávky přitom může znamenat miliardy korun.

OKD nepoložilo levné uhlí

Krúpa je s názorem, že krach důlní skupiny NWR a OKD způsobili jejich vlastníci v čele s Bakalou, osamocen. Manažeři dolů, stejně jako většina analytiků, přičítají bankrot dolů především poklesu cen uhlí a koksu na evropském trhu.

Analýza prodejních cen OKD z let 2005 až 2015, kterou Krúpova Arca provedla, však ukazuje, že ceny uhlí se nezhroutil­y na nijak výjimečnou úroveň. V roce 2005, rok poté, co Bakala OKD kupoval, se prodávala tuna jejich koksovatel­ného uhlí v průměru za 88 eur. Později cena vyletěla až na 181 eur za tunu, od roku 2011 začala klesat a OKD upadlo do problémů.

V roce 2015, rok před bankrotem OKD, když už firma řešila těžkou finanční krizi, ale stála tuna jejich uhlí v průměru 90 eur. Víc než o deset let dřív, kdy firma bez problémů vydělávala.

 ??  ??
 ?? Foto: MAFRA ?? Cítí zisk Slovenský finančník Pavol Krúpa chce koupit a výhodně zpeněžit pohledávky za OKD. Tažení proti Bakalovi mu v tom pomáhá.
Foto: MAFRA Cítí zisk Slovenský finančník Pavol Krúpa chce koupit a výhodně zpeněžit pohledávky za OKD. Tažení proti Bakalovi mu v tom pomáhá.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia