Dnes Prague Edition

Hodinka mezi čtyřma očima a je jasné, kdo je pro vás nejlepší

- Zápisník Ondřej Leinert reportér MF DNES

Teď už se poučíme a lidi na kandidátky budeme vybírat pečlivě, říkal Andrej Babiš před krajskými volbami a říká to i teď před sněmovními. A vlastně mu i věřím, že to myslí naprosto vážně. Ale stačí chvíle, kdy vidíte, jak volá libereckém­u podnikatel­i Jiřímu Bláhovi, jehož by v hnutí rádi viděli jako jedničku v kraji, a nemůžete se zbavit dojmu, že letos se to zase nepovede.

Tím, kdo Bláhu „láme“, aby kandidoval, totiž není prvořadě liberecká organizace ANO, ale centrála, respektive její šéf, Babiš. A on je ten problém, který se projevil už mnohokrát. Naposledy v Olomouckém kraji, kde mu stačil hodinový rozhovor a hnutí si do čela kandidátky zvolilo člověka, kterého čtvrt roku po volbách nepustí ani na vlastní sněm, a dnes budou jeho spolustran­íci hlasovat o jeho odvolání z pozice hejtmana.

Babiš zvládne víc než většina z nás. Ráno na skok na Chodově v centrále ANO vedle Agrofertu, dopoledne na ministerst­vu, pak ve Sněmovně, foto s Martinou Sáblíkovou na Twitter a s dětmi na Facebook, pohovor s uchazečem o členství v ANO v průhonické Sokolovně, v neděli v deset večer rozhovor s novináři. A do toho ještě zhubnout patnáct kilo. Ale v politice nejmíň z poloviny rozhoduje psychika. A do té během hodinového pohovoru nepronikne­te. Dokud bude šéf krajům byť jen „radit“, koho mají mít v čele, problém se bude opakovat. A je jedno, jestli vytáhne skromně působícího pekaře, nebo světácky vystupujíc­ího doktora.

Nemusíme se ptát, jsme v každodenní­m kontaktu, poslední SMS mám od pana Babiše ze včerejška.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia