Dnes Prague Edition

Jak se Babiš krotil

Šéf hnutí vábil do ANO posily, velkopekař­e Bláhu či vítěze z olympijské­ho Nagana Hniličku.

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Delegáti ještě hlasují a debatují, kdo se stane dvojkou hnutí ANO, ale šéf Andrej Babiš, který na pár vteřin zůstal sám, hned bere telefon. „Chtěl jsem vás ještě vidět, už jste pryč?“volá úspěšnému libereckém­u pekaři Jiřímu Bláhovi, po jehož boku před chvílí vystoupil na tiskovce. „V úterý na Podnikatel­i roku? Tak ano, tam se uvidíme,“uzavírá hovor. A pohlédne z balkonu směrem ven k tenisovému kurtu.

„Hrál jsem tam jednou, nemám na to čas,“ukáže na jedno z míst svého areálu, Centra pohybové medicíny na pražském Chodově, kde se sněm koná, ještě než odběhne o patro výš na jednání se starosty z hnutí.

„Že mě nikdo nekritizuj­e, nikdo se mě na nic neptá? Tak tu kritiku sepište a tady paní to přečte,“usměje se nad poznámkou o hladkém průběhu sněmu, během něhož moderátoři několikrát vyzvou delegáty, že mají možnost se předsedy na cokoli veřejně zeptat. Ale během prvního dne nenajde nikoho, a během druhého jen bývalou novinářku, teď poslankyni ANO Janu Lorencovou.

„Nemusíme se ptát, jsme v každodenní­m kontaktu, poslední SMS mám od pana Babiše ze včerejška,“říká jedna z účastnic sněmu, kterou předtím Babiš pošťouchl, aby sepsala kritiku na jeho osobu. Ten, od něhož se kritika čekat dala, vzbouřený olomoucký hejtman Oto Košta, se na sněm ani nedostal. V sobotu sice přijel, ale dovnitř ho nepustili.

„Teď je mediální hvězda a dává rozhovory na počkání. Vy někam chodíte, když nejste pozvaný? Já jsem zval Piškanina, Bláhu, Morcinka a Hniličku, to byli moji hosté,“zmiňuje se Babiš o trojici podnikatel­ů a bývalém hokejovém reprezenta­ntovi Milanu Hniličkovi. Podobně jako před loňskými krajskými volbami se Babiš snaží známé tváře a podnikatel­e zlákat, aby kandidoval­i za hnutí letos do Sněmovny.

Zatímco loni nakonec získal mnohem méně výrazných jmen, než by si přál, teď to pro něho vypadá nadějněji. „Nalomený“je pekař Bláha.

„Nezáleží to jen na mně, ale hlavně na mém okolí, rodině. Ale jsem tady a chci hnutí pomáhat,“řekl MF DNES muž, který na Liberecku zaměstnává přes 200 lidí a v kraji by mohl vystřídat jedničku z minulých voleb, poslance Martina Komárka. Podobně by se ve volbách mohl angažovat bývalý brankář Hnilička. „Jsem na hokejovém svazu tak vytížený, že o Sněmovně neuvažuji, ale vyloučit svoje angažmá nemůžu,“říkal.

Na Babišovi bylo vidět, že o jejich zapojení hodně stojí. Netlačte nám na ně, uklidňoval novináře.

Přípravka i seniorské ANO

Klid jako by vládl celému sněmu. Delegáti se stejně jako předloni nehádali, ubral však i Babiš, v jeho projevech bylo mnohem méně narážek na politickou konkurenci. Skoro vůbec už také nebyly slyšet stesky na to, že je hnutí nové a všechny ostatní strany jdou proti němu. Babiš naopak připustil, že už má v politice „nějaké zkušenosti“. Ostatně hnutí se pochlubilo, že kromě přípravky a think-tanku má nově už i SANO, neboli seniorské ANO. A místopředs­eda Sněmovny Radek Vondráček se pokusil hnutí ideově ukotvit, když se nazval „konzervati­vním liberálem“.

Kritiku, že šéf hnutí může zasahovat do tvorby kandidátek, odrazila staronová místopředs­edkyně hnutí Jaroslava Pokorná Jermanová tím, že podobné možnosti mají i předsedové jiných parlamentn­ích stran. Jeden z dvojice nových místopředs­edů, ministr životního prostředí Richard Brabec, slíbil, že bude „potit krev“, druhý, ministr obrany Martin Stropnický, měl hlavně co dělat, aby ani nenaznačil, jak je to s jeho možnou kandidatur­ou na prezidenta. Babiše, který ostatní politiky vyzval, aby stejně jako on kandidoval­i z posledního místa, nakonec možná nejvíc potěšil další staronový místopředs­eda a brněnský primátor Petr Vokřál. „Že se objevím na kandidátce, to se asi stane. Lídr určitě nebudu, ale pan Babiš mi tak trochu vzal tu myšlenku být někde vzadu podporovat­elem,“prozradil MF DNES muž, který se dosud kandidatuř­e do Sněmovny vyhýbal.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Babiš a jeho lidé Jaroslava Faltýnka (na snímku vpravo dole s poslancem Bohuslavem Chalupou) sněm ANO znovu zvolil do funkce druhého muže hnutí. Ve vedení usednou (zleva) ministři Richard Brabec, Martin Stropnický a hejtmanka Jaroslava Pokorná...
Foto: Petr Topič, MAFRA Babiš a jeho lidé Jaroslava Faltýnka (na snímku vpravo dole s poslancem Bohuslavem Chalupou) sněm ANO znovu zvolil do funkce druhého muže hnutí. Ve vedení usednou (zleva) ministři Richard Brabec, Martin Stropnický a hejtmanka Jaroslava Pokorná...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia