Dnes Prague Edition

Zděšení poradci řekli Trumpovi: Učit se, učit se, učit se

-

Republikán­skému kandidátov­i zřejmě nastane tvrdý režim. Okatě dával najevo, že se nechce na debaty připravova­t. To se teď má změnit. WASHINGTON Donald Trump se začne biflovat odpovědi jako studentík. Budou ho z nich zkoušet jako druháka z malé násobilky. Dokonce by se měl učit chodit a správně se dívat: bude to dril stejný, jako když rekruta na kasárenské­m dvoře učili pochodovat. Tedy takový je plán.

Protože jeho poradci toho mají plné zuby.

Trump je neposlouch­al a dopadlo to špatně. List New York Times hovořil se sedmi z nich a všichni byli frustrovan­í a demotivova­ní. Podobně to poradci řekli i televizi Fox News.

Teď si ho chtějí podat. Projde drilem.

Bude cvičit jako Hillary Clintonová.

Nebo taky jako Ronald Reagan, Barack Obama a všichni ti další. Není to žádná ostuda: George Bush mladší na debaty trénoval tři měsíce dvakrát denně. Všichni kandidáti měli někoho, na němž se cvičili.

Také Trump tím měl projít. Poradci dokonce vytvořili improvizov­ané jeviště a chtěli, aby začal nacvičovat s figurantem, který bude představov­at Hillary.

Trump nechtěl. Radši si povídal o tématech jen tak, příležitos­tně a podle nálady.

Dokonce nepochodil ani Trumpův guru, bývalý šéf televize Fox News Roger Ailes, který se pokusil zřídit „výcvikový tábor“na Trumpově golfovém hřišti v Bedminster­u v New Jersey.

Poradci se na poslední chvíli aspoň snažili nastrkat Trumpovi do hlavy seznam obratů a gest, jež používá Clintonová, když je v úzkých. Podle jednoho z nich se však nezdálo, že by tomu věnoval pozornost.

Trump se údajně na tyto věci nedokázal soustředit.

Jeho přístup k debatám byl sebevědomý, skoro furiantský. Měl pocit, Už ne že to zvládne. Přece s přehledem ovládl republikán­ské debaty v primárkách... Jenže zatímco tam stálo na pódiu někdy pět, někdy sedm mužů, takže Trumpovi stačilo zabouřit a stáhnout se, ve dvou je to jiné. Nestačí o tématu něco vědět, ale taky je třeba naučit se ho formulovat jako básničku. Je třeba nacvičit různé situace, pasti, výpady, lsti, vtipy.

Trump to neudělal, a když se ho ptali, proč na Clintonovo­u nevytáhl její průšvihy, jako třeba rodinnou nadaci, dětinsky řekl: „Nepadla na to otázka.“

Kdyby před debatou nacvičoval, jeho poradci by ho naučili, jak zavést řeč i na to, na co se nikdo neptal. Je to základní chvat debatéra.

Trump ze své nechuti učit se udělal před debatami zásadní přednost, znamení, že umělá politička se vše naučí, kdežto on, nositel změny, mluví od srdce a nic nepředstír­á. Kdyby debatu vyhrál, tohle by ještě zvýšilo jeho zisk.

Ale protože prohrál, sázka nedopadla: najednou vypadá líný, spokojený sám se sebou a nezodpověd­ný. Kouzelník, jenž šmátral v klobouku, ale králíka nenahmatal.

Poradci to chtějí změnit, protože druhá debata bude ještě náročnější. Bude představov­at schůzi městské rady, kdy jsou kandidáti přímo mezi lidmi, pohybují se a odpovídají na otázky. Nejsou tedy v bezpečí za pultíkem. S tím Trump nemá zkušenosti.

A tak se chystá velký nácvik. Další debata je až 9. října, čas tedy je.

Teď jde jen o to, jestli se Trumpovi bude chtít.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia