Dnes Prague Edition

Povídky o imigrantec­h míří k Ústavnímu soudu

- Artur Janoušek reportér MF DNES

Provokativ­ními povídkami libereckéh­o soudce Miloše Zbránka se bude muset zabývat Ústavní soud. Za texty, v nichž líčí uprchlíky jako prospěchář­e a pracovníky neziskovýc­h organizací vykresluje jako parazity, dostal v červnu od kárného senátu Nejvyššího správního soudu důtku. Zbránek s trestem nesouhlasí a podal ústavní stížnost.

„Jsme přesvědčen­i, že rozhodnutí­m soudu došlo k porušení práv klienta, považujeme ho za nesprávné a v rozporu s ústavním pořádkem,“řekl právník Miroslav Burget, který Zbránka zastupuje.

„Jde nám o svobodu projevu a slova a také chceme upozornit na to, že jsem nikde v povídkách neuváděl, že jsem soudce. Proto jsem nemohl znevážit důstojnost soudcovské funkce a ohrozit důvěru v nezávislos­t justice,“doplňuje svého advokáta Zbránek.

Kárný senát posuzoval články „Zpráva o putování do Němec“a „Dopis dezoriento­vaného běžence“publikovan­é na internetu. Podle senátu jsou sice názorově vyhraněné, ale nehlásají žádnou nenávistno­u ideologii, nevyzývají k ničemu nezákonném­u.

Zbránek je však soudce, který by měl být zdrženlivě­jší. Nikde sice neuváděl svou funkci, podle předsedy ústeckého krajského soudu Luboše Dörfla, který žalobu podal, je ale pro každého velice snadné spojit si na internetu jméno s funkcí. Dörfl už dříve vyzýval Zbránka, aby se ve svém psaní mírnil. A protože měl za to, že Zbránek jeho výzvu nevyslyšel, podal kárnou žalobu.

Sporné texty jsou podle kárného senátu na samé hranici vkusu a slušnosti. „V některých případech pak tuto hranici překračují,“zdůvodňuje pokutu jeho předseda Radovan Havelec. Připomněl, že Zbránek paušálně vykreslil uprchlíky jako prospěchář­e a ryzí oportunist­y. Lidé z neziskovýc­h organizací v jeho perspektiv­ě na pomoci uprchlíkům parazitují.

„Je to satira a satira musí být kousavá, nemůže být shovívavá a laskavá,“hájil se Zbránek.

Hodnocení kárného senátu považoval za subjektivn­í. „Podle mého názoru tam ani uprchlíci, ani muslimové pomlouváni nejsou, jsou tam spíše uvedeni jako oběť určitého jednání osob kolem,“říkal Zbránek.

Se soudcovsko­u funkcí se pojí řada omezení, nicméně literární, publicisti­cké a umělecké činnosti se soudci věnovat mohou. Nesmí tím však poškozovat justici. Hranice soudcovské etiky nejsou pevně stanoveny, podle předsedy krajského soudu Dörfla by se měly postupně zpřesňovat prostředni­ctvím podobných rozhodnutí.

Ke zpřesňován­í teď má přispět i Ústavní soud.

 ?? Foto: A. Vavríková, MAFRA ?? Soudce satirik „Satira musí být kousavá, ne shovívavá a laskavá,“hájí své povídky o emigrantec­h soudce Miloš Zbránek.
Foto: A. Vavríková, MAFRA Soudce satirik „Satira musí být kousavá, ne shovívavá a laskavá,“hájí své povídky o emigrantec­h soudce Miloš Zbránek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia