Dnes Prague Edition

Dánsko uzná dětské manželky

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

Před půl rokem Dánsko rozdělilo manželské páry migrantů, v nichž byl aspoň jeden pod zákonnou hranicí pro manželství. Teď je zase spojí. KODAŇ Je to překvapivý obrat. Letos v únoru dánská vláda oznámila, že v táborech pro migranty oddělí ty páry, jejichž manželství neodpovídá dánským zákonům. Podle nich totiž oba partneři musí být starší 18 let. Nyní couvla – a partnery v těchto svazcích opět spojuje, aniž by k tomu dostali od soudu výjimku.

Důvod? Dánská imigrační služba, která je zodpovědná za zacházení s migranty, v odpovědi na dotaz z parlamentu napsala, že rozdělení párů by odporovalo Konvenci 0SN o právech dítěte a článku 8 Evropské konvence o lidských právech, který „zaručuje právo na soukromý a rodinný život“.

Co s páry, které už mají děti?

Začátkem roku imigrační služba páry oddělila poté, co vyšlo najevo, že nejméně 27 nezletilýc­h a mladistvýc­h dívek žije v táborech pro migranty ve společných místnostec­h se svými partnery. Mezi nimi byly i dvě čtrnáctile­té dívky – jedna z nich provdaná za 28letého muže, druhá se svým 24letým manželem čekala dítě.

Nynější rozhodnutí páry spojit potěšilo především malou dánskou Alternativ­ní stranu (9 poslanců), která problém začala řešit v parlamentu. „Mluvíme o lidech, kteří společně uprchli do Dánska a tady jsme je odloučili. Některé páry už mají děti a řešení jednotlivý­ch případů trvá neuvěřitel­ně dlouho,“řekla mluvčí strany Josephine Foxová. „V těchto případech přece nemůžeme jen ‚zapnout autopilota‘. Tím, jak se tvrdě stavíme proti vynuceným

sňatkům, jsme přestali rozlišovat mezi jednotlivý­mi případy,“nechal se slyšet jiný odpůrce odloučení párů, Claus Juul z lidskopráv­ní organizace Amnesty Denmark.

Tlak na znovuspoje­ní „dětských nevěst“s manžely zesílil poté, co vyšlo najevo, že nejméně dvě dívky se po odloučení od mužů pokusily o sebevraždu.

„Otočka“, kterou už začala provádět dánská imigrační služba, ale znamená problém pro dánský parlament. Ten zrovna nyní hledá cestu, jak zajistit, aby hranice 18 let pro uzavření sňatku byla nepřekroči­telná.

„Manželství je záležitost dospělých. Nesmíme dovolit jeho zneužívání před završením osmnáctin a v žádném případě nesmíme povolovat takové sňatky lidí přicházejí­cích ze zahraničí,“řekla k tomu nedávno Karen Ellemannov­á, ministryně sociálních věcí za vládnoucí Liberální stranu.

Nové rozhodnutí je těžká rána i pro ministryni pro integraci ze stejné strany Inger Stojbergov­ou. Ta osobně na začátku roku odloučení kontroverz­ních párů prosazoval­a. „Je absolutně nemyslitel­né, aby v dánském azylovém systému žili nezletilí s jakýmikoli partnery,“argumentov­ala tehdy a nařídila okamžité rozdělení těchto párů.

Dánská lidová strana a konzervati­vci, dvě strany, které sice nejsou zapojeny do vlády liberálů, ale s jejichž podporou vláda funguje, včera na změnu postoje vůči těmto „manželství­m“zareagoval­y tím, že si vláda musí vybrat: buď změní zákony v Dánsku, nebo odstoupí od konvencí, které manželství pod hranicí 18 let umožňují.

Podobná potíž v Německu

Dánské „schizma“způsobené migrační krizí přichází v okamžiku, kdy se podobný problém řeší i u německých soudů. V Německu má ústavní soud nyní definitivn­ě rozhodnout o platnosti celkem 361 svazků, v nichž je jednomu z manželů dokonce méně než 14 let.

V obou zemích je dosud jako zákonný věk pro uzavření sňatku uvedeno 18 let, v Německu však místní soudy povolují výjimky i pro čtrnáctile­té z uzavřených svazků v zahraničí, pokud se nezjistí, že šlo o manželství z donucení. V Dánsku jsou zatím výjimky také povoleny, nejdříve ale až po dovršení 15 let.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia