Dnes Prague Edition

Průměrná mzda vzrostla všude, jenom ne v Praze

-

Čísla Českého statistick­ého úřadu ukazují, jak se metropole a její obyvatelé za rok proměnili. Více Pražanů pracovalo, rozvedlo se i uzavřelo sňatek. PRAHA V metropoli podle posledních údajů statistiků žije již 1 270 323 lidí. Meziročně jich přibylo 8 608 a výrazně se snížil počet lidí bez práce. Český statistick­ý úřad (ČSÚ) to aktuálně uvádí ve svém bulletinu za první čtvrtletí.

Celý rok 2016 s sebou zatím nese postupné snižování míry nezaměstna­nosti. Ta podle statistiků v Praze na konci prvního kvartálu meziročně klesla ze 4,96 procenta na 4,10 procenta. Snižovala se i dál a v červnu sestoupila na 3,81 procenta. V Praze tehdy bylo bez práce 33 963 lidí, z toho 17 887 žen.

Pražané si naopak pohoršili u výše průměrné měsíční hrubé mzdy. Ač v meziročním srovnání prvního čtvrtletí vzrostly platy ve všech krajích v rozmezí 5 až 8 procent, v Praze naopak klesly. Nijak výrazně, jen o 0,23 procenta, ale v Mzda jako lákadlo porovnání se zbytkem republiky je to nepoměr. „Aktuálně je největší hlad po pracovních silách v průmyslový­ch firmách, které lákají nové zaměstnanc­e vyšším platem. Proto se v Praze, která je orientován­a spíše na služby, růst mezd neprojevil,“ vysvětluje ekonom David Marek. Další důvod poklesu mezd je možné paradoxně hledat právě v nárůstu zaměstnano­sti. „Nově obsazovaná místa se totiž ve výši mzdy zpravidla pohybují pod pražským průměrem,“říká Tomáš Mládek z Krajské správy ČSÚ v Praze. I tak si Pražané oproti ostatním krajům vydělali více peněz. V březnu to bylo v průměru 32 934 korun hrubého.

Na zvyšujícím se počtu Pražanů měli velkou zásluhu i novorozenc­i. V prvním čtvrtletí tohoto roku jich porodnice opustilo 3 616, o 155 víc než za stejné loňské období. Z toho 1 523 dětí se narodilo svobodným matkám. Naopak méně lidí než vloni v Praze zemřelo, namísto 3 423 jen 3 086. „Růst počtu obyvatel byl také výrazně ovlivněn větší zahraniční migrací. Ve výměně obyvatel s ostatními částmi Česka Praha naopak ztrácí,“dodává Mládek.

Oproti loňskému roku přibylo i svateb a stejně tak i rozvodů. Stále tedy platí trend, že se více Pražanů rozvádí, než uzavírá manželství. Za první čtvrtletí ho letos uzavřelo 464 párů a ukončilo 665.

Praha se také čím dál více stává cílem turistů. V metropoli strávil během prvního kvartálu v hotelech a penzionech alespoň jednu noc více než milion cizinců. To představuj­e více než tři pětiny všech turistů v České republice. V průměru v Praze přečkali 2,4 noci a nejvíce jich přijelo z Německa a Itálie.

Praha je také stále bezpečnějš­ím místem pro život, alespoň pokud jde o kriminalit­u. Meziročně se v metropoli odehrálo téměř o 1 300 trestných činů méně. Přibylo však dopravních nehod. Počet zemřelých

Migrace Přistěhova­lí do Prahy Z toho z ciziny Vystěhoval­í z Prahy

Manželství Počet sňatků v Praze Počet rozvodů Z toho páry s nezletilým­i dětmi

Kriminalit­a v Praze Zjištěné trestné činy Z toho násilné trestné činy Objasněné trestné činy

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia