Dnes Prague Edition

Oslaví Starce na chmelu. A zjistí, proč teď film upadá

-

Letní filmová škola, kterou od zítřka do 30. července hostí Uherské Hradiště, má kromě zajímavých hostů i jeden těžký úkol: prověřit současný stav české kinematogr­afie. UHERSKÉ HRADIŠTĚ Nejméně dva ze zahraniční­ch hostů budou letos v obležení. Jednak Julie Taymorová, režisérka ceněného životopisu Frida, jednak výtvarník Kurt van der Basch, který se jako kreslíř podílel na filmech Star Wars: Síla se probouzí, Atlas mraků či Dítě číslo 44. Oba pro účastníky chystají tvůrčí lekce, pod výtvarníko­vým vedením si zájemci dokonce zkusí, jak se dělá takzvaný storyboard neboli nákres jednotlivý­ch filmových scén.

„Právě v tom se Letní filmová škola liší od jiných festivalů,“připomíná její ředitelka Iva Hejlíčková lektoráty, odborné úvody, dílny, zkrátka výukovou stránku akce. Počet ani Legenda z 60. let struktura účastníků se příliš nemění. „Většinou jde o středoškol­áky či vysokoškol­áky, kteří ještě nezaložili rodiny, a pak o milovníky filmu, kterým naopak jejich děti už odrostly,“shrnuje Hejlíčková.

Letos tak třeba překladate­l Martin Hilský provede shakespear­ovským výročím, náměty jiných přednášek budou Luchino Visconti, Roger Corman, japonský animační styl anime, pronikání filmových tvůrců do televizí, ale také současný stav domácí kinematogr­afie. „Blok nazvaný Inventura českého filmu přivítá tvůrce, producenty, distributo­ry, zástupce Státního fondu kinematogr­afie – a společně se pokusíme zjistit, proč má nynější domácí tvorba pošramocen­ou pověst,“slibuje ředitelka.

Pro konfrontac­i „tehdy a nyní“skýtá Letní filmová škola ideální půdu. Hostí totiž jednak distribučn­í předpremié­ry dvou digitálně restaurova­ných legend z 60. let – obě, Baron Prášil a Starci na chmelu, vstoupí do kin 1. srpna – jednak retrospekt­ivu Ivana Passera, jehož omlazené Intimní osvětlení se předvedlo už na karlovarsk­ém festivalu.

Nicméně filmová výuka nabízí také četné „přestávky“, kam spadají třeba koncerty Anety Langerové, Vladimíra Merty, skupiny Mňága a Žďorp nebo Jiřího Bárty. V divadelním stanu se vystřídají exotické tance s Kabinetem Havel, literární stan slibuje třeba Bukowského v ostravském dialektu a stan pro děti chystá lunapark filmových vynálezů včetně možnosti vyrobit si svůj vlastní první film.

 ?? Foto: AČFK ??
Foto: AČFK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia