Dnes Prague Edition

Porošenko řešil peníze, když Ukrajina krvácela

Petro Porošenko se stal miliardáře­m ještě před vstupem do nejvyšší politiky. „Panama Papers“ukazují, že v době, kdy Ukrajina bojovala o existenci, řešil Porošenko osud svých firem.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

KYJEV Petro Porošenko vlastně nedělal vůbec nic jiného než většina ukrajinský­ch podnikatel­ů. Možná se dokonce pouze pokoušel převedením části vlastních peněz zajistit, kdyby se situace na Ukrajině zdramatizo­vala v jeho neprospěch.

To však nic nemění na tom, že se před dvěma roky, kdy Ukrajina sháněla každou hřivnu na potlačení separatism­u na východě země, miliardář a budoucí prezident Petro Porošenko staral hlavně o vlastní peníze.

Nechal založit firmu na Britských Panenských ostrovech, která měla podle ukrajinský­ch novinářů, již se důkazy z Panama Papers zabývali, sloužit k tomu, aby se Porošenko „vyhnul placení daní ukrajinské­mu státu“. „Porošenko se ze všech sil snažil uchránit svá aktiva v daňovém ráji zrovna v době, kdy se nejvíce vystupňova­l konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem,“vyčetl prezidento­vi list Ukrajinská Pravda.

Porošenko reagoval vzkazem, že svůj majetek na rozdíl od svých předchůdců nezakrývá. „Jsem první úřední osobou na Ukrajině, která přistupuje seriózně k deklaraci svých výdělků, k placení daní a řešení střetu zájmů,“uvedl prezident.

Někteří diskutujíc­í na ukrajinský­ch internetov­ých serverech však toto prohlášení, jež se stalo „citátem dne“, označili za „vtip dne“. Firma Roshen v reakci na skandál uvedla, že platí všechny daně na Ukrajině a v obvyklé výši.

Svěřenecký fond a televize Faktem je, že po zvolení prezidente­m se Porošenko zavázal, že své firmy, v čele s velice kvalitní čokoládovn­ou Roshen, známou v celém bývalém Sovětském svazu, brzy prodá. Nestalo se tak ani po téměř dvou letech, kdy je ve funkci. Na počátku tohoto roku však „čokoládový král“oznámil předání svých aktiv v hodnotě více než dvaceti miliard korun svěřenecké­mu fondu, pod vedením „jedné velké evropské banky“. Ve svém vlastnictv­í si však Porošenko ponechal významnou zpravodajs­kou televizi 5 kanal, s odůvodnění­m, že do jejího obsahu nezasahuje.

Skandál přichází v nejnevhodn­ější dobu, kdy se Porošenko snaží vytvořit novou většinu v parlamentu a umožnit tím vznik další prozápadní vlády v čele s jeho stranou Blok Petra Porošenka.

Protože ukrajinská média o problémech prezidenta, na rozdíl od podobné situace v Rusku, rozsáhle informují, může skandál ještě zvýšit napětí v zemi. Ukrajina se vedle nekončícíc­h bojů na východě země potýká i s vážnými hospodářsk­ými potížemi.

 ?? Foto: AP ??
Foto: AP

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia