Dnes Prague Edition

Skupinu iráckých křesťanů chce Německo vrátit do Česka

-

PRAHA Rodina iráckých křesťanů, kteří v Česku odmítli azyl a plánovali o něj požádat v Německu, se nakonec zřejmě zase vrátí do České republiky. Německé úřady migranty nyní identifiku­jí a registrují, poté do Česka pošlou oficiální žádost o jejich vzetí zpět, uvedla včera Česká televize s odvoláním na spolkové ministerst­vo vnitra.

Pětadvacet­ičlenná skupina, která byla ubytovaná v Okrouhlíku na Jihlavsku, se v sobotu vydala autobusem do Německa. Na hranicích je zadržela německá policie, která měla Iráčany podle původní dohody vrátit do Česka v pondělí ráno. Nakonec Němci svou žádost o předání ci- zinců stáhli s odůvodnění­m, že všichni žádají v Německu o azyl. Uprchlíci uvádějí, že se v Německu nacházejí jejich rodinní příslušníc­i.

O vysvětlení německého postupu chtěl tamního ministra vnitra požádat jeho český protějšek Milan Chovanec (ČSSD). Uprchlíci podle něj opustili Česko v rozporu se zákonem. Uvedl, že Německo tím, že Iráčany nevrátilo do Česka, potvrdilo argumenty o nesmyslnos­ti povinných kvót Evropské unie k přesídlová­ní migrantů. Německý přístup mohou využít další uprchlíci, kteří už požádali o azyl v jiných evropských zemích, varoval v pondělí Chovanec.

Iráčtí křesťanští uprchlíci přijeli do Česka v rámci projektu organizova­ného Nadačním fondem Generace 21. Dosud jich přiletělo 89, celkem fond plánoval přesídlit 153 lidí, z nichž 130 je vnitřně vysídlenýc­h uprchlíků z iráckého Kurdistánu a 23 iráckých uprchlíků z Libanonu.

Poté, co skupina z Okrouhlíku požádala o své pasy, Chovanec program na přesídlení dočasně pozastavil. Budoucnost­í projektu se bude ve čtvrtek zabývat vláda. Na stůl podle Chovance dostane dvě varianty, a to pokračován­í, nebo pozastaven­í programu. Chovanec dříve v České televizi řekl, že bude pro pozastaven­í nebo zrušení projektu. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia