Dnes Prague Edition

Nové metro po roce: zkratka do Motola, ale i hrozný průvan

-

PRAHA Výrazně lepší dopravní dostupnost severozápa­dní části Prahy včetně motolské a střešovick­é nemocnice, ale i řada komplikací a nedodělků. Tak lze zhruba shrnout rozšíření pražského metra o čtyři stanice na trase metra A do Motola, od jejichž otevření uplyne 6. dubna rok.

Na každé z nových stanic metra bylo vybudováno množství obchodních prostor, z nichž mnohé ještě teď zejí prázdnotou. Vestibuly přitom denně prochází desítky tisíc lidí a místo je tak pro obchodníky vysoce atraktivní.

Dopravní podnik spustil výběrové řízení na pronájem prostor až po zahájení provozu, a to nově tak, že každou stanici získal jeden správce, což mělo přispět k zajištění roz- sáhlejších služeb cestujícím. Loni v červenci DPP oznámil, že vybral firmy, které se budou starat o obchody ve vestibulec­h tří stanic.

Terčem kritiky se staly například i chybějící eskalátory na Nádraží Veleslavín, což působilo problémy především cestujícím na letiště. To proto najalo do metra nosiče zavazadel. Stanice Bořislavka je zase řešena tak, že zde panuje i na poměry v pražském metru velký průvan, který dokonce zastavoval výtahy a slabším lidem občas brání v chůzi. Cestující si také vynutili změnu původně zavedeného provozu, kdy na nový úsek metra zajížděla jen část souprav.

Podle analýzy, kterou si magistrát nechal vypracovat krátce po otevření nových stanic, byla nejlépe hod- nocena stanice Motol. Nejvíce připomínek měli odborníci z Institutu plánování a rozvoje k Bořislavce a Veleslavín­u. Kritizoval­i například informační cedule nebo přechod mezi povrchovým­i zastávkami MHD. I přes různé nedostatky se nový úsek metra stal ihned velmi využívaným.

Podle průzkumu DPP za první tři měsíce provozu byla nejvytížen­ější stanice Nádraží Veleslavín (v průměru zhruba 30 000 lidí denně), nejméně cestujícíc­h využívalo stanici Petřiny. Celkem pak mělo nové stanice prodloužen­é trasy metra A využít za rok provozu 33,5 milionu lidí. Praha plánovala přivést podzemní dráhu až na letiště v Ruzyni, ale kvůli nedostatku peněz trasu zkrátila. (ČTK, vj)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia