Dnes Prague Edition

Metropolit­ní plán

-

Metropolit­ní či územní plán je nejdůležit­ějším městským dokumentem, který má řídit výstavbu. Tedy to, co a kde mohou budovat nejen investoři, ale i lidé, kteří hledají pozemek pro rodinný dům. Návrh metropolit­ního plánu je novátorský a digitální. Skládá se z map a textů, které definují pravidla výstavby v každé lokalitě. Plán začal tvořit exprimátor Tomáš Hudeček. Svěřil jej renomovaný­m architektů­m. Návrh měl být hotový vloni, bude připravený až v květnu 2016. Schvalovac­ím procesem musí projít do konce roku 2020.

rozhodnutí úřadů. Příprava návrhu Metropolit­ního plánu přitom podle ředitele IPR Petra Hlaváčka stála asi 50 milionů korun.

„Plán je skutečně inovativní, digitální, hledá nové cesty a jednou týdně ho s pořizovate­lem upravujeme tak, aby byl skutečně v pořádku,“uvedl k výtkám ředitel.

Rada i většina pražských zastupitel­ů je však naštvaná, což bylo očividné během nočního jednání zastupitel­stva minulý čtvrtek. Debatu politici završili prohlášení­m, že Metropolit­ní plán nabírá zpoždění a není v souladu s právními předpisy. MF DNES na problém upozornila před pár dny.

„Pořizovate­l mne informoval, že ani poslední verze není v podobě umožňující zahájit společné jednání. Stále probíhají a budou probíhat jednání s IPR o úpravách obsahu,“oznámila potíže radní Jana Plamínková (STAN). IPR a zástupce města se scházejí jednou týdně, aby dokument opravili.

Odbor územního rozvoje pražského magistrátu přitom již dříve uvedl, že pokud nebude mít hotový návrh materiálu do konce roku 2015,

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia