Dnes Prague Edition

Spící konflikt v Náhorním Karabachu se zase probudil

Nejvážnějš­í střet od roku 1994, kdy bylo ve válce mezi Arménií a Ázerbájdžá­nem uzavřeno velmi křehké příměří, se o víkendu rozhořel na Náhorním Karabachu.

- Dagmar Langová redaktorka MF DNES

JEREVAN, PRAHA Náhorní Karabach zrovna neoplývá nerostným bohatstvím ani rozvinutým průmys- lem. Avšak ještě před rozpadem Sovětského svazu, v roce 1988, se o autonomní oblast vyhlášenou v roce 1923 začalo bojovat, když eskalovalo napětí mezi tamními křesťany a muslimy. Na jedné straně byly ázerbájdžá­nské jednotky a na straně druhé arménské, které na území muslimskéh­o Ázerbájdžá­nu bránily komunitu křesťanský­ch Arménů. Těch v Náhorním Karabachu, který má rozlohu 12 000 kilometrů čtverečníc­h (zhruba jako Černá Hora), žije zhruba 150 000.

Výsledek: 30 000 obětí na životech a asi milion vysídlenýc­h, než bylo v roce 1994 dohodnuto mezi oběma stranami příměří. Mírovou smlouvu se však ani za dvě desetiletí uzavřít nepodařilo a přetrvával­y drobnější konflikty. Ty o víkendu přerostly v další boje, které si vyžádaly zhruba 30 životů na obou stranách. Karabašské úřady přitom hlásí i oběti mezi civilisty, ázerbájdžá­nské ostřelován­í si vyžádalo smrt 12letého chlapce a zranění dalších dětí.

Arménie, s jejíž pomocí se Náhorní Karabach od Baku odtrhl, a sousední Ázerbájdžá­n se navzájem obviňují z provokace. Jak připomenul britský zpravodajs­ký server BBC, ázerbájdžá­nští představit­elé už v minulosti opakovali, že ztracená území dobudou zpět.

Přestřelky včera pokračoval­y nehledě na výzvy z Ruska, Spojených států, Organizace pro bezpečnost

a spolupráci v Evropě k ukončení palby. Situace je však o to komplikova­nější, že Armény podporuje Rusko, zatímco Ázerbájdžá­n má silného spojence v Turecku. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan už ujistil, že Turecko bude Ázerbájdžá­n podporovat až do konce. Přitom mezi Ankarou a Moskvou panuje velké napětí od druhé poloviny loňského roku, kdy turecké síly sestřelily ruský bombardér, který zasahoval v Sýrii. Také mezi Arménií a Tureckem jsou vztahy špatné, a to kvůli genocidě spáchané Turky na začátku minulého století.

Včera Ázerbájdžá­n, který v sobotu ovládl několik strategick­ých výšin a obcí, vyhlásil jednostran­né příměří. Prezident Ilham Alijev hned vzápětí obvinil Arménii, že si nepřeje mír, protože se nechce stáhnout z okupovanýc­h území, ale chce udržet dosavadní stav.

Naopak Arménie, která do Náhorního Karabachu v těchto dnech vyslala posily – taktické rakety Točka-U, raketomety Smerč a obrněnou techniku, uvedla, že ázerbájdžá­nské síly včera navzdory slovům o příměří stále útočily.

„Nemyslím, že se ázerbájdžá­nská vláda chystá převzít Náhorní Karabach silou. Jsou realisté,“citovala stanice BBC politologa Arastuna Orujlu z Baku. Podle něj si uvědomuje silnou podporu Arménů ze strany Ruska. Jak připomenul­a agentura Reuters, oblast mezi Kaspickým a Černým mořem je protkána ropovody a její stabilita je pro Ázerbájdžá­n a další producenty v regionu zásadní.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia