Dnes Prague Edition

Americký Gangster Ka pouze za Čermáka dosadil Deppa

Film Black Mass: Špinavá hra, který jde dnes do našich kin, přináší gangstersk­ý životopis. Slušný, ale stejný jako jeho předchůdci.

-

Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Nejen práskač, od jehož výpovědi se děj přenese zpětně do 70. let, nastolí pocit, že to už jsme kdysi viděli. A ne jednou: od Kmotra přes Amerického gangstera k domácí variantě Gangster Ka opakují příběhy vůdců podsvětí tytéž prvky. Šéf bostonskéh­o gangu James Bulger stál před soudem až předloni, v 83 letech, snímek se však vrací k jeho vzestupu, jenž se zrodil z dohody s FBI, či spíše z vytloukání klínu klínem. Pomohl zničit italskou mafii, ale díky tomu ovládl město sám. Tři klíčové postavy kamarádů z dětství, gangstera, jeho bratra senátora a policisty, tvoří i trojhvězdí herců ve složení Johnny Depp, Joel Edgerton a Benedict Cumberbatc­h.

Hlavní je samozřejmě Depp, a třebaže už hrál v gangsterká­ch Johna Dillingera či Donnieho Brasca, pro Bulgera si našel jiný odstín. Především však odhodil šaškovskou stylizaci rolí z poslední doby, a dokonce i vnější pohlednost: ne-li herec, pak jeho maskéři se oscarové nominace jistě dočkají. Budí nechuť, odpor, strach, a zároveň jistou přitažlivo­st síly. Dovede s domáckou laskavostí hýčkat stařenky, bez hnutí brvy odstřelit kumpána a v jedné z nejsilnějš­ích scén několika slovy zdeptat matku svého nemocného syna, kterého učí: „Seřež ho, ale ne před lidmi; co nikdo nevidí, to se nestalo.“

Milují děti a slaví Vánoce Black Mass patří k filmům o uzavřeném světě, kde zabijáci milují ženy i děti, slaví Vánoce, perou se o teritoria a z mužů zákona si dělají poslíčky. Retronálad­a i „týpci“přesně odpovídají žánrové tradici, pozorovate­lská odtažitost se lehce blíží nezáživnos­ti a divák si v duchu říká – ono to vůbec není špatné, jenom stejné. Jako by Hollywood točil remake Gangstera Ka a Hynka Čermáka nahradil Johnnym Deppem.

Black Mass: Špinavá hra

 ?? Foto: Warner bros. ?? Maskovaný Johnny Depp hraje gangstera.
Foto: Warner bros. Maskovaný Johnny Depp hraje gangstera.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia