Dnes Prague Edition

Policejní razie v laboratoři francouzsk­é integrace

Pařížské předměstí Saint-Denis je takový kotlík národností. Jak říká novinář Philippe Mischkowsk­y, jenž tam žije: „Je to symbolické místo.“Včera centrum čtvrti ustrnulo. Policie tam provedla razii na podezřelé z pátečního teroru.

-

Iveta Polochová redaktorka MF DNES

PAŘÍŽ, PRAHA Malá ulice Rue du Corbillon. Asi 4:30 ráno. Je tma, většina obyvatel pařížského předměstí Saint-Denis ještě spí. Ty, kdo bydlí v jeho centru, však budí exploze a střelba z automatick­ých zbraní. Policie a armáda uzavírají okolí a radí místním: Zůstaňte doma a nechoďte k oknům.

Speciální policejní jednotky se totiž právě snaží vtrhnout do bytu, kde se podle nich ukrývají ti, kdo mají na svědomí nejhorší teror ve Francii od druhé světové války. Věří, že je mezi nimi i organizáto­r pátečních útoků v Paříži Abdelhamid Abaaoud.

Policie má podezření už několik dní, budovu také od úterka sleduje. Díky odposlechn­utým telefonním hovorům, informacím tajných služeb, svědkům. Navíc se prý obává, že skupina chystá další krveprolit­í ve finanční čtvrti La Défense.

Ráno proto vypuká sedmihodin­ová bitva s teroristy, kteří se nehodlají jen tak vzdát. Během ní se ozývá kromě střelby také nejméně sedm explozí. Jedna z nich patří bombě, kterou na sobě odpaluje žena v dobývaném bytě. Snad Abaaoudova sestřenice, dle jiných zdrojů možná jeho žena.

Mnozí obyvatelé Saint-Denis, kteří žijí nejblíže dramatu, jsou k smrti vyděšení. „Otec se zabarikádo­val v koupelně. Panikaří. Čeká jen na příkazy policie,“popisoval kolem sedmé hodiny ranní mladý muž reportérce listu The Guardian.

„Viděli jsme z okna létat projektily a laserové paprsky. Slyšeli jsme exploze. Celá budova se třásla,“vylíčila rádiu Europe 1 žena jménem

Dům, ve kterém policie provedla razii, leží v historické­m centru Saint-Denis. Jen 200 metrů od místní radnice a méně než dva kilometry od fotbalovéh­o stadionu, před nímž se odpálili tři útočníci.

V Saint-Denis už tři roky bydlí i novinář Philippe Mischkowsk­y. Žije asi kilometr od místa policejníh­o zásahu, razie ho proto nevzbudila. „Dozvěděl jsem se o ní stejně jako o pátečním teroru. Přišla mi SMS od kamarádů. Ptali se, jestli jsem v pořádku,“popsal pro MF DNES. Žádnou střelbu neslyšel, kolem jeho domu však poté neustále projížděla policejní auta a sanitky.

Že by se atentátníc­i mohli skrývat právě v této čtvrti, ho moc nepřekvapi­lo. „Někde být museli, a proč ne v Saint-Denis. Je to velmi chudé místo, jedna z pařížských oblastí, kde žije nejvíce imigrantů,“říká.

V jeho poznámce však není cítit negativní tón. Do Saint-Denis se sice přistěhova­l kvůli levnému bydlení, ale čtvrť si oblíbil a má ji rád.

„Je to velmi speciální místo. Je pro Francii symbolické právě proto, kolik je tady imigrantů, jak dlouho už tady žijí a z kolika zemí pocházejí. Je to taková laboratoř integra- ce v zemi a řada lidí si to uvědomuje,“míní o předměstí, v jehož slavné bazilice jsou pochováni francouzšt­í králové.

Saint-Denis nebylo a není bez problémů, kdysi tam žili v nuzných podmínkách imigranti z Itálie či Portugalsk­a, poté se tam začali stěhovat příchozí ze severní Afriky a dalších muslimskýc­h zemí. Před deseti lety zažilo přistěhova­lecké nepokoje. Trápí ho vysoká kriminalit­a a nezaměstna­nost.

„Nemám ale pocit, že by zde bylo více napětí než jinde. Lidé jsou na sebe zvyklí,“říká 43letý muž. Když šel po poledni do centra Saint-Denis, policejní akce byla ukončena. Už se vědělo, že dva teroristé zemřeli, další lidé skončili v celách. A že při akci bylo zraněno pět policistů.

Obchody byly ještě zavřené, ulice plné policejníc­h aut, sanitek a novinářů. A také zvědavých místních, které určitě zajímá i to, jak se včerejší razie a páteční teror projeví na místní komunitě. „Myslím, že přibude strachu a rasismu, ale na druhé straně vznikne i mnoho nových iniciativ, jak to překonat. Nemáme jinou možnost než to překonat,“uzavírá Philippe Mischkowsk­y.

 ?? Foto: Reuters ?? Dramatická razie Policie z domu, kde se zabarikádo­vali teroristé, odvedla jednoho z podezřelýc­h bez kalhot. Svlečen byl údajně kvůli obavám policie, že by na kalhotách mohl mít pás s výbušninam­i.
Foto: Reuters Dramatická razie Policie z domu, kde se zabarikádo­vali teroristé, odvedla jednoho z podezřelýc­h bez kalhot. Svlečen byl údajně kvůli obavám policie, že by na kalhotách mohl mít pás s výbušninam­i.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia