Dnes Prague Edition

ČD prohrály. Podraží jízdné?

Spor mezi Škodou Transporta­tion a Českými drahami mohl skončit smírem za 250 milionů. Místo toho mají dráhy platit 1,2 miliardy.

- Jan Sůra redaktor MF DNES

PRAHA Přes dvacet miliard utratily České dráhy za posledních šest let u Škody Transporta­tion. Dvorní dodavatel národního dopravce se svému zákazníkov­i odvděčil netradiční­m způsobem. Využil jednoho nezaplacen­í faktur za své pět let zpožděné lokomotivy a u arbitrážní­ho soudu na Českých drahách vyhrál 1,2 miliardy.

„Jsme svědky tunelování Českých drah v přímém přenosu,“řekl mi- nistr dopravy Dan Ťok, který Českým drahám doporučil, aby zatím nic neplatily a požádaly soud o odklad platby. Jenže takový postup může zavdat Škodě ještě další záminku k soudům.

Podle zjištění MF DNES přitom České dráhy měly loni na stole řešení mimosoudní cestou, které by firmu vyšlo na zlomek celé ceny: na necelou čtvrtmilia­rdu korun. Současně by však přišly o možnost se někdy soudit o penále za zpoždění lokomotiv. To však stejně arbitrážní soud odmítl. Pod rozhodnutí se odmítl podepsat rozhodce jmenovaný Českými drahami. Spor je velkým vítězstvím právníků, kteří si za své služby v arbitráži fakturují desítky milionů. Škodu zastupoval Radek Pokorný, České dráhy advokátní kancelář WGM.

Dráhy chtějí proti rozhodnutí podat odvolání u běžného soudu. Miliardová sekyra se může v jejich rozpočtu projevit: firma musí omezit některé investice, ministr mluví i o možnosti zdražit jízdné. Podle Ťoka projdou zakázky se Škodou revizí, dráhy chystají interní audit, který má ukázat, kdo za problém může.

PRAHA „Jsme svědky tunelování Českých drah v přímém přenosu,“hřímal ministr dopravy Dan Ťok kvůli verdiktu rozhodců, podle kterého mají České dráhy zaplatit plzeňské Škodovce více než 1,2 miliardy korun.

Jenže ani v tomto případě rozdělení rolí na hodné a zlé neplatí. Dráhy se totiž mohly miliardové­mu scénáři vyhnout. Loni v září totiž tehdejší představen­stvo firmy navrhovalo mimosoudní vyrovnání. Dohoda spočívala v platbě necelých 250 milionů korun a ukončení všech sporů kolem lokomotiv 380.

V dozorčí radě však tehdy převládl názor, že by České dráhy do arbitráže měly jít. „Měli jsme na to právní posudky, které nám to doporučova­ly,“říká šéf dozorčí rady a náměstek ministra dopravy Milan Feranec. Hlídačům hospodařen­í drah se tehdy mimosoudní dohoda s největším dodavatele­m Českých drah nezdála, i když dva právní posudky ze tří dohodu doporučova­ly. Pro arbitráž se vyslovoval­a pouze advokátní kancelář WGM, která s Českými dra- hami dlouhodobě spolupracu­je a jejíž služby vyjdou národního dopravce na desítky milionů korun.

„Historicky nejblíže mimosoudní­mu narovnání jsme byli zhruba před rokem, kdy byla z naší strany navržena dohoda s řadou zásadních ústupků. Námi navrhovaná dohoda by byla pro českého dopravce příznivějš­í zhruba o 700 milionů korun, než je tomu při výsledku arbitráže,“řekla mluvčí Škody Transporta­tion Lubomíra Černá. Škodu ve sporu, stejně jako v jiných případech, zastupoval advokát a přítel premiéra Bohuslava Sobotky Radek Pokorný.

O miliardové­m verdiktu rozhodo- val rozhodčí soud při hospodářsk­é a agrární komoře. České dráhy se zkusí bránit u soudu, ale 1,2 miliardy budou muset zaplatit, protože rozhodnutí nemá odkladný účinek.

Dráhy chtějí napadnout složení tříčlennéh­o rozhodčího senátu. Nelíbí se jim přítomnost Milana Poláka nominované­ho Škodou. Polák pracuje pro advokátní kancelář Weinhold Legal, která se na začátku září připojila ke globální poradenské skupině EY a její součástí je i znalecký ústav E&Y Valuations, který dělal posudky pro Škodu. Zajímavý je i fakt, že rozhodce Josef Vrabec se pod verdikt odmítl podepsat.

Pro laika je verdikt rozhodců těžko pochopitel­ný – Škoda Transporta­tion se s dodávkou lokomotiv zpozdila o více než pět let, navíc stále nedodala všechny potřebné doklady pro provoz například v Německu, kam je chtějí České dráhy nasazovat.

Podle ministra Ťoka by byla normální reakcí ze strany Škody Transporta­tion sleva, ke zpoždění dodávek totiž v oboru běžně dochází. Když například Siemens zpozdil dodávku nových vlaků ICx pro Deutsche Bahn, jako náplast dal německému dopravci soupravu navíc zdarma. Škoda zpoždění vysvětluje změnou norem, o což se s drahami dlouho dohaduje.

Konec tandemu Jako zásadní se zpětně jeví krok vedení Petra Žaludy v roce 2011, který se rozhodl, že neproplatí Škodě jednu z faktur zhruba za 208 milionů korun. Započetl ji jako penále, které od Škody za zpoždění vymáhal. Škoda dala věc k soudu. Proč dráhy pod jeho vedením fakturu nezaplatil­y, si dnes Žaluda nevzpomíná a odkazuje na současné vedení firmy.

Faktem zůstává, že právě v roce 2011 se začalo pouto tandemu ČD–Škoda drolit. V předchozíc­h letech dráhy přihrávaly plzeňské fabrice řadu zakázek, často bez jakékoliv soutěže. V dozorčí radě drah také seděl v letech 2007 až 2009 Martin Roman, který byl, jak vyšlo později najevo, sám s plzeňskou Škodou těsně propojen. Škodě se však nelíbil plán drah na koupi vlaků Railjet od Siemensu za několik miliard korun a začala tento plán zpochybňov­at.

 ??  ?? Lokomotiva 380 Sporný stroj dodala plzeňská Škoda s více než pětiletým zpožděním.
Lokomotiva 380 Sporný stroj dodala plzeňská Škoda s více než pětiletým zpožděním.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia