Dnes Prague Edition

Výrobci bicyklů se vrhli na elektrokol­a

Češi si kupují čím dál víc elektrokol. Jejich výrobci si hodně slibují hlavně od rozvíjejíc­í se kategorie horských kol s elektrický­m pohonem.

- Aleš Černý redaktor MF DNES

PRAHA Pokud si letos častěji všímáte cyklistů, jejichž kolo má k rámu přidělanou baterii, tak vězte, že to není jenom váš pocit. Elektrokol­a, tedy bicykly pomáhající jezdci při šlapání elektromot­orem, zažívají v Česku výjimečný rok. Potvrzují to tuzemští prodejci i výrobci.

„Trh výrazně roste. Neexistuje sice žádná oficiální statistika, ale loni se mluvilo o tom, že se v Česku prodalo okolo osmi tisíc elektrokol. Letos by to mělo být kolem 20 tisíc,“uvádí Lukáš Drahovzal, majitel největší české prodejny elektrokol Akumo. Všech jízdních kol se v tuzemsku ročně prodá okolo 300 tisíc.

Co za meziročním skokem stojí? Hráči na trhu se shodují v tom, že jde o souhru několika faktorů. Tím nejdůležit­ějším je podle nich fakt, že se elektrokol­a rozšířila a dělají si reklamu sama. A to hlavně tím, že si je lidé mohou u známých vyzkoušet a poptat se na reference.

Zároveň také začínají zákazníkům čím dál víc vycházet vstříc výrobci. Na výběr tak je širší nabídka různých cenových hladin i různých provedení kol. „Myslím si, že po malém vyčkávání a počátečním období, kdy na náš trh přicházela levnější elektrokol­a z Číny, berou v současnost­i tradiční výrobci segment elektrokol velice vážně,“popisuje situaci tajemník Asociace výrobců a dovozců jízdních kol a velomateri­álu Martin Huleja.

Motivace výrobců je jasná. Elektromot­or pomáhající v jízdě totiž rozšiřuje skupinu potenciáln­ích zákazníků o lidi, kteří by si z různých důvodů klasické kolo nekoupili. V kategorii městských kol to jsou třeba ti, kdo by rádi takto dojížděli do práce, ale přitom se nechtějí zapotit. U horských kol jde pak o lidi, kteří ze zdravotníc­h důvodů výšlap na klasickém kole nemohou riskovat. Zároveň je často elektrokol­o sportovním náčiním, které umožní „nesportovc­ům“začít s aktivnější­m životním stylem.

Horský potenciál Už před sedmi lety se na výrobu elektrokol vrhla firma Apache, do té doby výrobce pouze klasických kol. „Dnes už elektrokol­a tvoří asi 45 procent naší produkce,“říká manažer Apache Lukáš Bárta. Nejvíc tuzemském trhu hodně slibuje. „Tento segment se rozjel před dvěma lety v Německu nebo Švýcarsku a daří se mu tam skvěle. Česko je navíc raritní země, která má krásně značené cesty v lesích, a horská kola jsou tu ještě oblíbenějš­í,“zdůvodňuje svá očekávání.

Kromě zmiňovanýc­h výhod vidí čeští producenti či prodejci i řadu limitů. „S kolem, které váží přes dvacet kilo, se hůře manipuluje a je těžší ho převážet autem,“říká Havlena. Většímu rozmachu městských elektrokol zase brání úroveň cyklodopra­vy. „Musí nejprve zmizet oprávněná obava, že mě ve městě buď někdo srazí, nebo že mi kolo ukradnou,“myslí si Havlena.

Cena neklesá Dalším omezujícím faktorem je vysoká cena. Podle odborníků dělá cenový rozdíl mezi srovnateln­ým kolem a elektrokol­em asi 15 tisíc korun. Většina specializo­vaných výrobců a prodejců začíná s cenami jednodušší­ch elektrokol u 20 tisíc korun. V supermarke­tech nebo některých e-shopech jsou k dostání i levná dovozová kola s cenou na úrovni 15 tisíc. Před nimi však renomovaní výrobci varují: jednak kola nemusí být spolehlivá, jednak u nich mohou nastat potíže se zajištěním servisu.

Podle výrobců je prostor ke zlevňování zejména u baterií, které tvoří okolo třetiny ceny elektrokol­a. Spíš však než tím, že by zlevnily celé e-bicykly, se vývoj na tomto poli projevuje tak, že stejně drahé kolo má lepší vlastnosti. „Před dvěma až třemi roky ujelo elektrokol­o 40 kilometrů, dnes běžně i 120,“vysvětluje Drahovzal z Akuma. Podle něj má větší vliv na cenu elektrokol kurz dolaru ke koruně.

 ?? Foto: Profimedia ?? Na vzestupu Elektrická horská kola jsou čím dál populárněj­ší. Před dvěma lety se jejich prodeje rozjely v Německu a ve Švýcarsku, v příští sezoně by měly podle lidí z branže vystřelit vzhůru také v Česku.
Foto: Profimedia Na vzestupu Elektrická horská kola jsou čím dál populárněj­ší. Před dvěma lety se jejich prodeje rozjely v Německu a ve Švýcarsku, v příští sezoně by měly podle lidí z branže vystřelit vzhůru také v Česku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia