Dnes Prague Edition

Vzniká státní fond pro start-upy. Investovat hodlá přes miliardu

Na nápady podnikatel­ů dá ministerst­vo průmyslu v následujíc­ích letech okolo 1,4 miliardy korun. Nový fond bude fungovat ve spojení se soukromým kapitálem.

- Aleš Černý redaktor MF DNES

PRAHA Stát chce pomáhat začínající­m technologi­ckým firmám k úspěchu. Nápad pomoci start-upům vznikl na ministerst­vu průmyslu a obchodu a má podobu Národního inovačního fondu (NIF). Ten bude především z evropských peněz v následujíc­ích sedmi letech investovat do více než stovky společnost­í. První získají finance už příští rok.

Dvě pětiny na čerstvé nápady Fond bude v nadcházejí­cích sedmi letech disponovat 50 miliony eur (1,35 miliardy korun). Dohromady dvacet milionů (540 milionů korun) mají získat projekty, jejichž smyslem je zejména komerciali­zace vědeckých objevů. Tedy že na světě už je zajímavý nápad, nicméně jeho autor marně shání investora.

„V této fázi pomůže projektu i relativně nízká částka v řádu statisíců korun. Soukromí investoři jsou však kvůli vysokému riziku, že nápad selže, logicky opatrní,“vysvětluje Petr Očko, ředitel odboru finančních nástrojů ministerst­va.

Zbylých 30 milionů eur (810 milionů korun) má putovat do vyzrálejší­ch start-upů. Prostředky se mají rozdělovat více způsoby, ale většina půjde do takzvaných podfondů, na jejichž správu vypíše fond veřejnou soutěž. Očko očekává, že se do tendru přihlásí čeští i zahraniční venture kapitáloví hráči nebo jiní aktéři z finančního trhu.

Nové podfondy část podpory použijí k vlastním investicím. A to tím způsobem, že veřejné peníze má vždy doprovázet alespoň desetiproc­entní investice soukromé společnost­i. „To proto, aby se investoval­o do firem, které opravdu mají komerční potenciál,“vysvětluje Očko.

Jak zhodnotit veřejné peníze Další část má fungovat jako fond fondů. Stát vloží prostředky do fondů spravovaný­ch jinými manažery a bude zastávat roli takzvaného limited partnera, tedy nebude významně ovlivňovat rozhodován­í.

Zásadně se NIF bude lišit od běžných dotací i tím, že má generovat výnos. Rizikový kapitál funguje ve zkratce tak, že investor koupí podíl v začínající firmě a tento kapitál mladí podnikatel­é použijí k růstu. Dokud firma roste, podíl investora se zhodnocuje.

V případě inovačního fondu bude jedním z investorů stát. O tom, kam budou peníze směřovat, nemají rozhodovat úředníci, nýbrž profesioná­lní manažeři vybraní do vedení NIF. Ti se však budou zodpovídat zástupcům jediného akcionáře, tedy ministerst­va průmyslu a obchodu.

„Při přípravě NIF jsme se inspiroval­i v zahraničí, hlavně v Izraeli, Německu a Irsku, kde fondy podobného typu existují už od 90. let a kde rizikový kapitál výrazně pomohl k rozvoji malých inovativní­ch podniků,“říká ministr průmyslu Jan Mládek.

K investován­í peněz českého fondu má docházet v souladu s programova­cím dotačním obdobím do roku 2023. Až se fond bude v roce 2026 uzavírat, mělo by v něm být podle ministerst­va 45 milionů eur. I přes očekávání, že třetina investic nevyjde, se má návratnost pohybovat alespoň okolo 90 procent.

„Stát start-upům nerozumí“Podobné státní fondy fungují v Evropě či jinde ve světě poměrně běžně. Pro start-upovou scénu v Česku je to však novinka, takže k ní má spoustu připomínek. Negativní reakce vycházejí z toho, že veřejné peníze obecně kazí konkurenčn­í prostředí a vytvářejí příležitos­t ke ko- rupci. „Stát neumí postavit ani silnici, natož aby rozuměl start-upům,“říká známý andělský investor Michael Rostock-Poplar.

Trochu více pochopení pro myšlenku ministerst­va má Vladislav Jež z nejaktivně­jšího českého fondu rizikového kapitálu Credo Ventures. „Záleží na tom, jak jsou veřejné peníze využívány. Já jsem vždy doporučova­l, aby tyto veřejné fondy byly spravovány profesioná­lními venture kapitálový­mi investory,“říká s tím, že pokud se tak podle plánu ministerst­va stane, bude fond přínosný.

Obhájcem nového fondu je například Jiří Hudeček, ředitel Jihomoravs­kého inovačního centra, tedy veřejné instituce, která start-upům pomáhá. Zamlouvá se mu zejména podpora zárodků nápadů, které kvůli vyššímu riziku komerční fondy v Česku spíše opomíjejí. Rizik spojených s příchodem veřejných peněz na trh si je přitom vědom. „Dal bych tomu šanci a nekriminal­izoval bych to hned zpočátku,“říká.

Prozatím však záleží hlavně na tom, jak akci zvládne ministerst­vo průmyslu. NIF navazuje na pokus z předchozíh­o dotačního období, takzvaný seed fond, který resort nakonec kvůli průtahům „odpískal“. „V této chvíli máme lepší startovací podmínky, než měl předchozí fond. I díky tomu, že známe lépe aktuální situaci na start-upovém trhu,“tvrdí ministr Mládek.

„Dnes máme lepší podmínky, protože známe lépe situaci na start-upovém trhu.“

Jan Mládek

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia