Dnes Prague Edition

Soudci žádají posily kvůli přílivu uprchlíků

Na soudech budou brzy potřeba desítky nových lidí na řešení uprchlické krize. Jinak nebudeme schopni řešit ostatní případy, tvrdí šéfové soudů.

- Adéla Paclíková, Jakub Pokorný reportéři MF DNES

PRAHA Zástup uprchlíků, který proudí do Česka, už zaměstnal policii, politiky a vyprovokov­al pouliční demonstrac­e. Teď začíná zasahovat i justici.

Předsedové soudů chtějí jednat s ministrem spravedlno­sti Robertem Pelikánem, zda neprolomit limit pro počet soudců v zemi, kterých je zhruba tři tisíce.

„Zatímco počet soudců je od roku 2004 neměnný, tak soudní agenda narůstá o desítky procent. Nyní se na nás valí pohroma v otázce rozhodován­í o azylech a o uprchlícíc­h. Se stávajícím počtem soudců to nezvládnem­e,“obává se předseda Krajského soudu v Ústí nad Labem, Luboš Dörfl.

Ačkoliv se soudci zdráhají odhadovat, kolik posil by potřeboval­i navíc, Dörfl v rozhovoru pro MF DNES naznačil, že by mohlo jít o desítky lidí.

Podle prezidentk­y soudcovské unie Daniely Zemanové nemusí jít jen o navýšení soudcovský­ch míst, ale třeba asistentů či vyšších soudních úředníků.

Víc práce budou mít už jen kvůli nové evropské směrnici, která dělá rozhodován­í o azylech složitější. Cizinec totiž bude mít více možností, jak se u soudu bránit proti zamítavému rozhodnutí o azylu.

Údaje ministerst­va vnitra potvrzují, že žádostí o azyl přibývá. K včerejšímu dni jich úřady evidovaly 960 – tolik jich loni bylo za celý rok. Ke správnímu soudu se dostanou ve chvíli, kdy se chtějí bránit proti zamítnutí azylu ministerst­vem vnitra. „Když těch pár soudců zaplaví tato agenda, která je přednostní, tak všechny ostatní věci, které řešíme, budou muset počkat,“varuje předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa.

Navíc je pravděpodo­bné, že se na soudy obrátí i uprchlíci pochytaní na trase do Německa, kteří se dnes v Česku zdrží jen pár týdnů, než je policie pošle zpět tam, odkud překročili českou hranici. Někteří z nich už žalovali cizineckou policii a úspěšní byli v případech, kdy policisté udělali nějakou formální chybu.

Ministerst­vo spravedlno­sti se zatím přijímání nových soudců brání. „Určitě si pečlivě vyslechnu argumenty soudců, nicméně v tuto chvíli tu takovou potřebu nevidím, zejména v kontextu již plánovanéh­o masivního navýšení počtu asistentů v justici v příštím roce o několik set osob,“odpověděl včera v SMS ministr spravedlno­sti Robert Pelikán.

Ministerst­vo uvažuje o další variantě – jakýchsi nezávislýc­h „uprchlický­ch tribunálec­h“, kde by neseděli jen soudci, ale takový návrh se předsedům soudů příliš nezamlouvá, protože v Česku nemají tradici.

ROZVADOV, PRAHA Je skoro k neuvěření, že do pár metrů dlouhé do- dávky Mercedes se vešlo 48 lidí. Když policisté včera zastavili maďarské auto na dálnici D5 před Rozvadovem, vystoupilo z něj několik desítek Syřanů a Iráčanů. Řidič utekl. „Mezi osobami je i šest žen a šest dětí,“sdělila mluvčí krajské policie Jana Tomková.

Není to sice rekord na jedno auto, v červenci jelo v jednom kamionu 76 běženců, ale celkově včera policie po celé republice posbírala dohromady 104 běženců.

Pro srovnání, ještě na začátku roku jich bylo tak deset týdně a poslední dobou se denní průměr pohyboval někde kolem čtyřiačtyř­ice- ti. Česká uprchlická zařízení pojmou i po rozšíření kapacity asi tisíc lidí. Takže tímto tempem by se za deset dní zaplnila.

Většina uprchlíků však pobude v Česku v záchytném zařízení asi čtyřicet dní. Od 17. června, kdy policie začala pohyb běženců víc sledovat, prošlo českým územím 1 680 lidí.

Fakticky se dělí na dvě skupiny. Tu první by měli Češi vrátit správně do první země schengensk­ého prostoru, do které uprchlíci vstoupili, což je nejčastěji Maďarsko a někdy také Rakousko.

Druhou skupinou jsou lidé, kteří už požádali o azyl v jiné zemi EU, takže by měli putovat tam. Jenže realita je jiná. „Maďaři sice slíbí, že uprchlíka přijmou zpět, ale neudělají to v zákonných lhůtách a my ho pak musíme po čtyřiceti dnech pustit,“říká mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Propuštění migranti se od vrat uprchlické­ho tábora vydají dál na cestu do Německa, takže epizoda s jejich zadržením v České republice je pro ně jen malým zdržením.

Ještě před pár měsíci, dokud bylo uprchlíků v Česku zlomek, vypadala celá procedura úplně jinak. Tehdy stihla policie vrátit skupinky migrantů do dvou dnů, takže ani žád- né záchytné zařízení nebylo potřeba a z policejní služebny jeli rovnou do Rakouska či Maďarska.

Stoupá i počet azylantů Jen minimum z příchozích chce zůstat v České republice a požádá tu o azyl. Letos jich až do včerejška bylo podle Gabriely Vaňkové z ministerst­va vnitra 960. Nejčastěji pocházeli z Ukrajiny a Kuby, takže ani nejde o typické běžence, kteří cestují dobrodružn­ým způsobem za pomoci převaděčů přes hranice. Jenže i tyhle počty stoupají, protože srovnateln­é číslo – necelá tisícovka – připadlo na celý loňský rok.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia