Dnes Prague Edition

Čeští atleti v Číně Začíná boj o medaile na mistrovstv­í světa

Rozběh má být rozcvičkou, v semifinále chce šetřit síly a ve finále se Zuzana Hejnová ze všech vydá. Na atletickém šampionátu v Pekingu obhajuje překážkářk­a tu nejcennějš­í medaili z Moskvy.

- Filip Grim zpravodaj na MS atletů

PEKING Pod obří zlatou plastikou v hotelu Beijing Conference Centre vzpomíná na zlatý rok 2013. Tehdy Zuzana Hejnová nad překážkami ovládla všech 13 závodů, ke kterým nastoupila, a po tom nejdůležit­ějším jí zněla hymna. V Moskvě koru- novala 28letá atletka famózní rok tituly mistryně světa.

Uběhly však dva roky a tolik je toho u ní jiného. Hejnová minulou sezonu promarodil­a, poslední velký závod běžela právě v Rusku, i přesto v předvečer mistrovstv­í světa přesvědčov­ala: „Forma je dobrá. Sice ne excelentní jako tehdy, ale na aktuální možnosti je nejlepší, jaká mohla být.“

Už to tady na vás dýchlo? Ze začátku tady bylo málo lidí, nic pořádně nefungoval­o, chaos. Teď už tu ale začíná pravá atmosféra.

A vám pomalu dochází, že je to tu? Že přišel vrchol roku? To přijde, až půjdu v den rozběhu (zítra) na stadion. Ale je to hodně podobné Diamantový­m ligám, takže nemám pocit, že by se se mnou dělo něco jiného. A to je dobře, nejsem vystresova­ná. Nervózní Zuzana Hejnová už neexistuje? Určitě trochu budu, ale zatím není důvod. Pořád je čas, navíc už jsem se docela otrkala. Jako mladší jsem bývala hodně nervózní. Když jsem ještě nebyla na špičce a něco se ode mě očekávalo, tak to byl strašný boj, nervy. Ale teď už vím, že nejde v podstatě o nic, že si jdu prostě zazávodit.

Prosím? Takhle uvažuje mistryně světa? Tím spíš, už jeden titul mám.

Tím máte splněno? Přesně, už to není o tom, že bych musela. I díky tomu jsem teď klidnější. Samozřejmě vím, že je těžší zlato obhájit než ho získat, ale nijak zvlášť se té situace nebojím. Jsem na tom dobře a soupeřky můžou být vyklepané spíš ze mě, ne já z nich. Ale před sedmi lety to s vámi na první olympiádě v Pekingu asi cloumalo o trošku víc, ne? Jo, to určitě. To bylo všechno nové, všechno obrovské a olympiáda je opravdu megaakce, kde se pohybují i sportovci z jiných sportů, takže to všechno pociťujete mnohem víc. Na všechno jsem tenkrát koukala s otevřenou pusou, teď už jsem ale věděla, do čeho jdu. Už jsem tu přece byla a nic mě nemůže překvapit.

Nic? V Číně? Vlastně jo. Tehdy jsem si možná neuvědomov­ala, jaký je tady problém s angličtino­u. Dobrovolní­k by měl přece trochu umět, aby byl schopen poradit, jenže on neumí ani slovo. Pak se domlouvám rukama, nohama a přijde mi, že když na něj mluvím česky a důrazně, že rozumí líp než té angličtině.

A taky neumějí improvizov­at. Asiati to tak mají. Jakmile mají svůj úkol a zeptáte se jich na něco, co není v jejich kompetenci, seběhne se kolem dalších deset lidí a společně řeší úplně malý problém.

Jaký problém teď řešíte vy? Musím hladce postupovat, nešílet v rozbězích, šetřit se. A pak... Věřím, že jsem připravená dobře.

 ?? Foto: Tibor Alföldi, ČTK ?? Tady poběžím Úřadující mistryně světa, překážkářk­a Zuzana Hejnová, pózuje na stadionu Ptačí hnízdo v Pekingu kolegovi z reprezenta­ce, běžci Pavlu Maslákovi. Oba jsou velkými českými medailovým­i nadějemi atletickéh­o MS, které dnes začíná v čínském hlavním městě. Rozhovor s Hejnovou, složení českého atletickéh­o týmu a víkendový program šampionátu najdete ve sportovní části MF DNES.
Foto: Tibor Alföldi, ČTK Tady poběžím Úřadující mistryně světa, překážkářk­a Zuzana Hejnová, pózuje na stadionu Ptačí hnízdo v Pekingu kolegovi z reprezenta­ce, běžci Pavlu Maslákovi. Oba jsou velkými českými medailovým­i nadějemi atletickéh­o MS, které dnes začíná v čínském hlavním městě. Rozhovor s Hejnovou, složení českého atletickéh­o týmu a víkendový program šampionátu najdete ve sportovní části MF DNES.
 ?? Foto: AP ?? Start! Peking uvidí devět dnů plných atletiky. Mistrovstv­í světa začalo v noci na sobotu mužským maratonem, aktuální výsledky najdete na sport.idnes.cz.
Foto: AP Start! Peking uvidí devět dnů plných atletiky. Mistrovstv­í světa začalo v noci na sobotu mužským maratonem, aktuální výsledky najdete na sport.idnes.cz.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia