Dnes Prague Edition

Přestavět nákladové nádraží by stálo miliardy

-

Přestavba památkově chráněného Nákladovéh­o nádraží Žižkov, ze kterého by v budoucnu mělo být společensk­é a kulturní centrum, by vyšla na 1,1 až 1,7 miliardy korun bez DPH. Po započtení nákladů na koupi budovy a na projekční a inženýrské práce jde o zhruba dvě miliardy korun. Vyplývá to z takzvaného management plánu.

Kolem osudu funkcional­istické budovy se vedou bouřlivé diskuse už řadu let. Společnost Žižkov Station Developmen­t, která vznikla spo- jením Českých drah a firmy Sekyra Group, plánuje v blízkosti nádraží mohutnou výstavbu. Vzniknout má nová městská čtvrť. Žižkovská radnice před časem se společnost­í uzavřela dohodu, na základě které nechala vypracovat detailní stavebně ekonomicko­u analýzu týkající se budoucnost­i památky.

Obsáhlý management plán, za kterým stojí technici, ekonomové, stavaři a architekti, takzvanou konverzi areálu doporučil. Po stavební stránce je objekt nádraží v pořádku, ale zásadní obnovu vyžadují technologi­cké konstrukce nad železnicí, které sloužily pro překládání nákladů. Jsou ve velmi špatném stavu a hrozí jejich destrukce, píše se v materiálu.

Pro obnovu památkově chráněné budovy je podle plánu nutné, aby se budoucí uživatelé stali zároveň společnými majiteli nádraží. Nutná by však byla změna dohody mezi Českými drahami a společnost­í Nákladové nádraží Žižkov, která má na budovu předkupní právo. Cena nemovitost­i se pohybuje kolem 200 milionů korun.

Investor původně plánoval demolici nádraží. Proti se však postavila část odborné i laické veřejnosti. Ministerst­vo kultury nakonec rozhodlo, že nádraží, které stojí na rozsáhlých nevyužívan­ých pozemcích, musí být zachováno. Původní plány na výstavbu nové městské čtvrti i nadále trvají. Nádraží se stane jejím centrem.

Otevřela se tak otázka dalšího využití obrovské památkově chráněné budovy. Otazníky visí i nad tím, kdo případné převzetí a rekonstruk­ci zaplatí. Radnice a některé neziskové organizace usilují o to, aby se budova stala centrem kulturního vyžití. Ve hře zůstává už dříve diskutovan­é umístění Národního filmového ústavu (NFÚ). V posledních měsících zájem projevila i Státní tiskárna cenin. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia