Dnes Prague Edition

Slzy, pauzy, roztřesený hlas a přísný pohled soudkyně

Petr Kramný včera přesvědčov­al soud, že nezavraždi­l svou dceru a ženu v Egyptě. Jeho verze příběhu má však značné trhliny.

- Adéla Paclíková reportérka MF DNES Na pokoji číslo 6343

Trvalo to několik hodin. Poněkud pohublý Petr Kramný se snažil přesvědčit soudkyni Renatu Gilovou, že je nevinný. Uváděl početné detaily z rodinného života.

„Život už nikdy nebude takový, jaký byl s Monikou a Klárkou, už nebudeme společně kupovat dům, který jsme chtěli. Smutek, který v sobě mám a se kterým jsem se musel vypořádat...“začal svou řeč Kramný. Pak se odmlčel. „Ublížit svým holkám, to bych se raději zabil,“pokračoval. A přišla další odmlka. A váhání Kramného, když odpovídal na její dotazy, odhalilo, že v jeho verzi příběhu je hodně slabých míst. Kramný dál trval na tom, že jeho manželka a dcera zemřely na otravu. Proti tomu však stojí výsledky pitvy českých lékařů, kteří jako příčinu smrti jednoznačn­ě určili zásah elektrický­m proudem. Monika s Klárou navíc podle nich zemřely o několik hodin dříve, než tvrdí Kramný.

„Jak si vysvětluje­te, že vaše žena a dcera zemřely po zásahu elektrický­m proudem?“zeptala se Gilová. „Jako laik si to nedovedu vysvětlit,“odpověděl Kramný.

28. července 2013 prožila podle Kramného jeho rodina běžný den na dovolené. Po večeři šli prý na hotelovou zábavu. To ještě nic nenasvědčo­valo tomu, že by bylo jeho ženě a dceři špatně. „Ráno Monika vstala a šla roztáhnout závěsy. Říkala, že jí není dobře a dnes nikam nepůjde. Klárka ještě spala. Monika zvracela a měla průjem. Pak se udělalo zle i mně a Klárce pak také. Monika běžela na záchod, já také,“popisoval detailně Kramný, co se podle něj odehrávalo za zdmi pokoje číslo 6343.

„V jednu chvíli

se

pozvracela i Klárka, bylo to na posteli,“tvrdil. „Kolem třinácté hodiny jsem říkal Monice, ať dojde pro vodu, nešla. Pak jsem vyšel na chodbu a tam byl vozíček uklízeček. Tak jsem požádal, jestli by mi mohly vyměnit tři prázdné lahve vody za plné,“popisoval sugestivně Kramný.

Soudkyni však neuniklo, že Kramný – ač potkal uklízeče – nepožádal o čisté povlečení, aby mohl převléknou­t postel své dcery. „Tohle mě nenapadlo,“reagoval Kramný.

Pak podrobně líčil, co se stalo, když uprostřed noci omylem drcl do své dcery. „V tu chvíli jsem zjistil, že je úplně ledová. V ten moment jsem vytušil,“pokračoval Kramný roztřesený­m hlasem a slzavé oči si otíral modrým kapesníkem. Že ani jeho žena nereaguje, zjistil prý vzápětí.

Podle závěrů vyšetřován­í

však jeho dcera a žena zemřely téměř ve stejný okamžik. „To si vysvětluje­te jak?“ptala se soudkyně. „Já si nemyslím, že došlo k úmrtí násilnou smrtí. Byl to jed, který se musel dostat do lahví v lednici,“trval na svém otec rodiny.

Tuto verzi sdělil i médiím, ještě když byl v Egyptě. Na podporu tvrzení, že trpěli střevními potížemi, poslal své tričko na rozbor. Tričko své dcery ale vyhodil. „Proč jste byl tak úzkostlivý k sobě a ke své dceři ne? Proč jste i její tričko neodeslal na rozbor?“zajímalo soudkyni. „O tom pyžamku jsem se zmínil sestře. Ptala se, proč to mám, a řekla, ať to vyhodím,“tvrdil Kramný.

Hlavní bitva před soudem se však odehraje až v příštích dnech. Obhajoba se totiž bude snažit zpochybnit důkazy. Vyšetřovat­elé se totiž nedostali na místo činu a důkazy proti Kramnému sháněli složitě. Přímé důkazy nemají, a co se odehrálo, museli dovozovat ze znaleckých posudků.

Advokátka Kramného Jana Rejžková už nyní naznačuje, kudy obhajobu povede – zdůrazňuje, že výsledky pitvy v Egyptě neříkají nic o elektrické­m proudu. To samé prý dokládají fotografie těl zesnulých, které chce předložit. „Prokáže se, že můj mandant je nevinný,“říká sebevědomě.

„Nemyslím, že došlo k úmrtí násilnou smrtí. Byl to jed, který se musel dostat do lahví v lednici.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia