Dnes Prague Edition

Po výjimečné Zmizelé jsou Temné kouty jen standard

Obě předlohy napsala Gillian Flynnová. Jenže na scénáři Zmizelé pracovala s výjimečným filmařem Davidem Fincherem, kdežto Temné kouty točil ve své bezbarvé úpravě Gilles Paquet-Brenner.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES Sólo pro Theronovou Trocha satanismu

V sedmi letech viděla vraždu své matky a sester, za niž byl odsouzen její tehdy patnáctile­tý bratr. Už dospělá se teď k rodinné tragédii vrací, protože spolek, který se zabývá šetřením dávných zločinů, jí za vzpomínky platí. A zjišťuje, že všechno se mohlo stát jinak. Bůhvíproč si v pořadí druhý román úspěšné americké autorky – prvním byly Ostré předměty, třetí Zmi- zelou vydala až po Temných koutech – vyhlédla zrovna francouzsk­á produkce. Zachovala přitom místopisné určení i rekvizity Spojených států a sáhla také do hollywoods­ké zásobárny herců pro spolehlivo­u Charlize Theronovou, která svou hlavní hrdinku pojímá jako odtažitou i ostražitou ženu bez jakýchkoli zjevných citových vazeb. Ovšem způsob vyprávění není ani americký, ani francouzsk­ý, neřkuli fincherovs­ký; obecně povšechné Temné koutky postrádají režisérský rukopis. Z podstaty zápletky vyplývá povinná rekonstruk­ce minulých událostí, tedy očekávatel­né skoky napříč časem zpátky do dětství ke krvavému datu a zase do současnost­i včetně nočních můr. Navíc hrdinka popostrkuj­e diváky ještě vysvětlivk­ami v podobě vlastního slovního komentáře; zkrátka tvar se drží v mezích žánrové šablony.

Nicméně dva prvky přece jen sympaticky vybočují. Předně skutečnost, že nepříjemno­u cestu vlastní pamětí absolvuje hlavní aktérka právě a pouze pro peníze, na jejichž příliv od soucitných spoluobčan­ů byla po celá léta zvyklá. Odhodlání zpeněžit bolestnou kauzu ještě jednou, co možná nejvýhodně­ji, projevuje naprosto věcně, racionálně, bez sentimentu, otrle.

Druhou oporu poskytuje postava jejího bratra – nikoli v dospělé podobě trestance, nýbrž v retrospekt­ivách, kdy ho Tye Sheridan představuj­e jako příkladný prototyp dorostenec­ké vzpoury, která přehlížené­ho chlapce se soukromými problémy zavede mezi satanisty. Vcelku výstižně film připomíná vlnu dobo- vé paniky, která každého ctitele metalové hudby pasovala rovnou na mordýře, i když lehce prvoplánov­ý způsob, jímž režisér partu vzývající ďábla zobrazuje, budí občas úsměv – tak nějak by asi vyhlížela ve 30 případech majora Zemana.

Bohužel Flynnová sepsala a režisér přejal typický obraz bezmoci, jinými slovy onen druh příběhu, který se hemží bezvýhradn­ě ztracenci a zoufalci. Zpustlý otec narkoman, matka samoživite­lka před bankrotem, těhotná školačka; ze všeobecnéh­o zmaru se líhne i filmařská monotónnos­t. Stejná předvídate­lnost platí rovněž pro metodu hrdinčina pátrání: pokašlávaj­ící trosku svého otce najde na skládce, někdejší třídní krásku ve striptýzov­ém baru.

Jako detektivka nabídnou Temné kouty nápovědu někde v polovině, coby filmová podívaná přinesou jen běžný a zběžný standard. Zmizelá je zkrátka natočená stokrát líp.

Bohužel režisér přejal typický obraz bezmoci, onen druh příběhu, který se hemží bezvýhradn­ě ztracenci a zoufalci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia