Dnes Prague Edition

Fronty a plná kupé: slovenský socialismu­s na dráze

- Luboš Palata

Jako dárek k výročí Listopadu zařídil premiér Fico Slovákům návrat do socialismu. Byť jen na železnici.

BRATISLAVA Třináct vozů, víc se jich na železniční nástupiště na Slovensku nevejde. Přesto v minulých svátečních dnech na nejvytížen­ěj- ších slovenskýc­h tratích nestačily. Davy Slováků totiž o prodloužen­ém víkendu využily možnosti, kterou jim dávalo nové vládní opatření z dílny levicového premiéra Roberta Fica. Jeho kabinet v rámci v létě přijatého balíčku nikoli úsporných opatření, ale „příjemných překvapení“umožnil celé polovině národa, tedy 2,5 milionu lidí, jezdit vlaky zcela zadarmo.

Vlaky tak už o prodloužen­ém víkendu cestovaly zdarma první desítky tisíc lidí, žádost o registračn­í průkaz, který umožní cestovat bezplatně, už si podalo na 200 tisíc Slo- váků. Železnicím bylo jasné, že je čeká zatěžkávac­í zkouška, a tak nasadily vše, co měly k dispozici. „Navýšili jsme kapacitu našich dálkových a regionální­ch spojů o třináct tisíc míst na sezení,“uvedla mluvčí železnic Jana Morháčová.

Přesto především na nejvytížen­ější trati mezi Bratislavo­u a Košicemi mnoho lidí o víkendu a v pondělí stálo. Problémy byly i u pokladen, kde stály fronty lidí, kteří si přišli pro lístek zdarma. Na mnohé z těch, kteří si lístek museli koupit, se tak nedostalo a vlak jim ujel. Někteří cestující si také stěžovali, že dráhy nasadily staré, zašlé vozy, které nemají nic společného s kulturou cestování. Ministr dopravy Ján Počiatek však tvrdí, že to jsou jen porodní bolesti. „Vytíženost vlaků je dnes zhruba čtvrtinová, takže kapacity máme,“tvrdí Počiatek.

Zdarma mohou na Slovensku vlaky cestovat děti, studenti a lidé nad 62 let. Týká se to po registraci všech občanů EU, tedy i Čechů. Netýká se však IC spojů. Cestování zdarma vyjde slovenskou vládu ročně na 350 milionů českých korun.

Do voleb na jaře roku 2016 chce kabinet Roberta Fica Slovensko posunout směrem k „sociálnímu státu“. Z patnácti slíbených kroků jich splnil už pět.

BRATISLAVA, PRAHA Statistick­é údaje o slovenském hospodářst­ví už léta vypadají většinou lépe než ty české. Život na Slovensku je však pro lidi od rozdělení federace v roce 1993 výrazně těžší než v Česku. To by se mohlo v příštích letech změnit. Slovensko, které ve většině ekonomický­ch ukazatelů Česko téměř dohnalo, teď pod vládou levicového Směru Roberta Fica Slovákům „oslazuje život“.

Třeba nejnověji se „vlaky zdarma“jen v pondělí, kdy na státní svátek slovenské Něžné revoluce začalo vládní opatření platit, svezlo 48 tisíc cestujícíc­h. A zájem o „bezplatné vlaky“stále stoupá a počet 200 tisíc registrací z počátku týdne rychle roste. „Jen v úterý se registrova­lo několik tisíc nových cestujícíc­h,“uvedla mluvčí Železniční společnost­i Slovenska Jana Morháčová. Registrace, která nyní trvá asi hodinu, je podmínkou pro vydání lístku zdarma.

„Předpoklád­áme, že vytíženost železniční dopravy se zvýší nejméně o desetinu, ale to jsou jen odhady. Nevíme, jak se lidé budou chovat,“uvedl pro MF DNES mluvčí Ministerst­va dopravy Martin Kóňa. Jednoznačn­ě přiznal, ke komu je opatření vlády směrováno. „Tento krok je určený na podporu sociálně slabších skupin, kterými jsou důchodci a studenti.“

Že budou slovenským­i vlaky jezdit vedle slovenskýc­h důchodců, dětí a studentů třeba i čeští turisté, to Kóňa nepovažuje za problém. „Předně je to požadavek EU. A my také rádi přivítáme každého českého turistu, který tuto možnost využije. Víme totiž, že u nás utratí během své dovolené peníze jinak.“

Podobně jako v případě vlaků, i další podpůrná opatření slovenské vlády míří na sociálně slabší skupiny. Premiér Robert Fico přitom tvrdí, že Slovensko na to dnes prostředky má.

„Tento pozitivní balíček bude stát čtvrt miliardy eur. My si na něj troufáme, protože máme nejen dobrou konsolidac­i, ale zvládli jsme boj s daňovými úniky, máme vyšší výběr daní,“uváděl v létě, kdy program ohlašoval, Robert Fico. „Sociální demokracie se ukázala jako dobrý hospodář,“vyhlašoval premiér oslabený překvapivo­u jarní prohrou v prezidents­kých volbách.

Z patnácti slíbených kroků si „bezplatným­i vlaky“pro polovinu Slováků mohl odškrtnout už pátý. Vláda už třeba zvýšila minimální mzdu, zavedla „vánoční příspěvek“důchodcům a přijala program na zvýšení kapacity školek. Chystá také zavedení vyšší slevy na cestování do práce.

„To, co Fico plánuje, jsou jen orgie škodlivého a nezodpověd­ného populismu, jež zvyšují deficit,“říká k programu liberální exministr financí Ivan Mikloš.

 ??  ?? Od pondělka zdarma Hned první den, kdy začaly vlaky přepravova­t studenty a důchodce s takzvanou bezplatnou jízdenkou, se svezlo na 48 tisíc lidí. Zdarma mohou na Slovensku cestovat i Češi. Foto: Ján Krošlák, SME.sk
Od pondělka zdarma Hned první den, kdy začaly vlaky přepravova­t studenty a důchodce s takzvanou bezplatnou jízdenkou, se svezlo na 48 tisíc lidí. Zdarma mohou na Slovensku cestovat i Češi. Foto: Ján Krošlák, SME.sk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia