Dnes Prague Edition

MÁ CO NA SEBE?

- Marta.fenclova@mfdnes.cz

neboli bezpilotní­ch letadélek, která zboží doručí do třiceti minut od objednání.

JEŠTĚ ŠATNA!

„Každý den si musím něčím udělat radost. Tady jsou servery, kde utrácím nejvíc: Módní svět na Aukru, Fashion Days, BigBrands, Vinted, ZOOT, Stilago, Módní guru, Bon Prix, eBay – německý, italský, americký. Další super internetov­é obchody na útratu velkých peněz: Dessue, tento je finančně obzvlášť žíznivý, mám od něj ORIGINÁL VERSACE jeans!, Halens, Botyk, TOPnabídka, Rozbaleno,

Předsíň u paní Nely. Slevomat... A tady je možné nechat i miliony: Fashion Jewellery, což jsou diamantové šperky, nejdražší šaty, boty, kabelky. Přitom vím, že je to psychicky i lidsky slepá ulice. Kdybych mohla mávnout kouzelným proutkem a říct, ať osmdesát procent věcí z domu zmizí, udělám to.“

Zkoušela všechno možné. Zaplatila si studentky, které chodily třídit hory oblečení, bot a šperků a prodávaly je na prodejních serverech. Jenže když viděla, jak jedna z nich hází do stejného pytle džíny Dior, Cavalli s džínami z levného výprodeje, neměla to srdce. Poslala desítky balíků kabátů a bund na různé charity. To mělo lepší efekt. Děkovné dopisy jí chodí dodnes. Zkoušela termínovan­é vklady, ale pokaždé je porušila. Snaží se vyhýbat serverům, kde se utrácí nejvíc, ale neustále jí píšou jako VIP zákaznici.

„Já vám úplně zapomněla ukázat svoji šatnu!“zasměje se Nela, když míříme po nejpodivně­jší exkurzi mého života po schodech dolů. Skoro mi zaskočí. Úzká místnost. Fochy. Ramínka. „Vidíte? Sem by se mělo za normálních okolností vejít moje oblečení. Ale já tady mám jen zimní kabáty. Tedy ty vyřazené.“V hlase má nehraný smutek.

Loučíme se. V přízemí, v obýváku, čekají tři velké neotevřené krabice. Zásilka ze včerejška. Merci. Vielen Dank. Thank You. A za nimi si konečně všimnu zřejmě jediného místa v celém domě, které je nebývale prázdné. Schované v rohu jako poslední útočiště v tomhle nakupovací­m šílenství přeplněném věcmi. Jako by sem ani nepatřilo. Oltář. Křeslo, prázdný stůl a na něm počítač. Zatím spí. Když se loučím s paní Nelou, obě víme, kam povedou její první kroky.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia