Dnes Prague Edition

Magistrát chce slevu z nájmu ve Škodově paláci

-

NOVÉ MĚSTO Praha si stěžuje na drahý pronájem za prostory v budově Škodova paláce. Ročně platí firmě COPA Retail přibližně 200 milionů korun. Aby platila méně, podalo vedení města na společnost žalobu. Dnes měl soud rozhodnout, zda město skutečně ušetří. Politici si ale na verdikt budou muset ještě počkat. „Soud byl odročen na 4. prosince,“řekla včera MF DNES mluvčí magistrátu Petra Hrubá.

Pokud by se naplnila očekávání magistrátu, za pronájem budovy v Jungmannov­ě ulici by město nově

Škodův palác platilo jen polovinu nynější částky, konkrétně o 47 procent méně.

„Taková je totiž reálná částka za pronájem budovy,“sdělil právní zástupce hlavního města Vladimír Zoufalý.

Podle řady odborníků je však sleva, kterou město na nájmu požaduje, přemrštěná. Podle Asociace realitních kanceláří ČR byl například v roce 2006, kdy město smlouvu uzavíralo, nájem za obdobné prostory v této oblasti zhruba 160 milionů – tedy o 20 procent méně, než platilo hlavní město. Dnes podle Asociace ceny nájmů klesly pouze v řádu procent.

Ať už soud v prosinci rozhodne, že COPA Retail musí jít s cenou dolů, nebo ne, jedno je jasné už nyní. Úředníci se ze Škodova paláce stěhovat nikam nebudou. Smlouva, kterou město s firmou podepsalo v roce 2006 za éry primátora Pavla Béma (ODS), totiž nejde vypovědět. Do roku 2026 se tak úřad nikam stěhovat nebude.

To však neznamená, že Praha nepotřebuj­e nové prostory pro své pracovníky. Sídlo v Jungmannov­ě ulici totiž přestává stačit takovému množství lidí, kteří v něm pracují. Jednou z možností jsou kanceláře v Business Centre Vyšehrad, jež spadá pod Kongresové centrum (KCP).

Společnost COPA Retail se s magistráte­m snažila dohodnout mimosoudní cestou. Nabídla, že pro pražské úředníky zajistí další prostory v KCP. Podle firmy by tím město ušetřilo do roku 2026 více než půl miliardy korun. Podmínkou ale bylo, že se Praha vzdá předkupníh­o práva na Škodův palác. To magistrát odmítl. (av)

 ??  ?? Ročně Prahu stojí 200 milionů. Foto: T. Krist, MAFRA
Ročně Prahu stojí 200 milionů. Foto: T. Krist, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia