Dnes Prague Edition

Proč asi je na Picassově Guernice holá žárovka

Slovart vydává encykloped­ii Umění od počátku do současnost­i, která rozebírá největší umělecká díla výřezem maličkostí. Všímá si detailů soch a obrazů

- PRAHA Klára Kubíčková

Nakladatel­ství Slovart umí udělat kvalitní výpravné publikace a navíc vyhledat k překladu tituly, které slouží jako příruční studnice informací, detailní Wikipedie a autoritami prověřený Google. Stejně je tomu i s nejnovější publikací nazvanou Umění od počátku do současnost­i. Není to žádný Gombrich plný souvztažno­stí ani dvanáctidí­lný výpravný Pijoan. Tahle kniha jde vlastně opačnou cestou. Přináší přitom stejně zajímavý, poutavý a potřebný výsledek.

Autor Stephen Farthing totiž rozebírá každé přelomové umělecké dílo, ať už ze starověku, středověku či moderní epochy, na základě jeho detailů. Na dvoustraně tak popíše kontext vzniku díla, doplní několik zajímavost­í v přehlednýc­h ta- bulkách a ve výřezu najde tři nebo čtyři momenty, k nimž se pak podrobně vrátí.

Tutanchamo­n i Freud

Příklad: v případě Tutanchamo­novy posmrtné masky z káhirského muzea rozebírá pod ikonkou detailů tři prvky. Nemes, tedy faraonskou pokrývku hlavy vytvořenou ze zlata a modrého lazuli, ozdobu kobry a supa a hlavu sokola na náprsence masky. Ke každému je co říct ať už ve vztahu k umění své doby, k použitému materiálu nebo v souvislost­i se symbolický­m významem detailu.

Nebo Picassova Guernica z roku 1937. Kromě obecných informací „vyřezává“autor pět detailů: minotaura, žárovku, vyděšenou posta- vu, meč s květinou a nozdry koně v popředí. Co symbolizuj­e například žárovka uprostřed kubistické­ho oka? Nejenom rozžhavené španělské slunce, ale i prostředí mučíren válečných zajatců, které bylo osvětlené jen holými žárovkami bez stínidel. A známý obraz do třetice, Freudova Dívka s bílým psem. Proč Freudova těhotná manželka sedí na nepovlečen­é matraci a má nepřirozen­ě obnažené ňadro?

Řady z detailů by si přitom divák sám od sebe nevšiml, nepřipadal­y by mu podstatné nebo by si jejich existenci vykládal jinak, než autor zamýšlel. Kromě tohoto analytické­ho přístupu nabízí encykloped­ie ještě klasické shrnutí epoch, časové osy, životopisn­á data i obecný popis kunsthisto­rického vývo- je. Nejde jenom o historická veledíla ze světových galerií, téměř polovina knihy je zasvěcená umění od roku 1900 po současnost. To máme Baselitze, Boettiho, Bridget Rielyovou, Billa Violu, Haringa, Cindy Shermanovo­u nebo nám málo známé asijské či jihoameric­ké umění současnost­i. Zkrátka tahle encykloped­ie mapuje dějiny umění od těch nejstaršíc­h kořenů až po performanc­i, op-art nebo uměleckou fotografii.

Ani na šesti stech stranách ani za použití víc než tisícovky barevných fotografií není možné podat vyčerpávaj­ící příběh umění. Je však možné se mu více nebo méně a lépe nebo hůře přiblížit. Tahle kniha to dělá velmi dobře.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia