Dnes Prague Edition

Lionel Richie bavil zpěvem i vtipem pražské O2 areně.

Americký zpěvák v sobotu vystupoval v Svým nadšením strhl všechny

-

Málokomu se podaří zvednout na nohy celou halu. Americkému zpěvákovi, skladateli a producento­vi Lionelu Richiemu se to povedlo hned v prvních minutách. Publikum odměnil výjimečně příjemným večerem, kde zněly skvěle zahrané písničky i uvolněné vtipy.

Richie do Prahy přijel mírně zklamaný. Čekal totiž sníh a náš relativně teplý víkend ho překvapil. „Měl jsem připravený medvědí kabát a s tímhle jsem nepočítal,“postěžoval si s úsměvem hned zkraje sobotního vystoupení. To však bylo jediné, co ho při návštěvě Česka zaskočilo. Na pět tisíc fanoušků ho totiž hltalo s otevřenou pusou.

Americký úsměv

Aby ne: slíbil jim, že zazpívá vše od šedesátých po devadesátá léta, respektive vše, na co je schopen si vzpomenout. Úvod tak obstaral ochutnávko­vý remix hitu Hello, jímž sice starší ročníky nepatrně vyděsil, ale v přídavku jim ho nabídl v klasické, tedy nejromanti­čtější a nejpompézn­ější verzi.

Ve tvářích přítomných vyloudil jeden z prvních úsměvů už u druhé skladby All Around The World. A ten se ještě roztáhl, když se o několik minut později ozvaly tóny písničky Easy. Kdo v davu tušil, že to není hit od Faith No More, ale jde o pecku z repertoáru Commodores, s nimiž Richie vystupoval, jihl blahem.

„Vždy, když se vám dělo něco důležitého v životě, byl jsem u toho,“prohodil po americku a zazubil se do ztemnělé vysočanské haly. Jako by si v tu chvíli spletl koncert s agitkou k prezidents­kým primárkám. Trápíte se, zklamali jste se v lásce nebo jste se zamilovali? Na to měl hudebník jasnou odpověď – „pusťte si Lionela Richieho“. Tuzemskému zpěvákovi by tohle asi neprošlo. Jenže v případě uvolněně přehrávají­cího Richieho se lidé smáli.

Když je navíc vyzval, aby si zatancoval­i na stropě, tedy na Dancing On The Ceiling, všichni vystře- lili ze sedaček a začali se vlnit do rytmu. „Praha je jeden tančící stroj, který se vymkl kontrole,“smál se a prohlížel si rozparáděn­é fanynky v prvních řadách.

Když se rozvlnili i muži

Vyhlídka z pódia musela být skutečně výjimečná. Přestože se nikterak hlasitě nezpívalo, trsalo se jak o závod. Postupně se rozvlnili i zakabonění muži, kteří večer přišli protrpět po boku svých rozzářenýc­h partnerek. A když došlo na All Night Long, nebylo pochyb o tom, že na Richieho by stejně početná skupina přišla za rok znova.

Ve třiašedesá­ti letech totiž nabízí i skvělou podívanou. Sám se mezi hudebníky pohybuje s maximální lehkostí, zpívá bez milimetrov­é intonační odchylky, a navíc stíhá i pózovat. Není nad to sledovat při práci někoho, kdo ji má rád, baví ho a dokáže svým entuziasme­m všechny nakazit. Věřte, že vám pak bude i váš milý do ucha broukat Say You Say Me dalších čtrnáct dní.

 ??  ??
 ?? Foto: Archiv MF DNES ?? Na Richieho koncert přišlo asi pět tisíc lidí.
Foto: Archiv MF DNES Na Richieho koncert přišlo asi pět tisíc lidí.
 ?? Redaktorka IDNES.CZ ??
Redaktorka IDNES.CZ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia