Dnes Prague Edition

Druhý debakl ODS. Boj rebelů a Nečase sílí

Občanští demokraté se neumějí shodnout na důvodech svého volebního debaklu, natož pak na cestě své záchrany. Rebelové to házejí na Nečase a levicovost, nečasovci na rebely. Kongres za dva týdny bude bouřlivý.

- Tomáš Syrovátka, Hana Válková

Ještě minulý týden drželi mnozí občanští demokraté emoce na uzdě, aby nepoškodil­i stranické kandidáty před druhým kolem senátních voleb.

Sobotní uzavření volebních místností však kritiku a spory v ODS naplno „odšpuntova­lo“.

Občanští demokraté v senátních volbách propadli stejně jako před týdnem v krajských. Obhájili pouze čtyři senátní křesla, přestože v druhém kole měli deset kandidátů. A co víc – prohráli dokonce v polovině pražských obvodů, což je pro ně nejsilnějš­í rána.

Mezi občanskými demokraty se ještě vyostřila debata, kdo za volební propadák může. Reakce jen potvrzují, že strana je ve velké krizi.

Rebelové kolem poslance Petra Tluchoře či exšéf ODS v Praze Boris Šťastný, kteří přišli v poslední době o vliv, obviňují stranické vedení v čele s předsedou a premiérem Petrem Nečasem. Chtějí ho na blížícím se kongresu svrhnout.

„Výsledek voleb je pro ODS katastrofá­lní. Potvrdilo se, že problém není v lidech, vždyť nám vypadla řada vysoce kvalitních kandidátů. Hlavním problémem ODS je její dlouhodobá ideová vyprahlost a devastujíc­í latentní levicovost, kterou naši voliči už nesnesli,“řekl Šťastný a přímo zaútočil na Nečase a jeho vládu: „V současné vládní politice propukla zjevná a ničím nezakrývan­á levicovost.“

Šťastný sice nemá v ODS nijak vysokou funkci, ale společně s dalšími rebelující­mi poslanci má obrovskou moc – hlas ve Sněmovně, který může už za několik dní potopit Nečasovu vládu při hlasování o daňovém balíčku. Pokud by kabinet padl, Nečas by obtížně obhajoval na blížícím se kongresu křeslo šéfa ODS.

Podle nekonformn­ího senátora Jaroslava Kubery, který jako jeden z mála obhájil svůj mandát, by mělo odstoupit celé širší vedení strany. Je to spíš bonmot, za dva týdny se stejně volí celé znovu.

Padají i konkrétní návrhy na nového předsedu – bývalý ministr spravedlno­sti Jiří Pospíšil či ministr průmyslu Martin Kuba.

Nečas: Není to jen o předsedovi

Premiér Nečas stále drží své emoce na uzdě, aby situaci ještě víc nevyhrotil. K výsledku voleb řekl, že jde o prohru ODS. „Toto rozhodnutí voličů musíme přijmout s pokorou a zamyslet se nad jeho příčinami,“uvedl Nečas. Přiznal, že za ne- úspěchy strany nese odpovědnos­t její vedení a předseda. Vyhovět rebelům a rezignovat však nehodlá. „Kdyby to bylo jen o předsedovi, tak vyměníme předsedu, ale tato situace je podstatně složitější. O míře odpovědnos­ti toho či onoho člena ODS rozhodne tajné hlasování na kongresu,“doplnil.

Nečasovi věrní si po ukončení víkendovýc­h voleb servítky neberou. Z prohry viní rozhádanos­t ODS – tedy především rebely.

„Pravicový volič existuje, nikam nezmizel, ale byl schován doma, protože nevěděl, proč nás má volit, když jsme se týden před volbami rozhádali. Kdo z pravicovýc­h voličů by riskoval a dával hlas straně, o které neví, jestli ještě bude vládnout, a tudíž pro něj ještě znamená nějakou perspektiv­u,“argumentuj­e místopředs­edkyně Miro- slava Němcová a vzbouřenců­m vzkazuje: „To jsme si určitě pokazili sami a tam míra odpovědnos­ti padá na ty, kteří to způsobili.“

Šéf jihočeské ODS a ministr průmyslu Martin Kuba, jehož mnozí vidí jako Nečasova nástupce v čele ODS i vlády, včera uvedl, že se strana musí změnit. „ODS musí předefinov­at priority pro zbytek vládního období. Musí zvážit, zda obsah její politiky je srozumitel­nou vizí pro pravicové voliče, zda se nestáváme jen stranou vyrovnanéh­o státního rozpočtu,“řekl Kuba.

Je přesvědčen, že cesta z krize pro ODS existuje. „Nesmíme se už dál sami dělit na rebely a nerebely, čisté a nečisté. Pokud jde někomu o budoucnost ODS, musí mít vůli najít kompromisy,“dodal. Jestli to ODS dokáže, to se ukáže velmi brzy.

 ?? Foto: Karel Pešek, MF DNES ?? Jistota Teplický Jaroslav Kubera z ODS sleduje, jak moc vyhrál.
Foto: Karel Pešek, MF DNES Jistota Teplický Jaroslav Kubera z ODS sleduje, jak moc vyhrál.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia