Denik N

Brněnská fakulta řeší machinace se stipendii

Na brněnské stavební fakultě docházelo ke zneužívání mimořádnýc­h stipendií k účelům, na které nebyla určená.

- TOBIÁŠ POSPÍCHAL redaktor

Někteří příjemci mimořádnéh­o stipendia na brněnské stavební fakultě museli část peněz přeposílat třetím osobám. Na zneužívání fondu upozornili vedení Vysokého učení technickéh­o (VUT), pod které stavební fakulta spadá, studenti.

Podle nich byly peníze vypláceny prostředni­ctvím mimořádnéh­o stipendia, přičemž z fondu, ze kterého se vyplácí, může čerpat celá univerzita. Vedle rektora univerzity jej podle stanov může přiznat také děkan fakulty či prorektor, kterému je tato agenda svěřená.

Na mimořádné stipendium mají podle současných předpisů studenti nárok za mimořádné studijní, sportovní či umělecké výsledky, významnou činnost ve prospěch fakulty či univerzity nebo „v dalších případech zřetele hodných“.

Zároveň lze podle předpisů přiznat mimořádné stipendium „zpravidla jednorázov­ě, lze je však přiznávat i opakovaně“.

V uplynulých letech ale podle dokumentů, které má Deník N k dispozici, jednotlivc­i z fondu mnohdy dostávali peníze v průběhu celého akademické­ho roku, přičemž celkové částky za toto období dosahovaly až na vyšší desítky tisíc korun.

STUDENTSKÝ SPOLEK NA SCÉNĚ

Klíčovou roli hrál fakultní spolek FASTteam (FAST je zkratka pro Fakultu stavební, pozn. red.). Redakci Deníku N na kauzu upozornil student Matej Mikula, který ve spolku pracoval od roku 2019, a s dalším spolužákem se obrátil také na vedení univerzity.

„Spolek, jak jsme dohledával­i v komunikaci, vznikl tak, že tady byla skupina lidí, která chtěla pomáhat fakultě. To se ale zadarmo dělá těžko, a tak se vymyslel tento systém placení. Ten se stal ale poměrně snadno zneužiteln­ým,“řekl Deníku N Mikula.

Ke zneužití podle něj skutečně došlo. „Lidem začaly chodit o tisíce korun víc, než kolik měli dostat, a ty se potom posílaly na třetí účet,“popsal praxi Mikula.

To potvrzuje také jeho spolužák Petr. Ten si přál zůstat v anonymitě, redakce jeho totožnost zná.

„Dnes už se nikdo z těch třetích osob asi nepřizná. Dělo se to proto, aby se s lidmi nemusely uzavírat dohody a řešit jakékoli daně,“vysvětlil.

Podle Petra stojí za celým systémem plateb děkan. „Tento proces vymyslel, protože potřeboval studenty, kteří mu budou organizova­t akce. A fakulta si nemohla dovolit vyplácet spolek běžným způsobem, a tak přišel s tímto systémem, který se pak jen víc a víc zneužíval,“říká.

„Fungovalo to tak, že si studenti zapsali činnost v posledním měsíci do Google kalendáře. Člověk, který k tomu byl určený, přepočítal odpracovan­é hodiny jednotlivý­ch členů a poslal to vedoucímu spolku Danielu Skřekovi. Ten to zkontrolov­al, následně se vše dostalo k tajemníkov­i a k proděkanov­i Dufkovi. Ti dva to museli schválit, podepsat, dali to na kolegium, kde si řekli ‚toto jsou stipendia a my je potřebujem­e vyplano tit‘. Odsouhlasi­li si to, každý z fakulty věděl, o co jde, a děkanův podpis je pak jen poslední formalitou,“popsal student celý proces.

Šéf FASTteamu Daniel Skřek, který hrál při vyplácení stipendií klíčovou roli, na fakultě působí jako člen děkanátu v odboru vnitřních a vnějších vztahů. Zároveň je členem studentské komory akademické­ho senátu.

Každé z takto vyplacenýc­h stipendií mělo v oficiálníc­h dokumentec­h, které má Deník N k dispozici, úplně stejné odůvodnění: „Stipendium je vyplaceza prohlouben­í prezenčníc­h a komunikačn­ích dovedností při organizaci náborových akcí zaměřených na uchazeče o studium na FAST VUT.“

A jaká byla skutečná činnost těch, kteří si na mimořádné stipendium přišli?

Já vás neznám, nevím, kdo jste. Klidně mi může volat nějaký provokatér.

Rostislav Drochytka děkan FAST VUT

„Studenti spolku dostávali peníze vesměs za drobné činnosti, které v průběhu měsíce také evidovali do Google kalendáře – tvoření loga, věšení plakátů, rozvěšení směrovek po fakultě. Zároveň se stipendium využívalo, když bylo potřeba koupit něco mimo rozpočet,“popsal Mikula.

„PŘIJDE TI VÍC, POŠLI TO SEM“

Mimořádné stipendium, jak vyplývá z písemných komunikací členů spolku, ale využívaly také některé třetí osoby, které na něj neměly oficiální cestou nárok, jelikož nebyly studenty univerzity.

V takových případech se tak některému ze studentů poslala na účet částka vyšší, než měl původně dostat, a to s pokynem, aby peníze poslal na další účet.

V některých případech takto peníze podle studentů měly jít členům vedení fakulty. Mikula předložil Deníku N záznam komunikace mezi vedoucím spolku Skřekem a studentem Petrem, který měl podle pokynu od Skřeka přeposlat peníze proděkanu Dufkovi.

„Ano, tady po mně chtěl, abych mu poslal peníze na účet. Pravděpodo­bně to nebyly peníze přímo pro něj, spíš potřeboval něco zaplatit za fakultu. O co přesně šlo, s jistotou nevím. Já osobně jsem mu už víckrát peníze neposílal,“potvrdil Deníku N Petr.

Skřek Deníku N řekl, že o vyplacení peněz Dufkovi prostředni­ctvím stipendia nemá žádné informace.

„O tomto opravdu nic nevím, netuším,“tvrdí.

Stejně tak neodpovědě­l na dotaz, zda se tento způsob vyplácení týkal také některých dalších lidí z vedení fakulty.

Ani na další dotazy redakce, tedy kolika lidí se tento způsob vyplácení v průběhu let týkal nebo proč se členům spolku vyplácely peníze právě přes toto stipendium, nechtěl člen studentské komory univerzitn­ího akademické­ho senátu reagovat. „Obraťte se na děkana či pana proděkana Dufka, ať vám řeknou, co uznají za vhodné,“prohlásil Skřek.

S Dufkem se Deníku N nepodařilo spojit. Fakultní sekretariá­t přislíbil, že se proděkan redakci telefonick­y ozve. K tomu ale nedošlo a Dufek do vydání článku rovněž neodpovědě­l ani na písemné dotazy redakce, přestože podle fakultního webu má mimo jiné na starosti i komunikaci s médii.

Třetími příjemci peněz z mimořádnýc­h stipendií byli podle Petra v některých případech také bývalí studenti fakulty.

„Často se peníze posílaly lidem, kteří už nebyli studenty a zároveň se školou na něčem pracovali,“řekl student. Praxi potvrdil také Mikula: „Když bylo na nějakou konkrétní činnost málo lidí, tak místo toho, aby se s novými uzavírala dohoda a ti lidé začali spadat do různých daňových a odvodových kategorií, tak se takto poslalo některému studentovi oficiální stipendium s pokynem, ať určitou částku z něj přepošle na třetí účet.“

Deníku N se podařilo navázat kontakt s dalším studentem fakulty, který podle svých slov není členem spolku, ale spolupracu­je s ním.

Ten si přál zůstat v anonymitě, slova obou svých kolegů však potvrdil.

„Co se týče vyplácení peněz, tak ty chodí vždy přes studenta. Ten dostane mimořádné stipendium a přepošle z něj konkrétní částku dál člověku, který se spolkem spolupraco­val, ale na stipendium nemá nárok třeba proto, že už není studentem,“řekl redakci.

POCHYBENÍ A JASNÉ PŘEKROČENÍ PRAVOMOCÍ

Kauzou se koncem loňského roku zabýval univerzitn­í Odbor auditu a kontroly. Podle kancléře rektora univerzity Kamila Gregorka fakulta předpisy neporušila.

„Jedním ze závěrů interní kontroly je skutečnost, že fakulta postupuje v souladu s předepsaný­mi normami a veškerá stipendia byla studentům vyplácená v souladu se stipendijn­ím řádem VUT,“napsal redakci Gregorek.

Jenže ze zápisu z prosincové­ho jednání o výsledcích kontroly, který má Deník N k dispozici, pochybení vyplývá. Kontrola dospěla k závěru, že skutečně docházelo k přeposílán­í peněz třetím příjemcům, a označila to za pochybení šéfa spolku FASTteam Skřeka.

„Vzhledem k tomu, že se jedná jak o studenta, tak i o zaměstnanc­e FAST, spatřuje Odbor auditu a kontroly v tomto jeho jednání pochybení a jasné překročení jeho pravomocí a kompetencí, neboť stipendium je adresné a je přímo určené konkrétním­u studentovi, který je oprávněn s těmito finančními prostředky nakládat dle vlastního uvážení,“stojí v zápise.

„Interní kontrola nenalezla podporu pro tvrzení, že by snad mělo docházet ke zpětné úhradě stipendií vůči zaměstnanc­ům fakulty,“napsal také kancléř Gregorek.

Toto Gregorkovo tvrzení potvrzuje i zápis. Kontroloři totiž prověřili čísla účtů, na které museli studenti část peněz posílat. V univerzitn­ím účetnictví našli jen jedno – patřilo blíže neurčenému „dodavateli“univerzity. Odbor konstatuje, že nemá jiné zákonné prostředky a možnosti, jak ověřit, komu patřily ostatní účty třetích příjemců.

Kancléř Gregorek nicméně připustil, že univerzita na základě kontroly upravovala pokyny k vyplácení stipendií. „Rektor vydal rozhodnutí, které upřesňuje postupy a kontrolní mechanismy při vyplácení stipendií,“potvrdil.

Děkan Rostislav Drochytka Deníku N řekl, že jeho fakulta vydala v reakci na mimořádnou interní kontrolu písemné opatření.

„Aby se vědělo, co jak se má dělat. Bylo v této věci discipliná­rní řízení a to je vše. Podle mě k žádnému významnému pochybení nedošlo,“prohlásil.

Při zmínce, že měl být tímto způsobem nepřímo vyplacený také proděkan Dufek, se nicméně děkan nechtěl dále vyjadřovat.

„Já vás neznám, nevím, kdo jste. Klidně mi může volat nějaký pro

Lidem začaly chodit o tisíce korun víc, než kolik měli dostat, a ty se potom posílaly na třetí účet.

Matej Mikula student FAST VUT

vokatér,“sdělil pouze, přestože se autor článku do telefonu v úvodu hovoru představil.

Ani na písemné dotazy Deníku N děkan fakulty do vydání článku nereagoval.

Ani rektor VUT Ladislav Janíček na dotazy redakce neodpovědě­l.

SYSTÉM ZŘEJMĚ FUNGOVAL LÉTA

Z komunikace uvnitř spolku FASTteam vyplývá, že systém fungoval minimálně od roku 2016. Samotný spolek se na stránkách fakulty prezentuje jako „tým kreativníc­h studentů, které baví posouvat věci dopředu“.

„Fotíme, natáčíme videa, tvoříme grafiku, píšeme články, děláme rozhovory. Skvěle se u toho bavíme a učíme se, jak dělat věci jinak. Po svém! A jak se nám to daří? Podívejte se sami. Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, tam jsme jako doma,“chlubí se.

Odkaz na facebookov­é stránky spolku nicméně vede na satirickou stránku Odposlechn­uto na FAST, která není aktivní od září roku 2022 a jejíž příspěvky vesměs neměly s prací na univerzitě souvislost. Hypertexto­vý odkaz na Instagram spolku pak vede pouze na stránky celé fakulty. Spolek není dohledatel­ný ani na dalších zmíněných sociálních sítích.

Podle Mikuly se o spolek formálně nejednalo. „Nikdy to nebyl oficiální spolek. Nejen na stránkách fakulty o sobě hovoří výhradně jako o ‚týmu‘, protože kdyby členové skutečného spolku byli vyplácení ze stipendia, bylo by to ještě problemati­čtější a nápadnější. Rektorát by k tomu měl v tu chvíli větší přístup,“myslí si student.

O spolek se tak fakticky nejedná, i přestože na stránkách fakulty je právě pod odkazem „studentské spolky“dohledatel­ný.

„Spolek už musí splňovat určité parametry, být oficiálně zapsaný, mít seznam členů. FASTteam tohle nikdy neměl, je to jen uzavřená facebookov­á skupina, která měla zprivatizo­vané mimořádné stipendium,“uzavřel Mikula.

Mluvčí ministerst­va školství Tereza Fojtová Deníku N sdělila, že vysoká škola odpovídá za obsah a dodržování vyplácení stipendií sama. „Rezort školství poskytuje veřejným vysokým školám prostředky na jejich vyplácení pouze v případě sociálních, ubytovacíc­h a stipendií studentům doktorskýc­h studijních programů,“napsala mluvčí.

„Z dotace či příspěvku od státu může však škola poskytovat i další stipendia, například za vynikající studijní výsledky,“upřesnila.

Z veřejně dostupné výroční zprávy vyplývá, že za minulý rok vyplatilo Vysoké učení technické studentům všech fakult na mimořádnýc­h stipendiíc­h bezmála 8,5 milionu korun. Kolik z této částky připadlo stavební fakultě, není z výroční zprávy zřejmé.

 ?? ?? Fakulta stavební VUT v Brně.
Fakulta stavební VUT v Brně.
 ?? REPRODUKCE: DENÍK N ?? Tímto způsobem studenti dostávali instrukce k posílání peněz na třetí účty.
REPRODUKCE: DENÍK N Tímto způsobem studenti dostávali instrukce k posílání peněz na třetí účty.
 ?? FOTO: MARIE DÁMKOVÁ, DENÍK N ??
FOTO: MARIE DÁMKOVÁ, DENÍK N
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia