Denik N

„Petiční stánek“od vlády zmizí do měsíce, slíbil primátor Svoboda

- PROKOP VODRÁŽKA redaktor

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) řekl Deníku N, že magistrát spolu s městskou částí Praha 1 podniká kroky k vyklizení takzvaného „petičního stánku“před Úřadem vlády. Provizorní tábořiště si tam zřídil protivládn­í aktivista Ondřej Thor a úřady zatím nedokázaly najít cestu, jak ho zlikvidova­t.

Podle primátora by nevzhledná změť stanů, toalet a dalšího vybavení mohla z centra Prahy zmizet velmi brzy.

„V současné době jsme ve fázi, kdy předpoklád­áme, že v řádu měsíce, možná v řádu dnů, bude ta věc vyřešena,“řekl primátor Bohuslav Svoboda v rozhovoru pro Deník N. Jak konkrétně chce město situaci řešit, ale nevysvětli­l. Odkázal na městskou část Praha 1.

„Otázka stánku u Úřadu vlády je věc, kterou jsme řešili velmi podrobně, všechny okolnosti toho. Majetkové podmínky jsme vyjasnili a v tuto chvíli má Praha 1 připravené řešení, které provede,“přislíbil pouze primátor.

MĚSTSKÁ ČÁST POČÍTÁ S ŽALOBOU

Také Praha 1 potvrdila, že podniká kroky k odstranění „stánku“. Blíže však nechtěla postup komentovat.

„Ano, je pravda, že Praha 1 přistoupil­a ke konkrétním krokům vedoucím k vyřešení situace před Úřadem vlády,“řekla Deníku N mluvčí městské části Karolína Šnejdarová. Počítá však podle svých slov s tím, že kauza může skončit u soudu.

„Jsme si vědomi, že tato záležitost může skončit u soudu. Naším cílem je přispět k judikátu pro obdobné situace do budoucna, aby již k podobnému zneužití petičního práva nedošlo,“dodala.

Provizorní tábořiště přes ulici od Úřadu vlády si před několika měsíci zřídil protivládn­í aktivista Ondřej Thor. Na plácku naproti Strakově akademii má dva velké stany, mobilní toalety a další výbavu. Místo je podle něj „petiční stánek“– toto označení ho v očích zákona legitimizu­je.

„Tento petiční stánek tady bude do demise vlády. Až přijde demise vlády, zmizí i tento petiční stánek,“řekl Ondřej Thor Deníku N.

Řešení si od té doby přehazují politici a úřady, zatím ale nedokázaly místo uvést do běžného stavu.

Třicetilet­ý Thor z Ústí nad Labem dříve učil jízdu na kolečkovýc­h bruslích a provozoval kavárnu. Od loňského jara, kdy jeho „stánek“před Strakovou akademií vznikl, policie několikrát magistrát informoval­a, že nesplňuje podmínky petičního stánku.

Na místě také v minulosti došlo k incidentům a potyčkám mezi Thorovými příznivci a odpůrci. Zpočátku také nebyla vyřešená hygiena. Policie proto musí lokalitu neustále střežit.

Aktivista od začátku deklaruje, že bude v protestu pokračovat, dokud vláda Petra Fialy nepodá demisi.

„SHROMÁŽDĚN­Í PRO MILION LIDÍ“

Jak minulý měsíc upozornil server Seznam Zprávy, podle policie už se nejedná o petiční stánek, nýbrž o oznámené shromážděn­í.

„Už nejde o petiční stánek, ale o oznámené shromážděn­í. To bylo oznámeno Magistrátu hlavního města Prahy, který ho dále řeší,“uvedl mluvčí pražských policistů Jan Daněk.

Deníku N to potvrdil také Thor. „Je tady ohlášené shromážděn­í pro milion lidí. Řídí se to ústavním zákonem a nelze to změnit. Jsem připraven jít k soudu,“prohlásil.

Praha 1 a magistrát chtějí podrobnost­i ohledně dalšího postupu oznámit příští týden.

 ?? FOTO: PROKOP VODRÁŽKA, DENÍK N ?? Protivládn­í aktivista Ondřej Thor.
FOTO: PROKOP VODRÁŽKA, DENÍK N Protivládn­í aktivista Ondřej Thor.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia