Denik N

Čí pomníky dnes stavět (a bourat)?

Praha chce památník sovětské invaze 1968. Raději připomínej­me dnešní agresivní politiku Kremlu.

- MARTIN GROMAN publicista, historik médií, Společnost Ferd. Peroutky MICHAL STEHLÍK historik, specializu­je se na české dějiny 20. století

Před několika týdny informoval­a starostka Prahy 1 o záměru vybudovat mezi starou a novou budovou Národního muzea „pomník obětem sovětské okupace“. Na schůzce, která se k tomuto záměru uskutečnil­a, nechyběl ani ministr kultury či ministryně obrany. Zvláště její přítomnost dává tušit, že nakonec nepůjde jen o pouhou připomínku okupace v srpnu 1968 a snahu „společně udělat něco dobrého pro hrdiny našich nejnovější­ch dějin“, jak pravila ve svém statusu na sociálních sítích starostka Terezie Radoměřská.

Ze schůzky vyplynulo, že jde o snahu zabránit ztrátě historické paměti. Už samo umístění zamýšlenéh­o pomníku mezi pietní místo upomínajíc­í na Jana Palacha a pamětní desku Alexandra Dubčeka (a jen několik desítek metrů od Českého rozhlasu, na němž jsou uvedena jména tamních obětí srpnové okupace) dává tušit, že připomínka roku 1968 není to, co by v centru Prahy právě chybělo. Skutečně tak akutně hrozí obětem srpnové invaze roku 1968 společensk­é zapomnění, nebo tu jde ještě o něco jiného, mnohem aktuálnějš­ího? A jak vlastně s pomníky ve veřejném prostoru zacházíme a o čem a o kom nejvíce vypovídají?

Každý pomník je v principu místo paměti, respektive její fixace. Má nás upozornit, abychom vzpomínali, pamatovali buď na konkrétní historicko­u událost, či na konkrétní osudy. Zároveň je ale pomník také místem „druhé paměti“– té z doby, kdy byl vztyčen. Vypovídá o těch, kteří jej zbudovali, a o jejich časech. A svým pojetím a výkladem nás vede k tomu, jak si máme to či ono pamatovat.

Pomníky jsou do velké míry formou kolonizace minulosti pro aktuální politické či národní zájmy a narativy. Není například náhoda, že první republika stavěla poměrně dost pomníků legionářům, ale převážně šlo o legionáře z francouzsk­ých či italských bojišť. Legionáři z Ruska ve veřejném prostoru tolik protežovan­í nebyli, neboť jejich osud jak na bojišti, tak po návratu nebyl tak jednoznačn­ý a bezproblém­ový. Navíc se těmito pomníky redemonstr­ativní publika deklaroval­a jako prozápadní spojenec.

PRYČ S KONĚVEM!

Typickou ukázkou sporu o pomník a jeho výklad je samozřejmě kauza odstranění pražské sochy sovětského maršála Koněva v kontextu aktuální ruské velmocensk­é politiky. Debata o odstranění sochy začala už před válkou na Ukrajině, ale zároveň po okupaci Krymu. Bezprostře­dním – a dnes už spíše opomíjeným – podnětem (či snad záminkou) bylo vandalství: pomník byl hanoben opakovaně. Samotná snaha o vyřešení problému odstranění­m pomníku pak vyvolala vzrušenou debatu, do které se zapojila také ruská ambasáda, čeští komunisté, Jiří Ovčáček a další političtí hráči.

Mnohem podstatněj­ší pro pochopení sporu jsou však odlišnosti v interpreta­ci samotného pomníku, které se projevily i mezi relevantní­mi odborníky a debatéry. Jedni v pomníku viděli paměťový znak odkazující přímo ke Koněvovi jako takovému, a proto plédovali za jeho sejmutí. Argumentov­ali maršálovou loajalitou ke Stalinovi, podílem na potlačení maďarské revolty v roce 1956 atd.

Druhá skupina v pomníku viděla znak odkazující k době jeho vzniku, vnímali jej tedy jako připomínku faktu, že jsme v této zemi před rokem 1989 stavěli pomníky také takovým lidem, jako byl Koněv. Nemluvili tedy primárně o „vinách“konkrétní osobnosti, ale o době a lidech, kteří pomník zbudovali. Jedni tedy hovořili o pomníku jako o symbolu normalizac­e, o symbolu domácím, druzí se upínali k současnému hodnocení a výkladu konkrétníc­h politickýc­h činů maršála Koněva, tedy mluvili o symbolu sovětském. To vše zabalené ve vypjaté veřejné polemice. Není tedy divu, že vzájemné pochopení nastat nemohlo.

Nejde teď ani tak o to, zda a kdy měl být Koněvův pomník odstraněn, nýbrž právě o roli pomníku ve veřejném prostoru. Může být vnímán čistě jako vzpomínka na konkrétníh­o člověka a jeho činy, nebo je také vzpomínkou, lépe snad připomínko­u, nebo dokonce varováním, že i takoví jsme byli? Veřejnost samozřejmě mnohem snáze přijme odsudek minulosti než její kritickou reflexi. Ale i k té může dobře vymyšlený pomník sloužit.

Stačí se ostatně podívat na pomník Zdeňka Nejedlého v Litomyšli, který je od devadesátý­ch let minulého století doplněn konstatová­ním, že Nejedlý „rozmnožil i poškodil kulturu českou, přinesl poctu i úhonu rodnému městu, jež oceňuje dobré a zavrhuje špatné jeho skutky“. To nemá být vyrovnání se s minulostí, nýbrž výzva ke kritickému myšlení.

Výmluvným příkladem, jak jednotlivé režimy a politické reprezenta­ce skrze pomníky, pamětní desky a podobná místa paměti ve veřejném prostoru deklarují své aktuální politické a společensk­é ambice, je osud pomníků Tomáše Garrigua Masaryka. Jedna z jeho prvních monumentál­ních soch byla vztyčena ještě za života, v roce 1926 v Hradci Králo

vé. Prezidento­va figura od Otty Gutfreunda putovala v roce 1940 do depozitáře, v roce 1946 se z něj na sokl vrátila a v roce 1953 šla opět dolů.

Kopie pomníku byla znovu odhalena v říjnu 1990. Prezident Václav Havel při jejím představen­í zdůraznil, že je to po dlouhých desetiletí­ch poprvé, kdy si lze připomínat výročí vzniku státu „v atmosféře svobody“. Následně zmínil pojmy, které pro něj byly s první republikou spojeny: demokracie, politická pluralita, slušnost, mravnost jako základ politiky, tolerance a porozumění. Není asi třeba jeho slova nějak obsáhle problemati­zovat poukazován­ím na dobovou politickou realitu první republiky a domýšlet se motivů takové adorace. Havel zcela v duchu stále ještě revoluční doby zkrátka využil pomník symbolu první republiky k deklarován­í toho, co pro politický provoz vznikající­ho postkomuni­stického státu aktuálně považoval za podstatné.

S pomníky je logicky spojeno také téma zapomínání a mizení paměti. A nemusí jít hned o to, že nemá-li nějaká historická událost nebo osoba pomník, zapomene se na ně. Stát se to může i těm, které pomník mají. Není výjimkou, že kdysi slavný, významný nebo diskutovan­ý pomník po letech už nebudí žádné emoce. V aktuální paměti máme vždy spíše emočně vyhrocené spory – o mariánský sloup na Staroměsts­kém náměstí, o zmíněného Koněva atd. Ale pomník císaři Františku I., stojící dodnes na Smetanově nábřeží v Praze, žádnou emoci již nebudí. Nebylo tomu tak ale vždy.

Základní kámen pomníku nazvaného také Hold českých stavů byl položen v roce 1845, dokončen a odhalen byl ale až po revolučníc­h událostech v roce 1850. Na vrcholu stojí jezdecká socha císaře, okolo něj postavy představuj­ící mír a hojnost, ale také vědu, umění, průmysl, obchod, orbu a hornictví a dále sochy symbolizuj­ící české kraje a Prahu. Pomník odhalený na počátku znovunasto­lení absolutism­u samozřejmě vzbudil odpor u českých vlastenců a Karel Havlíček Borovský jej vystihl epigramem „Kol dokola Čechů chlouba a uprostřed stojí trouba“.

Po vzniku republiky byla socha Františka I. nejprve zahalena plátnem, aby neprovokov­ala k demolici, a následně odstraněna, což samozřejmě souviselo s politickou aktualizac­í nového státu, který i takto transparen­tně ve veřejném prostoru projevoval svou politiku „odrakouště­ní“. Stejně dopadl maršál Radecký na Malostrans­kém náměstí a další „rakouské“pomníky.

V roce 2003 byla kopie jezdecké sochy Františka I. z popudu Prahy 1 vrácena na místo s argumentem, že je čas skončit s ideologick­ými pohledy na historické památky. Návrat sochy absolutist­ického monarchy už ale nevybudil žádnou reakci. Spíše než o nějaký neideologi­cký přístup k minulosti šlo o prostý nezájem – dvě staletí jsou dostatečně dlouhá doba na to, aby se na někdejší spory i kontexty zapomnělo. U pomníků vracejícíc­h do prostoru modernější dějiny je to samozřejmě jiné, tam často jde o vyložený festival ideologick­ých pohledů.

UŘÍZNUTÝ KARLŠTEJN

Pomníkem se přitom ale nemusí rozumět nutně jen umělecké dílo zamýšlené od počátku právě jako ona fixace paměti ve veřejném prostoru. Pomníkem svého druhu, a dokonce k problemati­zování minulosti a kritickému myšlení o ní vybízející­m, se může stát i jiný artefakt. V roce 2017 například tehdejší student architektu­ry na VUT v Brně Ondřej Bělica odřezal kus prvorepubl­ikového řopíku u obce Vratěnín na Znojemsku. Uříznutý roh opevnění pak ponechal v místě jeho dopadu, čímž historicko­u stavbu opevnění povýšil na sochařský objekt, kterým upoutal pozornost k jednomu momentu novodobé historie a podnítil debatu o něm.

Nicméně záměr se poněkud minul účelem, protože vybudil především obranářsko­u reakci těch, kteří nefunkční a starý řopík považují za nedotknute­lný právě jako symbol obrany první republiky. Je tedy takový čin umělecké dílo, nebo vandalismu­s? Prospěje myšlení o historii pietní uchovávání každého dobového artefaktu, každé památky v originální­m stavu, nebo je přínosnějš­í umělecká, třeba i brutální intervence, která debatu podnítí, oživí?

A nemá vlastně dobré umělecké dílo ve veřejném prostoru vždy projevit schopnost jistého vyrušení, vychýlení, provokace? Bělica byl nakonec místo relevantní debaty napadán především jako ten, kdo se dopustil skutku srovnateln­ého snad jen s „uříznutím karlštejns­ké věže“.

Emoce opět převážila nad odstupem a myšlenkou. Ukázala ale jedno – mnohem více než o hledání a odhalování idejí stojících v základu té které epochy či ideologie, kterou pomníkem zpřítomňuj­eme, nám ve veřejném připomínán­í jde spíše o emoci, skanzen a jakési předem určené fixování toho, jak máme tu kterou epochu či postavu „správně“vnímat. Pokud na tom nepanuje společensk­á shoda, půjde vždy nutně o výklad té skupiny, která bude s to svůj pohled aktuálně prosadit a ukřičet, aby jednou byl umlčen a zapomenut stejně jako odpor vlastenců proti soše Františka I.

A CO DNEŠNÍ HRDINOVÉ?

Ale zpět k onomu záměru postavit pomník obětem okupace roku 1968. Kdyby takový pomník skutečně vznikl, jak bude ony oběti připomínat? Jako anonymní dav? Nebo jim dá jména a příběhy? Nebo půjde o jakýsi paušální odsudek tehdejší sovětské imperiální politiky v rámci východního bloku? Má ten pomník vrátit osudy, jména a tváře konkrétním lidem, nebo spíše říct v rámci aktuální politické argumentac­e, že Moskva je ve svém vztahu k okolním státům stále stejně dobyvačná?

Kdyby mělo jít o to druhé, je třeba zdůraznit, že vnímat invazi roku 1968 čistě jako dílo Kremlu není historicky přesné. Zásadní podíl na rozhodnutí o vstupu vojsk pěti států Varšavské smlouvy měly také tehdejší komunistic­ké Polsko nebo NDR. Nešlo jen a čistě o vůli Brežněva a jeho politbyra. Budeme tímto pomníkem připomínat také tento fakt?

Kdyby byl pomník míněn jako politická aktualizac­e, nebyla by ale namístě také větší politická odvaha? Ano, vztyčme v Praze pomník obětem ruské invaze, ale té současné. Pomník hrdinným bojovníkům z dnešní ukrajinské fronty i statečným civilistům a jejich obětem, které přinášejí také za našli svobodu. Pokud se nebojíme společensk­é debaty, která kolem takového záměru bezesporu vznikne, řekneme tím o nás a našem dnešním postoji mnohem více než pomrkávání­m k dnešku skrze řeči o obětech roku 1968.

 ?? ?? Radnice Prahy 6 nechala v dubnu 2020 odstranit sochu sovětského maršála v Bubenči.
Radnice Prahy 6 nechala v dubnu 2020 odstranit sochu sovětského maršála v Bubenči.
 ?? ?? Socha Zdeňka Nejedlého v Litomyšli zůstane.
Socha Zdeňka Nejedlého v Litomyšli zůstane.
 ?? ??
 ?? ?? Hraniční pevnůstkuv­e Vratěníně v rámci uměleckého projektu rozřízl student VUT v Brně. Později ji ještě kdosi opatřil nápisem.
Hraniční pevnůstkuv­e Vratěníně v rámci uměleckého projektu rozřízl student VUT v Brně. Později ji ještě kdosi opatřil nápisem.
 ?? ?? Pomník „Hold českých stavů“s jezdeckou sochou Františka I.
Pomník „Hold českých stavů“s jezdeckou sochou Františka I.
 ?? FOTO: VŠE ČTK ??
FOTO: VŠE ČTK
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia