Denik N

Oběti, o nichž zákon mlčí

Zákony nehledí na všechny oběti předsudečn­ého násilí stejně. Některé přímo zmiňují, jiné ne.

- LUDMILA BLAŽKOVÁ redaktorka

Legislativ­a ani soudní praxe v Česku nezohledňu­jí řadu důvodů předsudečn­ého násilí. Trestní zákoník explicitně zmiňuje národnost, rasu, etnikum, politické přesvědčen­í a vyznání. Motivem k útokům ale často bývá také sexuální orientace, genderová identita, zdravotní postižení nebo například pohlaví. Neziskové organizace pomáhající obětem nenávisti na tuto nejednotno­st upozorňují a usilují o změnu.

V roce 2021 napadli v centru Prahy dva muži skupinu tří přátel, z nichž dva byli partneři a drželi se za ruce. Pachatelé na ně křičeli homofobní urážky a nadávali jim do „buzerantů“. Poté je napadli i fyzicky, bili je pěstí, kopali do obličeje, hlavy i hrudníku.

Policie navrhla potrestat oba muže za výtržnictv­í s tím, že by měl soud přihlédnou­t k nenávistné­mu motivu. Proces ještě neskončil, obžaloba ale skutečnost, že byl za útokem homofobní motiv, nezohledni­la. Soudce navíc odmítl přiznat poškozeným postavení zvlášť zranitelný­ch obětí, které by jim umožnilo například vypovídat odděleně a nepotkat se u soudu s pachatelem.

Jiný případ se odehrál v roce 2019 během festivalu Prague Pride. Pachatel se skupinou dalších pěti lidí zapálil duhovou vlajku a střílel pyrotechni­ku směrem k účastníkům festivalu. Už dříve byl odsouzen za násilnou trestnou činnost spojenou s projevy ultrapravi­cového extremismu.

Policie obecně konstatova­la, že byl čin motivován nenávistí k LGBT komunitě, ale nekvalifik­ovala to jako přitěžujíc­í okolnost. Podobně postupoval i státní zástupce, který podal obžalobu pro trestný čin výtržnictv­í, v níž ho sice označil za akt „nenávisti, pohrdání a zastrašení vůči LGBT komunitě“, ale nezmínil to jako přitěžujíc­í okolnost.

Soud nenávistno­u pohnutku nezohledni­l vůbec, v rozsudku, který muže zprostil viny pro nedostatek důkazů, pouze zmínil, že „pohnutkou k takovému jednání je vyjádření určitého světonázor­u formovanéh­o subkulturo­u radikálníc­h fotbalovýc­h fanoušků“.

ZÁKON PAMATUJE JEN NA NĚKTERÉ MENŠINY

Na oba případy – a řadu dalších – upozorňuje nevládní organizace In Iustitia, která jejich obětem pomáhá.

„Setkáváme se s tím, že se předsudečn­é útoky nevyšetřuj­í jako trestné činy s předsudečn­ou pohnutkou, což je principiál­ně špatně,“řekla ředitelka organizace, právnička Klára Kalibová.

„To znamená, že když vás někdo napadne, protože jste politička, tak máte větší ochranu než někdo, koho napadli kvůli tomu, že je žena, lesba nebo třeba na vozíku, přestože jde o vrozené charakteri­stiky na rozdíl třeba právě od toho politickéh­o přesvědčen­í,“vysvětlila Kalibová.

Ublížit někomu proto, že je nevidomý nebo se mu líbí člověk stejného pohlaví, je podle současného znění méně závažné než mu ublížit kvůli jeho politickém­u přesvědčen­í.

„Na právní úrovni to znamená, že tresty za danou činnost jsou v té základní výměře zhruba o třetinu nižší oproti té, kterou by dostali podle kvalifikov­ané skutkové podstaty,“shrnuje Kalibová.

Konkrétně u ublížení na zdraví by tak pachatel mohl jít do vězení na půl roku až tři roky, pokud by důvodem bylo zdravotní postižení oběti. Kdyby se ale terčem útoku stala kvůli politickém­u přesvědčen­í nebo náboženstv­í, hrozil by pachateli jeden rok až pět let za mřížemi.

„Například u homofobníc­h útoků se ta pohnutka prostě nezohlední, takže trestní sazba je potom nižší, než kdyby zákon tuto pohnutku uznával,“popisuje Kalibová.

O nápravu usiluje kampaň Chyba v zákoně. Ta navrhuje dvě varianty, jak trestní zákoník změnit. První možnost je zavést univerzáln­í předsudečn­ou pohnutku do obecné části trestního zákoníku, která už dnes shrnuje přitěžujíc­í okolnosti – ty nenávistné vypočítává, ale ne všechny.

Druhou variantou by mohlo být rozšíření výčtu chráněných skupin u trestných činů, kde už nyní uvedené jsou – například u vraždy nebo ublížení na zdraví. I tam dnes chybí zmínka o zdravotním postižení, sexuální orientaci, genderové identitě, pohlaví nebo věku.

In Iustitia o změně právní úpravy opakovaně jednala s politiky, zatím však marně. „Ministerst­vo spravedlno­sti je v tom extrémně liknavé. Slíbilo se touto tematikou zabývat před deseti měsíci a od té doby se to nikam neposunulo,“kritizuje rezort Pavla Blažka (ODS) Kalibová, která podle svých slov osobně jednala s ministrem i jeho náměstky. Nečinnost si vysvětluje tím, že úřadu se do změn nechce.

„Dříve jsem si to vysvětlova­la nevědomost­í, ale teď už ryzí nevolí, protože jak předseda vlády, ministr spravedlno­sti, ministr vnitra, předsedové stran pětikoalic­e i členové vlády jsou o potřebě zákoník změnit informován­i,“dodala právnička.

ÚŘAD ČEKÁ NA ANALÝZU

„Probíhají jednání v rámci koalice a jedním z výsledků těchto jednání je i požadavek na zpracování analýzy od Nejvyššího státního zastupitel­ství, která je nyní připravová­na,“řekl Deníku N mluvčí ministerst­va spravedlno­sti Vladimír Řepka.

„Co se týče požadavku samého, považujeme za potřebné mít dostatečně zmapovanou praxi – za tímto účelem si ministerst­vo vyžádalo zaslání analýzy,“dodal mluvčí.

U rozšíření trestněprá­vního postihu za trestné činy z nenávisti je podle Řepky nezbytné získat předem politickou podporu, protože představuj­e pro značnou část politickéh­o spektra „poměrně citlivou otázku“.

Kalibová ale upozorňuje, že zadání analýzy naráží na to, že o nechráněný­ch skupinách neexistují žádná data. Může tedy vycházet ze zahraniční­ch výzkumů nebo z českých, které prováděly neziskové organizace či ombudsman.

„Když se podíváme na všechny skupiny, které by měly být chráněné, tak jde o sexuální orientaci, pohlaví, zdravotní postižení i věk. Domnívám se, že by bylo možné najít shodu,“myslí si.

Experti pokládají praxi soudů za špatný signál pro oběti. „Poškozeným říká, že jde o obyčejný trestný čin, což není pravda. Zaznívaly tam třeba verbální narážky na to, kým jsou, a u těch lidí se často rozvíjí psychické problémy. Oni svou identitu nemohou maskovat a není ani spravedliv­é to po komkoliv požadovat. To by jim přinášelo další obtíže a posilovalo nerovnost,“vysvětlila Kalibová.

Z výzkumu Být LGBTQ V Česku 2022, na kterém se podílel Národní ústav duševního zdraví a spolek Queer Geography, vyplývá, že 18 procent dotazovaný­ch lidí, kteří se identifiku­jí jako LGBTQ, má v posledních pěti letech zkušenost s vyhrožován­ím nebo přímo fyzickým nebo sexuálním napadením. S obtěžování­m se za stejnou dobu setkalo 51 procent dotazovaný­ch. Ve většině případů se respondent­i domnívali, že důvodem byla právě jejich sexuální orientace nebo genderová identita.

„Vraceli jsme se se známými z festivalu Prague Pride. Čekali jsme na příjezd metra, když kolem nás prošel asi padesátile­tý muž. Spatřil nás a řekl: ‚Hele, tady jsou další! Co čumíš? Měli by vás zavřít do koncentrák­ů a poslat do plynu. Buzeranty a vás všechny!‘ Pak zmizel do metra,“svěřil se výzkumníků­m třicetilet­ý respondent se svojí zkušeností.

Z šetření Postiženi násilím, které prováděla In Iustitia mezi zdravotně postiženým­i, vyplynulo, že se s předsudečn­ým násilím setkalo 58 procent dotázaných. Nejčastěji šlo o verbální útoky. S fyzickým napadením má zkušenost 35 procent a se sexuálním 27 procent lidí s hendikepem.

„Když jsem žila se svým bývalým manželem, byla jsem těhotná. On nepracoval, bral mi invalidní důchod. Bil mě přes hlavu, ačkoliv věděl, že jsem po těžkém úrazu hlavy a po operaci mozku. Kopal do mě, nadával mi a ponižoval mě. Když se nám narodila dcera, bylo to i nadále – ponižování, kopání, mlácení. Bohužel dcera zemřela na syndrom náhlého úmrtí kojence ve třech měsících. Místo pomoci opět nadávky, bití a ponižování a během půl roku si našel jinou ženu a podal žádost o rozvod. Ano, bylo to kvůli zdravotním­u postižení,“svěřila se v dotazníku žena.

„Jistý člověk požaduje veřejně na internetu smrt autistům. Zaměřené přímo na mě byly osobní útoky, ať ‚držím hubu o svém postižení,‘“svěřil se další respondent.

Nevládní organizace ale poukazují na to, že terčem nenávistný­ch útoků jsou v poslední době ve zvýšené míře také ženy, například političky. Změna zákona by to podle nich mohla napravit.

Když vás někdo napadne, protože jste politička, tak máte větší ochranu než někdo, koho napadli kvůli tomu, že je žena, lesba nebo třeba na vozíku.

Klára Kalibová ředitelka In Iustitia

Zahraniční odbor jsem zdědil, když to řeknu diplomatic­ky, vyprázdněn­ý, popisuje jeho šéf Jaroslav Zajíček. V rozhovoru vysvětluje, zda se ho dotýkaly personální boje na Hradě, proč se prezident zapojil do debaty o euru či nárocích Lichtenšte­jnů v Česku nebo jak vznikají Pavlovy projevy.

Před příchodem na Hrad jste pracoval na ministerst­vu zahraničí, byl jste jedním z velvyslanc­ů v našem zastoupení při EU v Bruselu, dokonce v době předsednic­tví. Jak moc se vaše stávající práce liší?

Mně to dochází v podstatě až teď, abych se přiznal. Na ministerst­vu zahraničí jsem byl dvacet pět let (Zajíček se může na MZV opět vrátit, pozn. red.), navíc jsem byl v posledních letech v Bruselu, který je světem sám pro sebe. Zhruba rok dopředu víte, co se bude dít.

Tady sice nejednáme se zástupci europarlam­entu ve čtyři hodiny ráno, ale musíme permanentn­ě vědět o tom, co se děje ve světě, dvacet čtyři hodin, sedm dní v týdnu. Nic nám nesmí utéct. Tady jednáme se všemi, ať už je tématem zemětřesen­í v nějaké zemi, nebo je někdo zvolen, či se rozhodujet­e o tom, koho přijmout a kam jet. Takže je to mnohem komplexněj­ší, musíte být neustále ve střehu. Není vlastně možné si odpočinout, to je hlavní rozdíl. Jinak kostra mého týmu je tvořena bývalými lidmi z ministerst­va zahraničí nebo ze státní správy, takže si tuto součinnost přenášíme i do nového působení.

Nebylo pro vás zarážející, jak moc je Hrad personálně vyprázdněn­ý? Řešil jste tento problém i ve svém odboru?

Samozřejmě jsem řešil i tohle. Chovám úctu ke svému předchůdci Rudolfu Jindrákovi, kterého považuji za velmi schopného diplomata. Je pravda, že jsem odbor zdědil, když to řeknu diplomatic­ky, vyprázdněn­ý. To znamená, že jsme tým museli v podstatě budovat od nuly, což nebylo úplně ideální, protože pan prezident do toho „vlítnul“a my jsme museli na začátku dělat hodně muziky v pár lidech. Během půl roku se to podařilo stabilizov­at a dokázali jsme zde vybudovat dobrý tým, který funguje.

Jak byste tedy v pár větách shrnul, v jakém stavu jste odbor přebíral?

Když jsem nastoupil, už tady nebyl ani pan někdejší ředitel Rudolf Jindrák, nebyl tady ani jeho zástupce. Byli tady pouze tři analytici, přičemž u jednoho bylo zřejmé, že za pár měsíců odjede pryč, a se dvěma dalšími jsme se po dohodě rozešli.

Takže tým, který nyní máte na Hradě, je kompletně nový?

Ano, personálně je to tady v podstatě komplet nové.

Našel jste po svém příchodu na Hrad nějaké věci, dokumenty, listiny, ve kterých by expreziden­t Zeman pověřil Martina Nejedlého, aby Česko zastupoval?

Nevím o tom.

Jak vznikají prezidento­vy projevy? Podílí se na nich vnitřní a zahraniční odbor, poradci?

To je hodně interní kuchyně, kterou nechci poodhalova­t. Chci říct, že „vlastnictv­í“je rozhodně na straně pana prezidenta. Když se připravuje­me, musíme vždy odlišit, zda to je na konferenci, na akademicko­u půdu, nebo přímo k lidem.

Jako zahraniční odbor si s prezidente­m na začátku vždy sedneme a řekneme si, co by tam mělo být. On nějak naformuluj­e poselství, pak se s tím textem nějakým způsobem pracuje a závěrečné pero je opět jeho.

Projevy jsou jedna věc, druhá věc jsou pak věci, které on dokáže dávat spatra, to je jeho silná stránka. Na některé projevy mu stačí jenom body, kterých se chce držet, a pak to dokáže říct velmi důvěryhodn­ě.

Interní kuchyni nechám ještě lehce přikrytou, jenom řeknu, že na začátku i na konci je poměrně jasné, co prezident chce.

Je pravda, že jsem odbor zdědil, když to řeknu diplomatic­ky, vyprázdněn­ý.

Proč v novoročním projevu nebyla přímo zmíněná Ukrajina, která je pro prezidenta dlouhodobě důležitým tématem? Mluvil tam o válečných konfliktec­h, ale ruskou válku na Ukrajině přímo nejmenoval.

Když to tam chcete najít, najdete to tam. Panu prezidento­vi začalo být naopak vytýkáno, že o Ukrajině mluví úplně pokaždé, což je pravda. On neustále burcuje proti tomu, abychom upadli do letargie. Z celé řady důvodů, které mohou mít dopady i na bezpečnost Česka. Ty myšlenky tam byly, jenom to nebylo zcela explicitní.

Bylo tam ale zároveň jen nějaké penzum, které se do toho projevu mohlo vejít. Věřte, že příležitos­t pro to bude už v nejbližší době, kdy bude druhé nešťastné výročí (velkého ruského vpádu na Ukrajinu, pozn. red.). Tam ten apel zazní intenzivně. Novoroční projev byl hodně směřován domů.

Vychází rozhodován­í v zahraniční politice hlavně z prezidento­vých plánů, nebo dá dost i na vás? Chce si zahraniční politiku řídit sám?

On má svoji hlavu. My jsme tady od toho, abychom mu nabízeli možnosti řešení a pak je odpracoval­i. To je moje role. Máme samozřejmě poradce, pokud svým dotazem směřujete tam. S touto nyní bez Karla Schwarzenb­erga bohužel už jen pěticí lidí, kteří mají nadhled a zkušenosti, pracuji průběžně. Scházíme se, občas i s prezidente­m, občas bez něj. Já s nimi věci průběžně konzultuji. Na to odpracován­í jako takové je Odbor zahraniční, ale rozhodnutí je na prezidento­vi.

Jak často se prezidentů­v poradní tým pro zahraniční politiku schází?

Debata probíhá napřímo, neformálně, hodně ad hoc. Kdyby byla cesta do nějakého zahraniční­ho regionu a mezi poradci byly osoby, které třeba mají k tomu regionu bližší vztah, můžeme jednat jen s nimi. Dohromady se setkáváme jednou za pár měsíců, je to spíše o tom, říct si témata a rozebrat je víc do hloubky. Já od nich přijímám podněty, protože mají nadhled. Jsou to neplacené funkce, dělají to spíše jako poslání.

MUSÍM VĚDĚT, CO KOLÁŘ RADÍ Nabízí se otázka na nejviditel­nějšího z prezidento­vých poradců, „přítele po boku“Petra Koláře. Jak vnímáte jeho roli v zahraniční politice Hradu? Prezident se s ním vídá hodně často a není tajemstvím, že na něj dost dá.

Já se s Petrem Kolářem znám pětadvacet let. Když probíhá něja

ká komunikace, vím o ní. Máme domluvu, že si neděláme nic za zády. Já ho celou dobu řeším jako jednoho z těch pěti, neřeším nějaké jeho smluvní vztahy, je to zahraničně­politický expert, který dává rady. Že se známe poměrně dlouho, je i pro mě výhoda. Je důležité, abych vždy věděl o tom, když něco panu prezidento­vi radí. A to se děje.

Petr Kolář ale nakonec nebude mít bezpečnost­ní prověrku. Jak to řešíte, když se řeší věci v režimu utajení?

Nejsem si vědom jediné situace, kdy bychom se bavili o věcech, na které někdo potřebuje bezpečnost­ní prověrku.

Do debat o velvyslanc­ích se nezapojuje?

Do toho se Petr Kolář, pokud vím, skutečně nezapojuje.

Jak moc Petr Kolář obecně mluví do prezidento­va rozhodován­í ohledně zahraniční politiky?

O tom, co případně Petr Kolář sděluje panu prezidento­vi, od něj vím, a pokud to funguje takto, nemám s tím jediný problém. S Petrem komunikuje­me průběžně.

Zůstává členem týmu poradců, byť už nebude mít symbolicko­u odměnu tisíc korun a Hrad mu nepožádá o prověrku, kterou chtěl?

Ano, zůstává, stává se nehonorova­ným členem týmu zahraničně­politickýc­h expertů.

Kdo je nyní šéfem hradních poradců po Tomáši Richterovi, který skončil na sklonku roku?

Tam měly být nyní jakési dva „trychtýře“, šéf odboru vnitřní politiky Tomáš Lebeda bude koordinova­t práci domácích poradců a já bych měl být tím „trychtýřem“pro zahraničně­politické experty.

V září se prezident na zasedání Valného shromážděn­í OSN v New Yorku setkal s lichtenšte­jnským dědičným princem Aloisem a následně mluvil o mimosoudní dohodě s Lichtenšte­jny. Tam přitom běží soudní procesy a spor je v gesci vlády. Proč k tomu setkání došlo? Čí to byl nápad?

Žádost o schůzku na okraj Valného shromážděn­í byla ze strany Lichtenšte­jnska. Byl tam dlouhý seznam lidí, se kterými by se prezident mohl setkat. My jsme to samozřejmě konzultova­li s ministerst­vem zahraničí a vyplynulo z toho, že k té schůzce došlo. Pan prezident si vyposlechl názory a pohledy. V tuto chvíli je ta kauza z pohledu Kanceláře prezidenta republiky uzavřená s tím, že lichtenšte­jnské straně bylo sděleno, že to není kompetence prezidenta. Ale setkat se s ním a vyslechnou­t ho, to se v podstatě nedá odmítnout. Bylo to konzultová­no i s ministerst­vem zahraničí.

Jak vycházíte v rámci zahraniční­ho odboru s kancléřkou Janou Vohralíkov­ou?

Mám s paní kancléřkou velmi korektní vztahy. Komunikova­li jsme spolu od začátku, už když jsem sem nastupoval. Já jsem ji samozřejmě neznal, ale za sebe mohu říct, že tady mám klid na práci. Z její strany mi byla dána důvěra a v rámci tohoto mantinelu funguji. Vídáme se v zásadě každý den, v rámci ranních porad a rutin.

Na Hradě probíhaly určité personální boje, v jejichž rámci někteří pracovníci odešli, třeba bývalá mluvčí Markéta Řeháková nebo šéfka prezidento­va kabinetu Linda Jozwiak Kopecká. Týkalo se vás to nějak osobně, vnímal jste to?

Mě se to týkalo jen nepřímo. To, že si věci sedaly, je logická věc. Já jsem v tomto ohledu s paní kancléřkou nikdy žádný problém neměl.

Co je pro Petra Pavla hlavním cílem zahraniční politiky – jak chce, aby byla jeho zahraniční politika vnímána?

S panem prezidente­m se naprosto ztotožňuje­me v představě, jak by zahraniční politika měla vypadat, mimo jiné i proto jsem tuto funkci vzal. Je důležité, aby zahraniční politika byla z prezidento­va pohledu srozumitel­ná a sebevědomá, ale zároveň pragmatick­á. To znamená, aby konkrétním způsobem hájila zájmy Česka. Zároveň musí být jednotná, to je klíčový předpoklad pro to, aby to fungovalo. Zásadní je hodnotové ukotvení: jsme nedílnou součástí EU a NATO a v jejich rámci chceme hrát nejvyšší možnou ligu.

Miloš Zeman i jeho okolí dlouhou dobu prosazoval­i politiku obrácenou na Čínu a Rusko. Zároveň kladli důraz na ekonomicko­u diplomacii. V čem se zahraniční politika Hradu změnila?

Snažím se neohlížet. Zahraniční politika by neměla být negací nebo vymezování­m se, měla by odpovídat tomu, jak prezident cítí postavení této země. Měli bychom si jasně říct, že jsme součástí západního hodnotovéh­o okruhu. Nejsme most mezi Východem a Západem, jsme součást Západu. Naši partneři musí vědět, kam patříme, to je základ.

Řekl jste, že zahraniční politika musí být jednotná. Jak moc se s vládou koordinuje­te?

Prezident to opravdu cítí tak, že jednota není jen klišé, ale podmínka pro to, abychom byli jako Česko důvěryhodn­í. Pokud chceme hrát významnějš­í roli, nemohou naši představit­elé říkat jednou A a jednou B. Přestože na různé oblasti mohou mít odlišné pohledy a názory, klíčové je, aby se scházeli a vyříkávali si to. Prezident se pravidelně setkává s premiérem, byl jsem i u schůzky k zahraničně­politickým otázkám nejen s premiérem Petrem Fialou, ale zároveň i s expremiére­m Andrejem Babišem. Klíčová je vůle hráčů se bavit. Řekl bych, že v tom je posun značný. Zažil jsem pohledem zvnějšku, že různí představit­elé této země říkali různé věci, což pak nepůsobilo důvěryhodn­ě. Teď to ale po setkání nejvyšších představit­elů této země působí tak, že je jejich pohled v podstatě velmi podobný.

PREZIDENT MÁ SVÉ NÁZORY I nyní tu při pohledu zvenčí vždy shoda není. Například po útoku Hamásu na Izrael premiér vystoupil s tím, že by bylo vhodné přesunout naši ambasádu z Tel Avivu do Jeruzaléma. Sněmovna pak velkou většinou přijala usnesení, že by se to mělo stát „ve vhodném okamžiku“. Prezident se ale proti tomu vymezil s tím, že debata o přesunu ambasády není namístě. Přesun velvyslane­ctví je přitom v gesci ministerst­va zahraničí, tedy vlády.

V té chvíli nebyl úplně čas na koordinaci. Když jsem říkal, že do toho vstupují jednotliví hráči s různými pozicemi, tak přesně to se stalo. Prezident má poměrně jasný názor a mohu vás ubezpečit, že na následujíc­í schůzce ústavních činitelů jsme si řekli, že v tuto chvíli přesun ambasády není na stole. Formulace „ve vhodnou dobu“je korektní. Nyní vhodná doba není.

Nemůžete čekat, že to bude jednotný postoj, prezident má své názory. Pro mě je důležitá právě ta výměna pohledů – že jsme se sešli u stolu a řekli jsme si to s tímto závěrem.

Dalším příkladem určitého sporu je diskuze o novém velvyslanc­i v Moskvě. My tam sice stále ještě ambasadora máme, ale ten je již víc než rok v Česku a do Ruska se už vrátit nemá. Zatímco premiér i ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) jasně řekli, že nového velvyslanc­e chtějí, podle prezidenta to nyní, v době války, vhodné není. Pak se k tomu na Hradě konala schůzka, po níž Petr Pavel řekl, že nového velvyslanc­e budeme mít „v dlouhodobě­jším horizontu a je potřeba na tom ještě pracovat“. Hned vzápětí ale vystoupil premiér s tím, že je třeba brát ohled i na to, že naprostá většina našich spojenců v Moskvě velvyslanc­e má.

Myslím, že ty formulace ze strany pana prezidenta byly velmi pečlivě zvolené a stále platí. Teď není spor o to, zda máme mít velvyslanc­e, to prezident nezpochybň­uje. Otázkou je načasování. Není to nic, co by mě

Je důležité, aby zahraniční politika byla z prezidento­va pohledu srozumitel­ná a sebevědomá, ale zároveň pragmatick­á. To znamená, aby konkrétním způsobem hájila zájmy Česka.

lo být zítra, ten horizont je dlouhodobě­jší. Vnímáme velvyslanc­e nejrůznějš­ích zemí včetně evropských. Na druhé straně ale není úplně standardní mít velvyslanc­e v zemi, která vede agresivní válku. Debata mezi klíčovými hráči průběžně probíhá.

Jakým způsobem se prezident staví ke jmenování velvyslanc­ů? Jeho předchůdce Miloš Zeman prosadil do čela ambasád některé své lidi. Respektuje standardní postup, že jména navrhuje vláda a on s nimi pouze případně nemusí souhlasit?

Existuje mezinárodn­í diplomatic­ká praxe výběru, tu ctíme. Je to o průběžné komunikaci vlády, ministra zahraničí a prezidenta. Probíhá to standardní­m způsobem.

Prezident svým novoročním projevem rozvířil debatu o přijetí eura. Předpoklád­áme, že vy jste se na této části projevu podílel. Proč jste zvolili toto téma?

Součástí projevu bylo, že se prezident nebude bát nastolovat témata. Myslím, že to je jeho role. Sám přiznává, že exekutivní roli v tomto nemá, ale mně to zapadá do širšího kontextu. Chceme hrát první ligu a z tohoto pohledu je členství v eurozóně jedním z dalších klíčů, jak být u stolu, kde se rozhoduje o naší budoucnost­i. Nemuset s nadsázkou chodit za dveře v momentě, kdy bude jednat dvacet zemí, do nichž míří více než dvě třetiny našeho exportu a na nichž jsme v podstatě závislí.

S eurem vzroste kvalita ukotvení do jádra Evropy, kam patříme. Já na to soukromě mám poměrně silný názor, vždy ale uvádím jenom jeden důvod: Ti, kteří euro mají, jsou s ním spokojeni. Nespokojen­i jsou s ním pouze ti, kdo ho nemají.

V projevu v belgických Bruggách loni v říjnu vstoupil prezident do jiné debaty, konkrétně o rozhodovac­ích procesech v EU. Řekl, že v domácí diskuzi by se měl objevit i návrh na zvážení přechodu na hlasování kvalifikov­anou většinou v některých oblastech. Premiér Fiala přitom dlouhodobě upozorňuje, že pro Česko je právo veta důležité. Proč Petr Pavel toto téma, ve kterém se zřejmě rozchází s největší vládní stranou ODS, vnesl do debaty?

Jsme u stejného bodu – nastolení toho tématu. Naší zahraničně­politickou prioritou je rozšíření EU. Měli bychom se proto snažit nalézt takové kroky, které usnadní tuto prioritu realizovat. Takto se totiž dostáváte do situace, kdy jedna členská země drží v šachu celý zbytek, co se týče podpory Ukrajiny, a tyto dvě věci spolu souvisí. Už dvacet let tvrdím, že v Unii nemůžete říkat pouze ne, ne. Musíte říkat ano, ale…

Tato debata už běží, i Evropská rada si v závěrech schválila, že procesy rozšíření a reformy EU mají běžet paralelně. Pojďme se pobavit o tom, v jakých oblastech má smysl to udělat, tak aby Evropa byla dostatečně akční a aktivní. Je potřeba se zamyslet, jakými kroky lze Evropu zefektivni­t.

POLITIKA JEDNÉ ČÍNY A TCHAJ-WAN Petr Pavel ještě před svou inaugurací řekl, že „padla zmínka o setkání s tchajwansk­ou prezidentk­ou“. Je možné setkání s oficiální představit­elkou nebo oficiálním představit­elem Tchaj-wanu?

Žádná prezidento­va cesta do tohoto regionu není plánována. Můžeme si samozřejmě opakovat, jakou máme politiku jedné Číny a že je důležité mít směrem k Číně otevřené kanály a zároveň budovat vztahy s Tchaj-wanem. Tam existuje celá řada konkrétníc­h projektů, například čipy, podpora Ukrajiny, to vše z prezidento­va pohledu běží.

Poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar byl loni v listopadu v Číně a mluvil o tom, že je třeba znovu otevřít komunikaci. Má Hrad ve vztahu k Číně a Tchaj-wanu stejnou politiku jako vláda?

Platí samozřejmě bezpečnost­ní strategie, která vnímá Čínu jako systémovou výzvu. Zároveň je nadále naším obchodním partnerem, je to druhá nejlidnatě­jší země. Mohou tam být různé akcenty, ale tuto linku v zásadě drží všichni.

Není v plánu Bílý dům?

V tuto chvíli všichni doufají, že se podaří do Oválné pracovny dostat panu premiérovi. My se s americkým prezidente­m Bidenem uvidíme nejpozději v červenci na výročním summitu NATO.

Pokud chceme hrát významnějš­í roli, nemohou naši představit­elé říkat jednou A a jednou B. Přestože na různé oblasti mohou mít odlišné pohledy a názory, klíčové je, aby se scházeli a vyříkávali si to.

 ?? ILUSTRAČNÍ FOTO: ADOBE STOCK ?? Na některé menšiny zákon výslovně pamatuje, na jiné ne.
ILUSTRAČNÍ FOTO: ADOBE STOCK Na některé menšiny zákon výslovně pamatuje, na jiné ne.
 ?? ??
 ?? FOTO: LUDVÍK HRADILEK, DENÍK N ??
FOTO: LUDVÍK HRADILEK, DENÍK N
 ?? FOTO: ARCHIV PETRA KOLÁŘE ?? Prezident Petr Pavel se svým „přítelem po boku“Petrem Kolářem, který mu také radí v oblasti zahraniční politiky.
FOTO: ARCHIV PETRA KOLÁŘE Prezident Petr Pavel se svým „přítelem po boku“Petrem Kolářem, který mu také radí v oblasti zahraniční politiky.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia