Denik N

Čornej v mikrosvětě Žižkova rozkrývá, jak přepisuje me historii

- JAN LUKAVEC publicista

Lidé už tisíciletí vpisují významy do krajiny, kte rou se pohybují a kterou obývají. Už australští do morodci kdysi zpívali písně, který mi mapovali svou zemi. Spojovaly se s určitými místy i mezi sebou a vyznačoval­y tak cestu. Zkušenosti a dávné příběhy se předávají z gene race na generaci jak ústním podá ním, tak malbami na skalách. U nás to byla hlavně doba baroka, která do krajiny vtiskla výrazy katolické zbož nosti. Ty ale už v devatenáct­ém sto letí začaly zvláště českým pokroká řům a svobodomys­lným vlastencům vadit. A proto se zrodil konkurenčn­í husitský projekt, který chtěl přetrvá vající barokní koncept nahradit.

Poprvé dostal možnost se uplat nit na pražském Žižkově. A právě to mu, jak se husitská podoba a pověst Žižkova rodily a postupně opakova ně reinterpre­tovaly, se zevrubně vě nuje kniha Husité na Žižkově: Pomí jivá paměť pražské periferie. Jejím autorem je uznávaný historik Petr Čornej, jenž se u širší veřejnosti asi nejvíce proslavil knihou Jan Žižka. Život a doba husitského válečníka.

Na ni Čornej volně navázal i le tošní publikací Spory o Jana Žižku Ž‘’‘“’”’‘ o Žižkově „druhém ži votě“. A v Husitech na Žižkově zase sleduje ideologick­é využívání a při jetí husitství v rámci jednoho ohra ničeného územního celku, jímž sám několikrát týdně prochází. Jak při znává, stává se při tom „zajatcem seifertovs­ky nostalgick­ých i melan cholických vzpomínek“.

HUSITSKÁ REAKCE NA RAKOUSKO UHERSKÉ VYROVNÁNÍ

Podle Čorneje se husitský mýtus v jazykově českém prostředí uplat ňoval už v průběhu první poloviny devatenáct­ého století, zvláště v revo lučním roce Ž˜‘˜. Ve veřejném pro storu se ale masově rozšířil až po rakousko uherském vyrovnání, kte ré zintenzivn­ilo státoprávn­í a národ ní požadavky Čechů: „Teprve v tom to okamžiku se Češi šbyť zdaleka ne všichni› stávají, nadneseně řečeno, národem husitů.“

Národně smýšlející liberálové se programově přihlásili k husitům, protože v nich spatřovali své ideové předchůdce. Na dějinný piedestal vy nesli zejména Jana Husa a Jana Žiž ku „jako ztělesnite­le odvěkých de mokratický­ch a pokrokovýc­h snah širokých národních vrstev“. Bylo tu díž přirozené, že nově budované předměstí, situované v jižním sou sedství vrchu, na němž nejslavněj­ší husitský válečník Žižka svedl vítěz nou bitvu a pro který se již v přede šlých staletích vžilo označení Žiž kov, obdrželo shodný název. A že pa trně nejstarší dochovaná socha Jana Husa šuž z roku Ž˜žŸ› stojí ve fasádě jednoho z domů právě na Žižkově.

Veřejná prostranst­ví i jednotlivé domy dostávaly, především z podně tu stavebního podnikatel­e, radikální ho mladočeské­ho aktivisty, starosty Královskýc­h Vinohrad špřed jejich rozdělením› a prvního starosty Žiž kova Karla Hartiga, pojmenován­í od kazující k osobnostem a událostem široce chápané husitské epochy.

Ta v tehdejším pojetí zahrnova la období od konce Ž‘. století až do staroměsts­kých poprav ’Ž. června Žž’Ž: „Propojení husitského a bě lohorského mýtu vytvářelo účinný kontrast pomyslného vrcholu dějin né trajektori­e českého národa a jeho nejhlubšíh­o ponížení.“Ostatně stej ně jako na Šalounově Husově po mníku na Staroměsts­kém náměstí.

Čornej v knize vysvětluje mnoho četné způsoby, kterými se proměnli vé ideologick­é požadavky promítaly do geografick­ých názvů, a průběžně to s lehkým pobavením komentu je. Jak s ironickým odstupem uvádí, historii si pro své účely přizpůsobo valy všechny režimy, vždyť „mýtus je vždy především součástí doby, v níž se uplatňuje, nikoliv součástí minu

losti, ke které se vztahuje“. S humor ným nadhledem líčí kulturní války, které mezi sebou zvláště v . sto letí Češi vedli. Například když roku €‚ƒ katolíci chystali pod heslem „Co Čech, to katolík“celonárodn­í manifestac­i a průvod měl od karlín ského kostela sv. Cyrila a Metoděje směřovat ke Svatovítsk­é katedrále, na dřevěný stožár na Vítkově obyva telé Žižkova záměrně umístili velký bílý prapor s obrovským červeným kalichem jako „pozdrav“adresovaný „procesí zpátečnict­va“.

S tím, jak se Žižkov rozšiřoval, později vznikaly další ulice, kde už trend pojmenováv­ání husitskými názvy slábl. Jestliže v letech €‚Ž‘ €€ obdrželo označení inspirova né reáliemi široce pojímané husit ské epochy téměř €’ procent žižkov ských lokalit, v letech €€Ž‘€ to už bylo jen “ procent husitských názvů. A v letech ’Ž‘ už jen Ž procent. Nicméně žádný následu jící režim už si nedovolil husitskou aureolu Žižkova výrazněji zpochyb nit, dokonce ani nacisté. Každý se pouze snažil zdůraznit na husitství jiné aspekty.

ŽIŽKOV NACISTICKÝ A KOMUNISTIC­KÝ

Nacisté mazaně využili toho, že v pobělohors­kém období mnozí češ tí a moravští nekatoličt­í exulan ti nalezli azyl v luteránské­m Sas ku či v kalvinisti­ckém Braniborsk­u. Vznikal tak kýžený prostor pro vý klad historie česko německých vzta hů v duchu „obapolné vzájemnost­i“. Tím, že některé ulice pojmenova li po předních osobnostec­h němec ké reformace, husity i husitství za členili „do širších evropských dějin ných souvislost­í“, čímž se pomyslně umocňoval i jejich mezinárodn­í vý znam. Což je ovšem spíše dnešní perspektiv­a, podle Čorneje by tako vý výklad většinu tehdejších českých obyvatel Prahy sotva přesvědčil. Ti přejmenová­vání pociťovali hlavně jako projev germanizac­e a německé nadvlády nad Prahou.

Dosavadní charakter Žižkova, je hož ulice a náměstí měly výrazně české národní zbarvení, provedené změny zásadně narušily. Luther ani Melanchtho­n totiž nebyli Češi, pro to na ně v dřívějších dobách při po jmenování žižkovskýc­h prostranst­ví nikdo nepomyslel, vždyť „Žižkov měl být původně místem paměti výhrad ně české národní slávy“.

Po roce “¡ byly německé ná zvy odstraněny a komunisté pak po kračovali přejmenová­váním i v těch případech, kdy například šlo o po dle nich příliš umírněné kališníky. Přednost měli dostat husitští radi kálové jako Jan Želivský. Tento oblí benec Zdeňka Nejedlého a po úno ru “€ též některých mladých sta linisticky orientovan­ých historiků se nemohl spokojit s nedůstojno­u krátkou uličkou na starém Žižkově: „Musel dostat komunikaci odpoví dající jeho glorifikov­anému dějinné mu významu.“A díky jejímu názvu dnes jeho jméno nese i jedna ze sta nic metra.

A vedle toho se až v době komuni smu podařilo instalovat dlouho plá novanou sochu Jana Žižky. I když základní kámen k soše pokláda li roku Ž’ Karel Kramář, V. Tusar a T. G. Masaryk, při odhalování po mníku nakonec řečnil ministr obra ny Alexej Čepička. Mimo jiné pronesl: „Hrdá socha husitského bojovníka je důkazem toho, že každá doba nachá zí a tvoří si vůdce. Je štěstím nejen pro sovětský lid, že v čele přestavby lidské společnost­i je tak velký člověk, jakým je Stalin.“Jak v knize Zroze ní mýtu. Dva životy husitské epochy dodává Jan Galandauer: „Tak si asi ti, kteří v roce €€Ž v žižkovském hos

Čornej v knize vysvětluje mnohočetné způsoby, kterými se proměnlivé ideologick­é požadavky promítaly do geografick­ých názvů, a průběžně to s lehkým pobavením komentuje.

tinci zakládali Spolek pro zbudování Žižkova pomníku, uskutečněn­í své ho snu nepředstav­ovali.“Paradoxem je i to, že do bývalé budovy Památní ku osvobození bylo pár let nato umís těno nabalzamov­ané tělo Klementa Gottwalda: „Žižkovi, hluboce věřící mu křesťanu, připadl úkol střežit po smrtný klid bezvěrecké­ho komunis tického vůdce a jeho společníků.“

CHURCHILL, HAŠEK A MARIE TEREZIE

Ke změnám dochází i po roce €. Kupříkladu dosavadní náměstí An tonína Zápotockéh­o dostalo k Čor nejově lítosti název podle Winsto na Churchilla. Politici si tak prosa dili svou bez ohledu na stanovisko místopisné komise, jež doporučo vala pojmenovat náměstí podle vý znamného ekonoma Karla Engliše, někdejšího rektora Univerzity Karlo vy, což se vzhledem k blízkosti Vyso ké školy ekonomické i podle Čorne je nabízelo. Neuspěla ani námitka, že energický britský premiér rozhodně nepatřil k přívrženců­m odborů.

Poněkud větší pochopení má Pe tr Čornej pro postmodern­istickou „jezdeckou“sochu spisovatel­e Jaro slava Haška na Prokopově náměstí. Instalován­a byla přesně v místě, kde měla dle záměrů zmíněného Karla Hartiga už kdysi stát socha Jana Žiž ky, takže je protějškem současnému majestátní­mu Žižkovi na Vítkově.

Čornej zřejmě ponechává na úsudku každého, zda považovat za nejvhodněj­ší symbol Žižkova husit ského hejtmana, nebo často opilého protiváleč­ného prozaika, jenž neda leko od náměstí sepsal první díl epo chálního románu: „Otázka, zda je český národ více národem Žižků, či Švejků, zůstává otevřená, stejně jako odvěký spor, zda přežil všechny dě jinné katastrofy spíše díky své sta tečnosti, nebo přizpůsobi­vosti a vy chytralost­i.“

Podobnou otevřenost ale Čornej neprojevuj­e k nedávným snahám přejmenova­t jednu ze žižkovskýc­h ulic podle některého z habsburský­ch panovníků, konkrétně Marie Tere zie: „Pojmenován­í žižkovskýc­h ve řejných prostranst­ví po příslušní cích habsburské­ho rodu ¯by° bylo naprostým popřením historický­ch a politickýc­h kořenů, respektive du cha doby, v jehož ideových souřad nicích žižkovská obec vznikla, a tím i necitlivým zásahem do lokální dě jinné paměti.“

Mírně polemicky ale dodejme, že lokální dějinná paměť nikdy ne ní čímsi navždy uzavřeným, a kdyby větší část občanů něco podobného skutečně chtěla, měli by plné právo se tak rozhodnout. Rozhodně dnes nevíme, jaké ¯kulturní° války budou vést příští generace a jaké symbolic ké figury z minulosti budou chtít do těchto bojů, snad pro nás dnes i „ne citlivě“či kuriózně, vtáhnout.

Petr Čornej pro poznání žižkov ské dějinné paměti vykonal oprav du mnoho. Jeho kniha o Žižkově co by bezkonkure­nčně nejrozsáhl­ejším místě „husitské paměti“v českých zemích by měla zajímat nejen žiž kovské patrioty, ale všechny, pro něž je důležité, jak se ideologie jako do palimpsest­u vpisuje do městské kra jiny. A chtějí těmto vzkazům lépe po rozumět. ■

 ?? FOTO: GABRIEL KUCHTA, DENÍK N ??
FOTO: GABRIEL KUCHTA, DENÍK N
 ?? ?? Ve své nové knize spojuje Petr Čornej detailní znalost žižkovské topografie a jejích proměn s mechanismy využívání historie k politickém­u boji. V působivé a nutně zjednoduše­né zkratce rovněž načrtává dilema, kým Češi chtějí být a k jakým hodnotám se chtějí vztahovat.
Ve své nové knize spojuje Petr Čornej detailní znalost žižkovské topografie a jejích proměn s mechanismy využívání historie k politickém­u boji. V působivé a nutně zjednoduše­né zkratce rovněž načrtává dilema, kým Češi chtějí být a k jakým hodnotám se chtějí vztahovat.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia