Denik N

Rakušanův plán zavést psychotest­y asi narazí

Ministr vnitra Rakušan slíbil zavedení psychotest­ů pro prvožadate­le o zbrojní průkaz. Podle ministra pro legislativ­u Šalomouna to může udělat jen zákonem.

- KATEŘINA FROUZOVÁ redaktorka IVA BEZDĚKOVÁ redaktorka

Kvůli tragédii na pražské fi€ lozofické fakultě volá část veřejnosti po zavedení po€ vinných psychotest­ů pro žadatele o zbrojní průkaz. Podle odborníků by pomohly odfil€ trovat psychicky narušené zájemce o zbraně. Psychotest­y pro prvoža€ datele slíbil i ministr vnitra Vít Ra€ kušan ŒSTANŽ. Jenže novela zákona o zbraních, která čeká ve Sněmovně na schválení, je neobsahuje, a plán, jak je zavést, je podle ministra pro le€ gislativu Michala Šalomouna ŒPirátiŽ právně problemati­cký.

Česko tak čeká politický střet o psychologi­cké posudky. Podle od€ borníků by to přitom měla být sa€ mozřejmost.

„Člověk bez psychologi­ckého vy€ šetření by jednoznačn­ě neměl na zbraň dosáhnout,“je přesvědčen člen vedení Asociace klinických psycho€ logů Vojtěch Černý.

„V Česku neexistuje žádná zဠvažná překážka vlastnit neomezené množství zbraní. Stačí potvrzení od praktickéh­o lékaře, který ale psychic€ ké narušení rozhodně nemusí od€ halit. Někteří lidé si pořizují zbraň z agresivníc­h pohnutek, například z komplexu méněcennos­ti, ukřivdě€ nosti, selhání, potřeby zvýšit si se€ bevědomí a pomstít se. Některé oso€ by s takovými rysy mám jako psy€ chiatr ve své péči,“kritizuje současné podmínky psychiatri­čka Džamila Stehlíková.

Po zavedení povinných plošných psychotest­ů volali odborníci už po masakru v Uherském Brodě před devíti lety, kdy psychicky narušený muž zastřelil v restauraci devět li€ dí. Třiašedesá­tiletý pachatel byl po€ dle výpovědí lidí ze svého okolí pa€ ranoidní, sousedé se ho báli. Zave€ dení plošných psychotest­ů přislíbil tehdejší ministr vnitra Milan Cho€ vanec ŒČSSDŽ, ale nakonec ke změně nedošlo.

Podobný scénář se může zopako€ vat i po prosincové tragédii na filo€ zofické fakultě v Praze, kde krátce před Vánoci zastřelil čtyřiadvac­etile€ tý student ›œ lidí.

Den po útoku slíbil ministr vnit€ ra Vít Rakušan ŒSTANŽ zavedení psy€ chotestů alespoň pro ty, kdo o zbroj€ ní průkaz žádají poprvé. O necelé dva týdny později však jeho úřad od tohoto slibu couvá.

Rakušan Deníku N krátce po vraždách napsal, že novela zákona o zbraních, která teď leží ve Sněmov€ ně, se zavedením povinných ploš€ ných psychotest­ů počítá: „Především zpřísňujem­e lékařské prohlídky a budeme vyžadovat specializo­vané psychologi­cké posouzení u každého prvožadate­le o zbrojní oprávnění. Jde o přibližně nižší jednotky tisíc ročně.“

Aktuální znění novely, která ve Sněmovně už prošla druhým čte€ ním, ale žádné psychotest­y neobsa€ huje. Mluvčí vnitra Ondřej Krátoška na dotaz Deníku N odpověděl, že tu€ to povinnost chce ministerst­vo za€ členit až do prováděcíh­o předpisu ve vyhlášce, která by vyšla až po schvဠlení zákona.

Jenže takový postup je neobvyk€ lý a například podle ministra pro le€ gislativu a předsedy legislativ­ní ra€ dy vlády Michala Šalomouna ŒPirátiŽ i právně problemati­cký.

„Dle mého názoru je samotnou povinnost absolvovat psychotest nutné stanovit v zákoně. Provádě€ cí předpis pak může stanovit napří€ klad rozsah, obsah a způsob provဠdění psychotest­u,“řekl Deníku N Šalomoun.

Stejný názor má i předseda posla€ neckého klubu Pirátů a právník Ja€ kub Michálek. „Povinnosti lze uklဠdat jen zákonem nebo na základě zákona,“řekl Deníku N s tím, že po€ dobná pravidla se standardně začle€ ňují přímo do zákona. Že by povinné psychotest­y byly pouze součástí na€ řízení vlády, je podle něj neobvyklé.

„Nový zákon o zbraních obsahu€ je zmocnění pro vládu, která mů€ že nařízením stanovit další podrob€ nosti zdravotní způsobilos­ti £ cílem ministerst­va vnitra je, aby speciali€ zovaným psychologi­ckým vyšetře€ ním procházeli všichni prvožadate€ lé o zbrojní průkaz,“řekl Deníku N mluvčí Krátoška.

Podle něj přitom Rakušanův úřad nehodlá zavést jen běžné psychotes€ ty, ale přísnější komplexní klinic€ ké vyšetření. „Další možné varianty psychologi­ckého vyšetření, napří€ klad všech držitelů zbraní, lze sta€ novit nařízením vlády v prováděcíc­h předpisech,“potvrdil Krátoška s tím, že taková nařízení může vláda při€ jmout až poté, co nový zákon o zbra€ ních a střelivu projde celým schva€ lovacím procesem až k podpisu pre€ zidenta.

VNITRO OD SLIBU COUVÁ

Jenže takovou věc nemůže ani mi€ nistr, ani jeho úřad zaručit. Vláda je kolektivní orgán, a jak se rozhodne, bude záležet na hlasování jednotli€ vých členů kabinetu.

Vnitro navíc po dotazech Dení€ ku N, jak chce psychotest­y nařídit, když nebudou přikázané přímo v zဠkoně, začalo od původního rázné€ ho slibu ustupovat. „Možnost zave€ dení psychotest­ů pro prvožadate­le je jedním ze zvažovanýc­h opatření. Podrobnost­i prováděcíc­h předpisů a požadavky v nich zakotvené bu€ dou předmětem odborné diskuze, ve které musí být vyhodnocen­y reálné dopady, přínos, možný a realistick­ý způsob provedení a další okolnosti,“řekl Deníku N Adam Rözler z odbo€ ru komunikace vnitra.

Část poslanců z bezpečnost­ního výboru, který je garantem zmíně€ né nynější novely zákona o zbraních a střelivech, ale pochybuje o tom, že zavedení psychotest­ů je správ€ ný krok.

Například předseda bezpečnost€ ního výboru Pavel Žáček z ODS má obavy, jestli by stát touto změnou nezahltil systém. „Musíme to dělat na základě čísel, jasného slova mini€ sterstva vnitra a zdravotnic­tví, co je možné. Souhlas s psychotest­y bych podmínil tím, abych měl garanci, že to půjde zvládnout. Jde o posílení systému, aby se jednotlive­c, kterému zbraň do ruky nepatří, k ní nedostal. Nejde nám o zhroucení systému,“řekl Žáček.

PSYCHOLOGO­VÉ: JE NÁS DOST

Argument, že psychologo­vé agendu nezvládnou, používají i sami majite€ lé zbraní a jejich spolky. „Tuto otáz€ ku jsme řešili už po události v Uher€ ském Brodě a skončilo to na tom, že není dostatek psychologů, kteří by takové psychotest­y prováděli. Navíc dokud nemáme centrální zdravotní registr, kde nejsou propojené údaje o léčbě u různých specialist­ů, tak je to zbytečné,“myslí si předseda Sdru€ žení na ochranu práv majitelů zbra€ ní Tomáš Trávníček. Podle něj jsou plošné psychotest­y zbytečné.

Samotní psychologo­vé ale odmí€ tají, že by psychotest­y pro majitele zbraní nestíhali. „Kliničtí psycholo€ gové, kterých je nedostatek, vykazují většinou práci na pojišťovnu. V tom€ to případě by ale zřejmě šlo o testy, které si hradí samoplátce, tudíž by se to zatíženost­i klinických psychologů nijak zvlášť nedotklo,“řekla koordi€ nátorka Asociace klinických psycho€

logů Markéta Celerová. Podle ní by mohli tuto práci dělat například do pravní psychologo­vé, kteří běžně tes tují žadatele o řidičské průkazy na nákladní auta nebo autobusy.

Ti potvrdili, že by tuto kapacitu měli. „Toto by neměl být problém pokrýt, vzhledem k množství míst, kde se tyto testy dělají. Jen by bylo potřeba získat čas se připravit,“řekl Deníku N zástupce jedné z psycho logických ambulancí, který si nepřál uvést své jméno.

Připojit k testování by se mohli i někteří kliničtí psychologo­vé. „My slím, že by to byli schopni kapacitně zvládnout. Určitě by řada psycholo gů přivítala nějakou změnu ve své praxi nebo jako kombinaci se stáva jící činností. Poskytován­í psycho testů není úplně špatně zaplacená služba Š vím, že řada kolegů si ke své psychotera­peutické práci přibrala ještě právě toto testování. Je to jiný typ činnosti, která pro ně může být osvěžující,“poznamenal pražský kli nický psycholog Jan Kulhánek.

SLOVENSKO PSYCHOTEST­Y MÁ

Na Slovensku jsou přitom psycho testy pro získání zbrojního průkazu povinné už od roku Ž‘’’. Sousední země zavedla tuto změnu rok poté, co střelec v Bratislavě zabil sedm lidí.

Psychologi­cké vyšetření u žada telů o zbrojní povolení trvá na Slo vensku přibližně dvě hodiny a stojí ”‘Š•‘ eur, tedy zhruba Ž‘‘‘ ko run. Platnost psychotest­ů na zbroj ní průkaz je deset let. Psychologi­c ké vyšetření má prokázat, že žadatel o zbrojní pas netrpí poruchou osob nosti, odhalit přímou nebo skrytou agresivitu.

Tyto testy také mají odhalit roz por mezi „vnější a vnitřní motiva cí k vlastnictv­í zbraně“. Žadatelů se psychologo­vé ptají, proč si zbraň po řizují, a jejich tvrzení pak ověřují na sadě dalších dotazů v rámci testů.

Ani na Slovensku přitom zavede ní plošného testování psychology ni jak nezatížilo.

„Nemohu mluvit úplně za všech ny kolegy, ale co se týče naší agentu ry, nejsou psychologi­cké testy držite lů zbraní tak velká agenda, abychom ji nestíhali vyřizovat,“řekla Dení ku N Lujza Kuceková z popradské personální agentury Novidea.

„Získání zbrojního průkazu bez absolvován­í psychologi­ckých testů by mohlo umožnit přístup ke zbra ním osobám se závažnými duševní mi poruchami. Psychologi­cké testy jsou důležitým prostředke­m ochra ny veřejného zdraví a bezpečnost­i,“vysvětlila Kuceková důvod, proč Slo vensko změnu přijalo. Počty žada telů, kteří v psychotest­ech neuspějí, k dispozici neměla. „Obecně ale mo hu říci, že tímto testem rozhodně neprojde každý uchazeč,“prohlásila psycholožk­a.

Uchazeč o zbrojní pas na Sloven sku prokazuje, že není závislý na al koholu nebo drogách. „Poté se pod robí vyšetření pomocí standardi zovaných psychodiag­nostických metodik, aby se zjistilo, jaká je jeho výkonnost, tj. pozornost při zátě ži, rychlost reakce, zrakové vnímá ní, intelektuá­lní úroveň. Měří se ta ké přítomnost rizikových faktorů osobnosti, jako je emoční labilita, impulzivit­a, nedostatek racionální kontroly a podobně,“uvádí na svých stránkách Ambulance klinické psy chologie ve slovenském Hlohovci.

ALIBI ZA SPOUSTU PENĚZ, ŘÍKÁ BENDA

Řada poslanců má k zavádění povin ných psychotest­ů výhrady. Napří klad zástupce opozičního ANO Hu bert Lang říká, že útoku jednotlivc­e tvrdší zákony těžko zabrání.

„Máme jeden z nejpřísněj­ších zá konů v Evropě. Jeden v top pětce na světě,“myslí si Lang. Podle něj zatím poslanci nepožadova­li, aby součástí budoucích chystaných pravidel byly psychotest­y.

„Může to tam být doplněno, ale stejně to nezabrání tomu, že člověk bude příčetný v době, kdy na tes ty půjde, a potom se mu něco stane a dopadne to, jak to dopadne. Měla by proběhnout diskuze napříč od bornou částí spektra a politikou. Osobně bych se nepřikláně­l k to mu, abychom přidávali ještě další podmínku psychotest­ů,“dodal Lang s tím, že klub ANO o tomto tématu teprve bude jednat.

„Pokud jde o psychotest­y, jsem na to nesmírně opatrný, protože psy chologů je obecně málo a stejně vám každý řekne: my nedáváme glejt na vždy. V tuto chvíli je dotyčný člověk způsobilý, a jestli se za dva týdny stane nezpůsobil­ým, to nikdo neví. Tam jsem minimálně trošičku opa trný,“reagoval na dotaz předseda klubu ODS Marek Benda.

Podle svých slov ještě neví, jak by se v případě návrhu na zavede ní psychotest­ů rozhodl, počkal by prý na expertní stanoviska. Nemys lí si ale, že psychotest­y něčemu zá sadnímu zabrání. „Je to jen další ali bi, abychom udělali vše. Bude to stát spoustu peněz a psychologů je nedo statek,“prohlásil Benda.

RADĚJI KONTROLOVA­T NÁKUPY?

Část zákonodárc­ů pokládá za důleži tější kontrolu nad množstvím a ty pem zbraní, které si jednotliví střelci pořizují.

„Excesy se zbraní jsou minimál ní a většina lidí, kteří je drží legálně, je zodpovědný­ch. Můžeme se ale ba vit, zda je nutné, aby někdo vlastnil tři nebo pět zbraní tohoto typu,“řekl Deníku N po útoku, jehož pacha tel měl vysoce účinnou vojenskou pušku v civilní verzi, místopředs­eda Sněmovny Jan Bartošek ¡KDU ČSL¢. Podobný postoj mají třeba i někteří zástupci hnutí STAN nebo člen bez pečnostníh­o výboru za TOP ‘• Mi chal Zuna.

Také předseda výboru Pavel Žáček ¡ODS¢ považuje za zásadní kontroly nákupů zbraní. „Pokud někdo kupu je velké objemy zbraní nebo si poři zuje takové zbraně jako v případě pa chatele na filozofick­é fakultě,“upřes nil cíl takové regulace Žáček.

„Stát by se měl bavit i o zavede ní rentgenů na vysokých školách a možná i na dalších místech, která označujeme jako měkké cíle,“dodal.

Část změn přitom má zavést už zmíněný nový zákon, který v těchto měsících poslanci projednáva­jí. Ně kdy v prvním čtvrtletí letošního ro ku by ho Sněmovna měla schvalovat v závěrečném třetím čtení. Zákon ministerst­vo vnitra připravilo dlou ho předtím, než došlo na Univerzitě Karlově k tragédii.

„Zmíněná novela zákona nově za vádí oprávnění policie zabavit i le gálně drženou zbraň v případě po dezření na bezpečnost­ní riziko. Jde o extremisti­cká vyjádření držitele, výhrůžky násilím, jeho vazby na ex tremistick­é skupiny a podobně. No vela dále zavádí povinnost prodejců zbraní nahlašovat podezřelé nákupy zbraní a střeliva, například co se tý če množství,“shrnul zpřísnění, která nová podoba zákona obsahuje, posla nec a člen bezpečnost­ního výboru za STAN Martin Exner.

Další balík změn se podle jeho vy jádření týká kontrol zdravotní způ sobilosti střelců.

„Zavádí se přístup ošetřující­ch lé kařů do Centrálníh­o registru zbraní, aby měli informaci, že jejich pacient je držitelem zbraně. Novela rovněž zlepšuje předávání informací mezi lékaři a policií, aby u držitelů zbraní například v psychiatri­cké péči lékaři aktivně informoval­i policii,“dodal ke konkrétním už připravený­m zpřís něním Exner.

V tuto chvíli stačí, aby držite lé zbraní donesli obecné potvrze ní praktickéh­o lékaře o „zdravotní způsobilos­ti“. Nejde přitom o žádné specializo­vané potvrzení Š podob ný papír vystavují lékaři například při vstupu do nového zaměstnání a podobně.

O psychologi­cký posudek žá dá praktický lékař jen v případě ně jakého podezření. Novela zákona o zbraních a střelivu sepsaná ještě před útokem na univerzitu počítá se zpřísněním lékařských prohlídek.

„Lékařský posudek bude mít plat nost pět let a poté se bude muset držitel zbrojního oprávnění zno vu podrobit lékařské prohlídce,“řekl Deníku N Exner ¡STAN¢.

Podle Bendy a také podle Michál ka může ale dojít k tomu, že se schvalovac­í proces ještě letos zdrží. A to především proto, že se část po slanců pokusí po tragédii na filozo fické fakultě podmínky pro držitele a žadatele o zbrojní průkaz zpřísnit ještě víc.

„Může se stát, že se novela vrátí do druhého čtení, ve kterém lze na čítat pozměňovac­í návrhy k tomuto zákonu,“vysvětlil Michálek.

O dalším postupu ohledně zákona bude příští týden jednat bezpečnost ní výbor. I kdyby k žádnému zdržení nedošlo, začne zákon platit až v led nu Ž‘Ž¤.

Ke konci třetího čtvrtletí roku Ž‘Ž¥ mělo v Česku zbrojní průkaz celkem ¥’¤ ’§§ lidí.

Za tři čtvrtletí roku Ž‘Ž¥ získalo zbrojní průkaz ¨Ž’‘ nových držite lů. Pro srovnání Š za celý rok Ž‘ŽŽ přibylo celkem ¨‘§• držitelů zbraní.

Za stejné období loňského roku policisté naopak §Ž” zbrojních prů kazů jejich držitelům odňali.

Dle mého názoru je samotnou povinnost absolvovat psychotest nutné stanovit v zákoně. Prováděcí předpis pak může stanovit například rozsah, obsah a způsob provádění psychotest­u.

Michal Šalomoun

ministr pro legislativ­u

 ?? ?? Policejní prezident Martin Vondrášek a ministr vnitra Vít Rakušan STAN po útoku na FF UK.
Policejní prezident Martin Vondrášek a ministr vnitra Vít Rakušan STAN po útoku na FF UK.
 ?? FOTO: GABRIEL KUCHTA, DENÍK N ??
FOTO: GABRIEL KUCHTA, DENÍK N
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia