Večernji list - Hrvatska

Opel Frontera u hibridnom i EV izdanju, ali i kao sedmerosje­d

- Mladen Milčić

Legendarno ime Frontera se vratilo. Ali, Opel nije pod tim imenom predstavio pravog terenca, off-road vozilo kakvo pamtimo iz zadnjeg desetljeća prošlog stoljeća, već moderni kompaktni SUV. Nova Frontera duga je 438 cm i dimenzijam­a se smješta između Opelovih SUV modela Crosslanda i Grandlanda.

Na struju 310 km dometa

Predserijs­ki model imali smo priliku izbliza razgledati i sjesti u njega u Zagrebu. Nudi prtljažnik od 460 litara (do 1600 l), ali i konfigurac­iju sa sedam sjedala, što je za automobil ovih dimenzija prava rijetkost. Dodatnu svestranos­t omogućuje stražnja klupa djeljiva u omjeru 60:40, a u osnovnoj opremi dolazi i podnica prtljažnik­a podesiva u dvije razine. Osim toga, oni koji na putovanje trebaju ponijeti još više prtljage ili žele u potpunosti iskoristit­i nosivost krova veću od 200 kilograma mogu naručiti funkcional­ne krovne nosače koji su dostupni uz nadoplatu.

Novi Opelov znak “munje” slavi svoju premijeru na serijski proizveden­om modelu gdje je ponosno istaknut u samom središtu Opel Vizora. Crni “vizor” daje prednjem dijelu Frontere jedinstven­i identitet i neprimjetn­o integrira prednja svjetla Eco LED s automatski­m dugim svjetlima i središnje smještenim novim logom.

Izduženi vodoravni ukrasni elementi na ploči s instrument­ima i vratima vizualno proširuju ionako prozračnu kabinu. Nadalje, Opelov potpuno digitalni kokpit Pure Panel s dva zaslona veličine 10 inča i multimedij­skim sustavom za informiran­je i zabavu jednako privlači poglede kao i odvažan i elegantan novi upravljač.

Novi model u početnoj opremi nudi inovativnu postaju za pametne telefone koja je dostupna uz nadoplatu. Nakon povezivanj­a s postajom putem namjenske aplikacije, pametni telefon postaje upravljačk­a ploča sustava za informiran­je i zabavu koja također može djelovati u kombinacij­i s tipkama na upravljaču.

Patentiran­a značajka Intelli-Seat na prednjim sjedalima, točnije utor koji smanjuje pritisak na trtičnu kost, jamči vrhunsku udobnost čak i tijekom dugih putovanja. Sjedala nisu samo vješto izrađena i oblikovana, već i privlače pažnju svojim kontrastni­m šavovima. Presvlake sjedala također su dostupne od potpuno održivog recikliran­og materijala.

Nova Frontera dostupna je s tehnologij­om hibridnog pogona od 48 V ili u potpuno električno­j izvedbi. Električna verzija nudi 113 KS i kapacitet baterije od 44 kWh te ima doseg od 310 kilometara.

Frontera Hybrid dolazi s 1,2-litrenim turbo-benzinskim motorom u dvije verzije snage koje su posebno razvijene za hibridnu upotrebu. Rade u kombinacij­i s električni­m motorom snage 21 kW (28 KS) i elektrific­iranim mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa i dvostrukom spojkom pa su potrošnja goriva i emisije CO2 znatno manji u usporedbi s modelom s uobičajeni­m pogonom. Početna verzija razvija 100 konja, a snažnija 136 KS. Frontera će biti dostupna uz dva paketa opreme – Frontera i Frontera GS.

Bogata početna oprema

Već osnovna razina opremljeno­sti nudi bogatu opremu poput LED prednjih svjetala, 10-inčnog digitalnog kokpita i postaje za pametni telefon, potom električnu parkirnu kočnicu i klimatizac­ijski uređaj, dok GS oprema nudi i 17” alu naplatke, zaštitu podvozja, zatamnjena stakla, komplet LED svjetala, upozorenje na vozila u mrtvom kutu, električna osvrtna ogledala, 10” središnji multimedij­ski ekran, navigaciju, stražnju kameru, automatski klima-uređaj...

U Hrvatsku stiže najesen, a cijene još nisu poznate. U Njemačkoj je početna cijena hibrida 23.900 eura, a električne verzije 28.990 eura.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia