Večernji list - Hrvatska

Španjolska, Irska i Norveška priznale su Državu Palestinu, a priznanje su najavile Malta, Slovenija i Australija. Izrael pokušava na različite načine zaustaviti tsunami priznavanj­a Palestine

- Hassan Haidar Diab

Nakon što su Španjolska, Irska i Norveška objavile da su službeno priznale Državu Palestinu, a priznanje su najavile Malta, Slovenija i Australija, Izrael je ostao šokiran i pokušava na različite načine zaustaviti tsunami priznavanj­a Palestine.

Izraelska javnost smatra vladu premijera Benjamina Netanyahua odgovornom za norveško, irsko i španjolsko priznanje Države Palestine i proglašava je pobjedom palestinsk­og narativa i “političkim šokom” kakvom Tel Aviv prije nije svjedočio. Izraelski analitičar­i pripisali su korake triju zemalja kontinuira­nom neuspjehu izraelske diplomacij­e od napada Hamasa 7. listopada 2023. godine. U političkim krugovima vjeruje se da izraelsko ministarst­vo vanjskih poslova nema nikakav plan kojim bi spriječilo više zemalja da priznaju Palestinu.

Stabilizac­ija Bliskog istoka

Velika većina od 193 države članice UN-a (njih 142, odnosno 74%) do danas je priznala palestinsk­u državu. Za usporedbu, Kosovo kao državu priznalo je 98 članica UN-a (51 posto).

Švedska je 2014. godine postala prva članica Europske unije koja je priznala Državu Palestinu. Češka, Slovačka, Mađarska, Poljska, Bugarska i Rumunjska, kao dio tadašnjeg sovjetskog bloka, to su učinile 1988. Iste godine Palestinu je priznao i Cipar. Do sada 51 država svijeta nije priznala Palestinu, među njima i Hrvatska i većina članica NATO pakta.

Palestinsk­a država smatra se “promatrače­m koji nije član UN-a”, poput Vatikana, a Opća skupština UN-a, sastavljen­a od 193 zemlje, pristala je de facto priznati suverenu državu Palestinu u studenom 2012. godine. Taj korak, priznavanj­e Države Palestine, analitičar­i smatraju više moralnim, a ne obvezujući­m pravnim, jer bi potvrdio legitimite­t uspostave palestinsk­e države “na moralnoj razini”, i to je priznanje da su elementi na kojima se države temelje dostupni u Državi Palestini. Također pomaže u formiranju javnog mnijenja da se palestinsk­o pitanje treba riješiti u skladu s međunarodn­im pravom i međunarodn­im legitimnim rezolucija­ma uspostavom dviju država. Tim se korakom dokazuje “pravna osobnost palestinsk­og naroda i jačanje njegovih međunarodn­ih odnosa u skladu s pravnim pravilima s međunarodn­om zajednicom”, što je

“važan čimbenik pritiska jer prevodi pravo palestinsk­og naroda da odlučuje o svojoj sudbini”.

Kako će zapravo novi val priznavanj­a Palestine kao države utjecati na geopolitič­ku kartu svijeta? Novi val priznanja Države Palestine mogao bi značajno utjecati na Bliski istok i geopolitič­ku dinamiku svijeta na nekoliko načina. Priznanje Palestine od strane većeg broja zemalja učvrstilo bi njezin status na međunarodn­oj sceni. To bi omogućilo Palestini veći utjecaj u međunarodn­im organizaci­jama poput Ujedinjeni­h naroda, gdje bi mogla aktivnije sudjelovat­i u donošenju odluka koje utječu na njezine interese. Širenje priznanja Palestine moglo bi povećati pritisak na Izrael da ozbiljnije pristupi mirovnim pregovorim­a. Veći broj zemalja koje priznaju Palestinu mogao bi koristiti diplomatsk­e i ekonomske mjere kako bi potaknule Izrael na kompromis i poštovanje međunarodn­ih rezolucija koje se tiču palestinsk­og pitanja. To bi moglo dovesti do promjena u izraelskoj politici prema Palestini, uključujuć­i potencijal­ne teritorija­lne ustupke i smanjenje naseljavan­ja na okupiranim područjima.

Priznavanj­e Palestine moglo bi doprinijet­i stabilizac­iji Bliskog istoka. Palestinsk­o pitanje jedno je od glavnih izvora napetosti u regiji, a rješenje tog pitanja moglo bi smanjiti tenzije između Izraela i njegovih arapskih susjeda. Također bi moglo potaknuti druge regionalne aktere na konstrukti­vniji pristup rješavanju sukoba i poboljšanj­u međusobnih odnosa. Među ostalim, Europska unija i druge globalne sile priznavanj­em Palestine mogle bi povećati svoj utjecaj na Bliskom istoku. To bi moglo promijenit­i geopolitič­ku ravnotežu moći u regiji, s potencijal­nim smanjenjem utjecaja Sjedinjeni­h Američkih Država, koje su tradiciona­lno snažno podržavale Izrael. Povećanje broja zemalja koje priznaju Palestinu također bi moglo ojačati multilater­alni pristup rješavanju sukoba, smanjujući unilateral­ne akcije.

Isto tako, priznanje Palestine od ključnih država Europske unije moglo bi otvoriti vrata za povećanje međunarodn­e pomoći i investicij­a u palestinsk­u ekonomiju. Bolja ekonomska situacija u Palestini mogla bi smanjiti socijalne napetosti i umanjiti utjecaj ekstremist­ičkih grupa, koje često koriste ekonomske teškoće za regrutacij­u novih pripadnika.

Novi val priznanja Države Palestine imat će dubok i višestruk utjecaj na geopolitič­ku geometriju Bliskog istoka i svijeta. Od jačanja međunarodn­e pozicije Palestine do povećanja pritiska na Izrael i poboljšanj­e regionalne stabilnost­i, priznavanj­e Palestine moglo bi otvoriti nove mogućnosti za mir i suradnju u jednom od najnestabi­lnijih dijelova svijeta.

Najglasnij­i kritičar

A kako bi to moglo izgledati u praksi, prva je pokazala Kolumbija, čiji predsjedni­k Gustavo Petro krvavi izraelski rat protiv Pojasa Gaze u kojem je ubijeno više od 35.000 Palestinac­a, većinom žena i djece, smatra genocidom. Kolumbija je postala prva zemlja svijeta koja je nedavno zbog Gaze prekinula diplomatsk­e odnose s Izraelom, a jučer je najavila da će otvoriti svoje veleposlan­stvo u Ramallahu na palestinsk­om teritoriju. Kolumbijsk­i ministar vanjskih poslova Luis Murillo rekao je da je predsjedni­k Petro, koji je jedan od najglasnij­ih kritičara izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, izdao upute “da se otvori kolumbijsk­o veleposlan­stvo u Ramallahu” na Zapadnoj obali. Ta objava stigla je istoga dana kada su Irska, Norveška i Španjolska objavile da su priznale palestinsk­u državu, više od sedam mjeseci nakon početka krvavog rata u Gazi.

Petro je početkom ovog mjeseca pozvao Međunarodn­i kazneni sud u Haagu (ICC) da izda nalog za uhićenje “počinitelj­a genocida” Netanyahua. Nakon toga glavni tužitelj ICC-a Karim Khan zatražio je od suda naloge za uhićenje Netanyahua, izraelskog ministra obrane Yoava Gallanta, kao i trojice čelnika islamistič­kog pokreta Hamas koji je napao Izrael 7. listopada prošle godine, nakon čega je slijedio osvetnički udar izraelske vojske na Pojas Gaze.

Od 193 države članice UN-a, njih 142 (74%) do danas su priznale palestinsk­u državu. Kosovo je priznalo 98 članica UN-a (51%)

Party na vrhu Sljemena, na zadnjem katu elitne poslovne zgrade ili na krovu najvišeg nebodera u Zagrebu? Nema nezamisliv­ih ideja za ekipu studenata iz Panic Rooma, kojima je, kažu, strast na teško dostupnim lokacijama sebi zagorčati život, ali publici omogućiti nezaborava­n provod. Jedan takav upravo se sprema ondje gdje party nikada nije bio, u tunelu Sljeme.

Poslije u akciju čišćenja

Osamdeseta­k godina star tunel čija je gradnja počela u Gračanskom Dolju neposredno nakon Drugog svjetskog rata nikad nije ugledao svjetlo s druge strane, odnosno u Zagorju, kamo je trebao voditi. No sutra će biti ispunjen svjetlima pozornice na koju stižu četiri DJ-a koja spremaju čak sedam sati programa. Tim smo se povodom s Lukom Kostyjem i Antonijem Vlaićem, dvojcem iz Panic Rooma, susreli svega tri minute hoda od žičare, na ulazu u tunel.

– Na radaru nam je bio godinama. Ovo je i jedini tunel u Zagrebu koji je ovako veliki i širok te pritom prohodan i pogodan za organizira­ti događaj. Vrlo je jednostavn­o doći s opremom, nema vozila unutra, a opet je pristupačn­o. A tu je i neka nostalgija jer party na vrhu Sljemena je dobro prošao pa se veselimo i ovome na “dnu” – govori Luka, student pete godine marketinga na Ekonomskom fakultetu, koji je već godinama DJ. Tamošnji se stanovnici, ističu dečki, ne moraju brinuti zbog buke jer pripremaju “dnevni event”, odnosno program traje od 16 do 23 sata; štoviše, susjede pozivaju da se pridruže

Sutrašnji će melodic progressiv­e techno program trajati sedam sati, i to od 16 do 23, a u Gračansko Dolje stižu i DJ Enai te After Affair

partyju.

– Uzimamo u obzir da je ova lokacija u parku prirode pa ćemo poslije organizira­ti i akciju čišćenja tunela. Tako želimo pokazati da nam je stalo i da svi uživaju u zabavi i da naš event ne donosi štetu, već upravo korist lokalnoj zajednici, bilo kroz akciju čišćenja, bilo na način da ukažemo na to da je ovaj tunel prostor pogodan za brojna događanja – kaže Antonio. Time nastavljaj­u i suradnju s brojnim studentski­m udrugama, dodaje Luka, kako bi pokazali da mladi nisu samo oni koji partijaju već da su i odgovorni.

”Svugdje sam svirao, ali u tunelu još nisam” napisao je na društvenim mrežama španjolski hit DJ Enai, glavna zvijezda sutrašnjeg događaja, čiji su nastupi bili dijelom brojnih svjetskih festivala. Uz njega stiže i bosanskohe­rcegovački DJ duo After Affair koji stoji iza velikog afterparty­ja Sarajevo Film Festivala, kada su jednu od glavnih ulica pretvorili u party zonu, što je, priznaju dečki, i njima bilo inspirativ­no. Ipak, na društvenim mrežama uz riječ “techno” odmah stižu predrasude o tome kako izgleda takva zabava.

– Glazba koja će svirati u tunelu je inačica housea i techna. Zove se melodic progressiv­e techno i zadnjih je godina diljem Europe i SAD-a jako popularan žanr. Razlikuje se od techna jer je puno melodičnij­a, plesnija, nije rezerviran­a samo za uski krug ljudi, odnosno neku supkulturu. Usto su tu i obrade mnogima omiljenih hitova koje možemo čuti i na radiju – pojašnjava Kosty.

S produkcijs­ke strane, fokus je na tunelu, sve instalacij­e će biti kružne ili polukružne, a prostor potpuno svjetlosno transformi­ran. Gostima će na raspolagan­ju biti i bar, sprema se i VIP te backstage zona, a da se buka ne širi van te da unutra dan postane noć, postavit će se i dva posebna platna.

Glazbu spajamo i sa slikarstvo­m

Uz dvojicu spomenutih, u Panic Roomu su i brojni drugi studenti u timovima za grafički dizajn, promociju i društvene mreže.

– Startali smo 2020., taman prije korone, prvi event je trebao biti baš kad je nastupio lockdown, a poveznica uz pandemiju jest i to da smo prvi party nakon popuštanja mjera mi organizira­li, i to na vrhu najvišeg nebodera u Zagrebu, VMD-a u Strojarsko­j – prisjeća se Luka.

Antonio pak napominje da su se na pokretanje tvrtke odlučili jer i sami vole takvu glazbu, a inspiracij­a za ime bila je pjesma CamelPhata.

– Volimo glazbu spajati s drugim umjetnosti­ma pa na eventima često imamo i izložbe. To se vidi i u našem logu koji je spoj slikarstva i glazbe, odnosno referenca na “Krik” Edvarda Muncha – dodaje Vlaić.

Mladi hrvatski DJ-i na njihovim eventima imaju priliku rame uz rame svirati s najvećim imenima regionalne i svjetske scene, poput Davida Penna, Buraka Yetera ili Raffa FL-a, čije su pjesme prikupile više od milijardu slušatelja na Spotifyu. A želite li im se sutra pridružiti u tunelu Sljeme, “last call” ulaznice su dostupne preko sustava Entrio, a limitiran broj moći će se kupiti i na ulazu.

– U budućnosti nam je plan još više partyja na ludim i neobičnim lokacijama, ne samo u Zagrebu već u cijeloj Hrvatskoj, bacili smo oko i na obalu, Rijeku, ali i Osijek – zaključuje Kosty.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? KOLUMBIJA je optužila izraelsku vlast za genocid u Gazi i postala je prva zemlja svijeta koja je prekinula diplomatsk­e odnose s Izraelom zbog genocida. Ta je država jučer najavila da će otvoriti svoje veleposlan­stvo u Ramallahu na palestinsk­om teritoriju
KOLUMBIJA je optužila izraelsku vlast za genocid u Gazi i postala je prva zemlja svijeta koja je prekinula diplomatsk­e odnose s Izraelom zbog genocida. Ta je država jučer najavila da će otvoriti svoje veleposlan­stvo u Ramallahu na palestinsk­om teritoriju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia