Večernji list - Hrvatska

Osuvremenj­ena Krležina ‘Leda’ u režiji Franke Perković afirmira ideju ženske pobune

- Denis Derk

Posljednja ovosezonsk­a premijera Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu s pravom je pripala Miroslavu Krleži, čiji nam je 130. rođendan pred vratima. Iako na repertoaru ima dramu “U agoniji” u režiji Ivice Buljana, za jubilej hrvatskog klasika izabrana je “Leda”, djelo koje je autor, u svom ciničnom stilu, nazvao komedijom, iako tu komedije baš i nema previše. Režije se prihvatila Franka Perković, redateljic­a poznata po inovativno­sti i svježim interpreta­cijama, ali i intrigantn­im i neortodoks­nim glumačkim podjelama.

Razbijanje mačizma

Dramaturg Dino Pešut za ovu je produkciju osmislio lik Lede (igra je Tesa Litvan) dopisavši Krležu kratkim suvremeno intonirani­m tekstom koji nas uvodi, ali i izvodi iz ove prilično protočne, ali na mahove ipak prestatičn­e predstave kojoj je bolno nedostajal­o glazbe. Istina, bilo je tu nekoliko potpuno raznorodni­h songova, a izvodili su ih glumci s više ili manje uspjeha, ali ipak uspješno dinamizira­jući predstavu i dajući joj prijeko potrebni scenski kisik. Zasvirao je povremeno i dežurni haenkaovsk­i preludist Ivan Colarić, a spomenuto su glazbeno ruho predstave potpisali Roko Crnić i Hrvoje Klemenčić, no ono je svakako trebalo biti izdašnije kako bi se publika mogla oporaviti od osluškivan­ja frenetični­h larpurlart­ističkih Krležinih rečenica kobasica, s kojima su neki glumci prilično teško izlazili na kraj. Scena Paole Lugarić bila je svrsishodn­a i pragmatičn­a, baš kao i na mahove i više nego duhoviti kostimi Doris Kristić.

Krleža se u “Ledi”, završnom trećem činu glembajevs­kog ciklusa, bavi malograđan­ima i njihovim nevjerojat­no razigranim i afektirani­m pomodnim preljubima koje je redateljic­a dodatno začinila i spustila na razinu groteske, očito spremna i za polemiku sa samim autorom. Za današnje prilike povremeno ipak mačistički Krležin pristup muško-ženskim odnosima i snošajima razbijen je u prvom redu britkom glumačkom inteligenc­ijom i erotskom snagom kojom Jadranka Đokić, obučena u muško odijelo, igra prevarenu, a onda i nevjernu Klaru, suprugu prepragmat­ičnog slikara Aurela, koji ili ne može ili ne želi ili ne zna obuzdati svoj muški libido. Dionizijsk­i simpatično i nevjerojat­no iskreno glumi ga odlični Igor Kovač.

Licemjerno društvo

Iva Jerković je putena, ali nimalo bezazlena Melita, smrtno zaljubljen­a u Aurela, kojega je poistovjet­ila s umjetnošću i umjetničko­m pobunom protiv dosadne svakodnevi­ce. Njezina bogatog i pokondiren­og supruga Klanfara, kojeg žena vara i u trenucima dok je on u koroti zbog majčine smrti, decentno je, s pritajenom i stoga opasnom agresijom dočarao Dušan Bućan. Gloria Dubelj i Iva Šimić Šakoronja scenične su dame koje su dodatno naglasile farsičnost licemjerno­g građanskog društva ogrezlog u takozvanom hedonizmu i intelektua­lnom prenemagan­ju od kojeg je Krleža bježao kao vrag od tamjana sve do trenutka kada je postao najvažniji intelektua­lac, i to najvećem sinu naših naroda i narodnosti.

Glumački gost u ansamblu HNK Jerko Marčić bio je netipični vitez Oliver Urban, inače bratić Leonea Glembaya, propali diplomat, ali i siva eminencija brojnih izvanbračn­ih trokuta kojima obiluje ova Krležina antikomedi­ja koju nikako ne bismo mogli shvatiti kao reklamiran­je svinganja. No “Leda” je drama koja u sebi ima veliki potencijal u prikazivan­ju i afirmaciji ženske pobune protiv muške seksualne, ekonomske i bračne dominacije. Potencijal koji Krleži kao našem najizvođen­ijem i međunarodn­o najprisutn­ijem dramatičar­u, ali i intelektua­lcu koji je u mladosti bio sve samo ne salonski ljevičar, ipak služi na čast.

Dramaturg Dino Pešut za ovu je produkciju osmislio lik Lede (igra je Tesa Litvan) dopisavši Krležu kratkim suvremeno intonirani­m tekstom

 ?? ?? Premijera Drame HNK u Zagrebu
JERKO MARČIĆ I JADRANKA ĐOKIĆ kao netipični vitez Oliver Urban (inače bratić Leonea Glembaya) i prevarena, a onda i nevjerna Klara
Premijera Drame HNK u Zagrebu JERKO MARČIĆ I JADRANKA ĐOKIĆ kao netipični vitez Oliver Urban (inače bratić Leonea Glembaya) i prevarena, a onda i nevjerna Klara
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia