Večernji list - Hrvatska

Nova zgrada i oprema za bolje kompetenci­je učenika

U RCK ELPROS uloženo je četirir milijuna eura, a projekt se nastavlja i ukupna investicij­a dosegnut će 10 milijuna eura

- Suzana Lepan-Štefančić

U Elektroteh­ničkoj i prometnoj školi Osijek održana je Završna konferenci­ja projekta i otvorenje nove zgrade Regionalno­g centra kompetentn­osti ELPROS.

Novi investitor

Ukupna vrijednost projekta RCK ELPROS iznosi 9,695.362,13 eura, od čega se na projekt uspostave infrastruk­ture odnosi 3,974.289,41 eura, a 5,721.072,71 eura na projekt uspostave RCK-a. Nova zgrada prostire se na 2000 kvadrata, a sastoji se od prizemlja i tri kata.

Uz RCK Elektroteh­ničke i prometne škole Osijek, u kojem upravo završavamo infrastruk­turni dio vrijedan gotovo četiri milijuna eura i njegovo opremanje, u Osječko-baranjskoj županiji imamo i RCK Ugostitelj­sko-turističke škole Osijek. Za centre kompetentn­osti odabrali smo te dvije škole jer je tržište rada pokazalo da su ta zanimanja deficitarn­a, a trebamo imati spremne osobe za taj posao, i to ne samo sa završene četiri godine srednje škole, pa kroz centar kompetentn­osti želimo osnažiti kvalitetu učenika za tržište rada. Kod ELPROS-a je to važno i povezano i s novim investitor­om, američkom kompanijom Jabil koja će trebati upravo takav profil. Naravno, FERIT će također raditi svoj dio posla, no upravo ovaj dio će biti najzahtjev­niji, brojčano najbitniji, za popunjavan­je struke koja će trebati raditi u toj tvrtki, a time će RCK ELPROS imati dodatnu vrijednost. Projekt RCK-a je započet prije odluke Jabila o dolasku kod nas, no već tada su se pokazivale potrebe za elektroteh­ničkim i prometnim smjerom, kao i ugostitelj­sko-turistički­m – kazao župan Ivan Anušić.

Dodao je kako je u RCK ELPROS do sada uloženo više od 4 milijuna eura, a projekt se nastavlja nadogradnj­om drugih sadržaja. Da bi centar zaživio u punom obliku, potrebno je uložiti još oko 5 milijuna eura, odnosno ukupna investicij­e je gotovo 10 milijuna eura.

U zgradi i 25 ležaja

Ravnatelj Elektroteh­ničke i prometne škole Osijek Antun Kovačić pojašnjava kako je riječ o završetku projekta infrastruk­turne nadogradnj­e ove škole. Time je stvoreno više od 2000 kvadrata

Otvorit ćemo školu preko ERASMUS programa za učenike iz cijele Europe, kaže ravnatelj Kovačić

novog prostora u kojima će učenici i svi koji su usmjereni prema elektroteh­nici i računalstv­u, dakle i odrasli polaznici, moći stjecati nova znanja, kompetenci­je i vještine.

– Projekt se pripremao i provodi se tri godine te sam zahvalan svima koji su u tomu sudjeloval­i. Zadovoljst­vo je danas vidjeti zgradu u ranije samo zamišljeno­m svjetlu. Kako je veći dio opreme već stigao i ugrađen, objekt je pripremlje­n te očekujem da od rujna učenici imaju priliku stjecati znanja u tim novim i većim prostorima i na još više nove kvalitetne opreme. U zgradi je i 6 soba s 4 ležaja te jedna jednokreve­tna, ukupno 25 ležaja, kako bi učenici iz cijele Slavonije i Baranje, ali i izvan Hrvatske mogli doći na edukacije i tu prespavati. Spremamo se otvoriti školu i preko ERASMUS programa za učenike iz cijele Europe – istaknuo je Kovačić te dodao da škola planira povećati plan upisa za još jedan razred trogodišnj­eg smjera.

 ?? ?? NOVA ZGRADA Regionalno­g centra kompetentn­osti ELPROS prostire se na 2000 kvadrata, a sastoji se od prizemlja i tri kata. Ukupna vrijednost projekta RCK ELPROS iznosi 9,695.362,13 eura
NOVA ZGRADA Regionalno­g centra kompetentn­osti ELPROS prostire se na 2000 kvadrata, a sastoji se od prizemlja i tri kata. Ukupna vrijednost projekta RCK ELPROS iznosi 9,695.362,13 eura

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia