Večernji list - Hrvatska

Primorac: S porezima bit ćemo oprezni na obaraču

Novi ministar financija smatra da zasad ne treba ograničava­ti cijene hrane, ali i ta je opcija otvorena

-

Agencija Moody’s podigla je u petak rejting Hrvatske za dvije razine, s “Ba1” na “Baa2”, uvrstivši ga u investicij­sku kategoriju, uz stabilne izglede, zbog formalnog završetka postupka ulaska u eurozonu. Nešto prije to su učinile i agencije Standard & Poor’s i Fitch. Bio je to povod da novi ministar financija Marko Primorac sazove svoju prvu konferenci­ju za medije.

– I agencije su prepoznale pozitivna kretanja, dominantno je povećanje rejtinga uzrokovano ulaskom u eurozonu. Na taj će način doći do eliminacij­e tečajnog, odnosno valutnog rizika. Isto tako, rejting agencije u svojoj ocjeni ističu kao pozitivne učinke i političku stabilnost te stabilnost institucij­a – započeo je ministar. Dodao je i kako sedam članica EU ima kreditni rejting niži od Hrvatske, među njima su, primjerice, Italija i Mađarska, “tako da svakako svjedočimo lijepim vijestima, koje će se odraziti i na troškove zaduživanj­a države”. – Kao negativni rizici ističu se rat u Ukrajini te mogućnost paneuropsk­e krize, a dođe li to nje, definitivn­o ćemo svi osjećati posljedice. No, pozitivno je iskorištav­anje EU sredstava te provedba reformi i investicij­a iz Nacionalno­g plana oporavka i otpornosti i tu ne očekujemo poteškoće – kazao je Primorac. Što se tiče proračunsk­ih kretanja u prvih šest mjeseci 2022., u usporedbi s lanjskima, prihodi od poreza veći su za 19 posto, a od trošarina za 9 posto. Na upit hoće li Vlada zagrabiti u poreze kako bi ublažila inflatorne udare, Primorac je odgovorio kako se proračunsk­i prihodi pune pozitivnom dinamikom te će se raspravlja­ti o, među ostalim, pomoći gospodarst­venicima. – No, morate biti svjesni da fiskalni prostor nećemo sigurno ispucati odjednom. Bit ćemo oprezni na obaraču, s obzirom na mogućnosti produbljiv­anja, usporavanj­a prije svega gospodarsk­og rasta, a onda možda i prelijevan­ja krize koju već svi spominju. Moramo ostaviti fiskalni prostor i za daljnje mjere – poručio je.

Na upit ima li on ideju kako doskočiti cijenama hrane, odgovorio je kako se cijene formiraju na tržištu. – Ako mislite da bi se možda trebalo razmisliti o ograničava­nju cijena hrane, ja zasad ne vidim tu bojazan, ali ako se inflacija drastično poveća, sve su mogućnosti otvorene – rekao je. (slš)

 ?? ?? Primorac je poručio da su u prvoj polovini godine prihodi od poreza veći za 19, a od trošarina za 9%
Primorac je poručio da su u prvoj polovini godine prihodi od poreza veći za 19, a od trošarina za 9%

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia