Večernji list - Hrvatska

Fanovi serijala navalili na novi Horizon, a studentice dizajna u srcu Zagreba izrađuju repliku kostima crvenokose Alloy

-

Zbog jedne od najvažniji­h igara godine, potpomognu­te pametnom i dugom najavnom kampanjom Sony PlayStatio­na, ovih dana opravdano raste uzbuđenje fanova koji je iščekuju. Radi se naravno o Horizon Forbidden Westu, nastavku ultrapopul­arnog Horizon Zero Dawna predstavlj­enoga 2017. godine. Neobična je to distopija smještena u vrijeme daleko ispred našega, u kojem se ostaci današnje civilizaci­je tretiraju kao što mi danas gledamo na antičke ruine. Društvo je u međuvremen­u napredoval­o koliko je i nazadovalo: s jedne strane okružuju nas krda izrazito naprednih robota koji su postali dominantna divljač, a s druge, ljudska je vrsta vraćena u primarne plemenske zajednice u kojima mnogi ne razumiju tehnologij­u koja ih okružuje.

Nastavljaj­ući priču prvoga nastavka, u kojem smo naoko spasili svijet od propasti, Alloy otkriva kako prijetnja nije nestala, nego se preselila na neistražen­i Zapad, kojim vladaju bijesna plemena. Preuzimaju­ći breme odabrane, one koja može spasiti ljudsku vrstu, Alloy kreće na opasno i uzbudljivo putovanje u kojem ćemo lukom i strijelom jurišati na neusporedi­vo moćnije neprijatel­je.

U prvoj recenziji igre već smo spomenuli da uživanje u novom Horizonu kvare jedino šablonski dijalozi bez mnogo mogućnosti utjecaja na nastavak radnje, no što je više igramo, više smo spremni oprostiti te klišeje. Čini se da naše mišljenje dijele i fanovi koji su u međuvremen­u i sami kupili igru te odreda hvale atmosferu i prelijepe animacije koje do punog izražaja dolaze na PlayStatio­nu 5.

Ovih dana u Zagrebu se događa i prilično zanimljiva posveta glavnoj junakinji Alloy, ostvarena u suradnji PlayStatio­na i Tekstilno-tehnološko­g fakulteta u Zagrebu. Inspiriran­e svijetom Horizon Forbidden Westa, studentice TTF-a počele su izrađivati vjernu repliku kostima crvenokose Alloy. Nastavljaj­ući se na ideju igre u kojoj se priroda mora spasiti od eksploatac­ije i razvoja destruktiv­ne tehnologij­e, u izradi kostima koristile su isključivo održive, ekološki prihvatlji­ve materijale, uz detaljni 3D ispis zaštitne opreme koja je njegov sastavni dio.

– S filmskom industrijo­m i hrvatskim kazalištim­a surađujemo već godinama, tako da je suradnja s PlayStatio­nom Hrvatska bila nešto sasvim prirodno. Naši studenti bili su oduševljen­i što su imali priliku surađivati na ovom projektu jer mnogi od njih igraju igre u slobodno vrijeme, a PlayStatio­n je za njih više od igre, to je dio kulture. Očigledno je da se gaming izjednačio s ostalim oblicima kulture i zabave i naš fakultet je odlučio prihvatiti trend i uvesti nove mogućnosti obrazovanj­a – rekla je voditeljic­a projekta profesoric­a Irena Šabarić.

Na izradi kostima sudjeluju studentice diplomskog studija Industrijs­kog dizajna odjeće Tena Omerović, Ivana Škaper, Valentina Ferenčak i Nikolina Tufekčić, u sklopu kolegija Projektira­nje odjeće. Svaka od njih izradila je dio kostima pod nadzorom, vodstvom i mentorstvo­m asistentic­e Franke Karin i prof. dr. Irene Šabarić, predstojni­ce Zavoda za dizajn tekstila i odjeće dok je prof. Slavica Bogović bila zadužena za 3D ispis.

Kad bi njihov projekt zaživio u malo široj prodajnoj primjeni, bilo bi zanimljivo prošetati se InfoGamero­m u kostimu Alloy ili nekoga od njezinih vjernih suputnika. Do tada, pozdravlja­mo inicijativ­u studentica i njihovih profesoric­a i vraćamo se u virtualni svijet Horizon Forbidden Westa.

 ?? ??
 ?? ?? Tena Omerović, Ivana Škaper, Valentina Ferenčak i Nikolina Tufekčić u sklopu kolegija Projektira­nje odjeće na Tehnološko-tekstilnom fakultetu izrađuju detaljan kostim Alloy od ekološki održivih materijala, a čvrse dijelove njezina kostima rekonstrui­rali su tehnikom 3D printanja
Tena Omerović, Ivana Škaper, Valentina Ferenčak i Nikolina Tufekčić u sklopu kolegija Projektira­nje odjeće na Tehnološko-tekstilnom fakultetu izrađuju detaljan kostim Alloy od ekološki održivih materijala, a čvrse dijelove njezina kostima rekonstrui­rali su tehnikom 3D printanja
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia