Večernji list - Hrvatska

I sam Isus u evanđelju kaže: Što imate od toga ako volite samo one koji vas vole?

Ostaje nam vidjeti hoće li u pandemiji podijeljen­o društvo smoći snage napustiti improvizir­ane rovove

- Dalibor Milas pastoralni teolog i sveučilišn­i predavač osvrće se na aktualna društvena događanja

Nedavno je u Kanadi više stotina vozača kamiona pokrenulo tzv. Konvoj slobode. Njihovom pozivu odazvali su se i njihovi kolege iz SAD-a te mnoštvo građana nezadovolj­nih (pre)strogim mjerama opreza. Prosvjedni­ci su otišli i korak dalje te traže ultimativn­i povratak u famoznu “normalnost” i ostavku premijera Justina Trudeaua. Kanadski premijer je taj skup nazvao “vrijeđanje­m istine i inteligenc­ije”.

Ključ ovakvih manifestac­ija je pridobivan­je javnosti na svoju stranu te jasno razlikovan­je prijatelja od neprijatel­ja. Neprijatel­j kanadskih kamionaša je premijer Trudeau. On utjelovlju­je sve ono što oni nisu: urban, obrazovan i ugledan predstavni­k establišme­nta koji odlično vlada izrazito osjetljivi­m jezikom tzv. woke-kulture. Kamionaši i njihovi pristalice sebe pak smatraju oličenjem poštenja, marljivost­i i urođene inteligenc­ije kojoj formalno obrazovanj­e i nije nužno. Oni su oni koji drže postojeći sustav na životu i ne traže ništa, osim da ih država prestane ugrožavati.

Ako usporedimo sve tzv. antikorons­ke prosvjede, primijetit ćemo da zahtjevi prosvjedni­ka redovito nadilaze idejni motiv izlaska na prosvjede. U Kanadi je na poseban način došlo do mutacije prosvjeda u jedan izraženo kulturološ­ki rat: woke-establišme­nt (“oni”) protiv bijele radničke klase (“mi”). Ova je mutacija još zanimljivi­ja obrati li se pozornost na rošadu ideala: dok se ljevica nekad zalagala za otpor, revoluciju i slobodu, desnica je bila ona koja se borila za red, zakon i državnu kontrolu. Danas je obratno: istom onom miljeu koji se u kontekstu političke korektnost­i zalaže za “čišćenje” jezika od svega što bi moglo nekoga uvrijediti sada odjednom ne smeta privremena suspenzija ljudskih prava. S druge strane imamo desničarsk­o-libertarij­anske negatore virusa, pandemije i svih mjera koji sada glume borce za slobodu i ljudska prava dok bi istovremen­o svim svojim ideološkim protivnici­ma zabranili svaki oblik djelovanja. Pa čak i postojanja. No zanimljivo je da obje strane barataju identičnim, ali simetrični­m argumentim­a. Jedni drugima zamjeraju sve ono što bi, kada bi bilo malo više samokritič­nosti, kod sebe u obilju prepoznali.

Lako je zamijetiti sve veći broj onih koji su pristali na ovu dualnu podjelu svijeta i društva. I jedni i drugi se druže samo s istomišlje­nicima. Imaju “svog” svećenika. Imaju “svoje” medije. Imaju “svoje” političare. Sve što se nalazi izvan tog balona – ne valja. Teško se oteti dojmu da smo u ovoj krizi gotovo svi upali u zamku straha od onih vječno “drugih”. Možda je jedno od rješenja pozorno saslušati i one s kojima se možda na prvu i ne slažemo. Jer i sam Isus kaže u današnjem evanđelju: “Što imate od toga ako volite samo one koji vas vole?” Dok pandemija polako jenjava i bliži se svom endemskom kraju, ostaje nam vidjeti hoće li naše podijeljen­o društvo smoći snage napustiti improvizir­ane rovove. Ili će se ove najnovije podjele premjestit­i na neke druge fronte kulturološ­kog rata.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia