Večernji list - Hrvatska

Od Grbina će tražiti dokaze za izbacivanj­e članova iz stranke

U SDP-u se danas održava “vruća” sjednica

- Petra Maretić Žonja

Zbog čega je usred “čistke” članstva u zagrebačko­j i brodskopos­avskoj organizaci­ji bez stranačke iskaznice SDP-a ostao velik broj članova, među kojima i četvero saborskih zastupnika plus bivši ministar i bivši šef zagrebačko­g SDP-a, pitanja su na koja će danas na sjednici Predsjedni­štva morati odgovarati šef stranke Peđa Grbin.

Bez velikog obrata

Podsjećamo, neki članovi vodstva zatražili su sazivanje sjednice Predsjedni­štva kako bi im se detaljno objasnilo što su to točno bivši glavni tajnici stranke Nikša Vukas i Zvane Brumnić, bivši ministar i bivši potpredsje­dnik stranke i potpredsje­dnik Sabora Rajko Ostojić, zastupnica Marina Opačak Bilić i bivši šef SDP-a Zagreb Gordan Maras, ali i mnogi drugi, točno zgriješili. Ne zadovoljav­aju se Grbinovim objašnjenj­em da je riječ, kada je govorio o izbačenim zastupnici­ma i Marasu, o “političkoj odluci i da ona proizlazi iz njihove odgovornos­ti, među ostalim i kroz obnašanje stranačkih dužnosti gdje su direktno odgovorni za rasulo koje postoji u tim organizaci­jama”.

– Očekujem da mi se podrobno objasne razlozi zašto se ti ljudi izbacuju. Želim i dokaze da su radili protiv stranke. Ako ih imaju, nemam problema s njihovim izbacivanj­em. Ako ih nemaju, onda je to problem – kaže član vodstva i europarlam­entarac Predrag Matić.

Slično govore i neki drugi članovi Predsjedni­štva, koji će također danas tražiti objašnjenj­a i dokaze od Grbina kao argumente za izbacivanj­a, a idu i korak dalje te poručuju kako se, ne budu li im ponuđeni jasni dokazi, neće libiti inzistirat­i na novoj sjednici Predsjedni­štva i tražiti da se na nju pozovu svjedoci koji imaju saznanja da se radilo protiv stranke da daju svoje iskaze.

I iako većina sugovornik­a smatra da će današnja sjednica vodstva biti mučna i žustra, većina se isto tako slaže da se na sjednici ništa revolucion­arno neće dogoditi. Odnosno nitko ne vjeruje da je moguće da dođe do promjene odluke o izbacivanj­ima, odnosno da se neke od izbačenih vrati u stranku, a što traži i Gordan Maras koji je jučer za Večernji kazao kako SDP nije HDZ i kako se u SDP-u loše odluke uvijek mogu preispitat­i.

– Ne vidim da je veliki preokret moguć. Vraćanje u stranku nekog od izbačenih, primjerice Gordana Marasa, a što će sigurno tražiti neki članovi vodstva, prije svega Kristina Ikić Baniček, bio bi direktan šamar u lice Peđi Grbinu. Mislim da se to neće dogoditi i da će Grbin imati većinu na svojoj strani po pitanju čistki – kaže izvor iz vodstva SDP-a, dok drugi izvor dodaje kako bi to bilo i protustatu­tarno i kako se eventualan povratak u članstvo može dozvoliti tek nakon što se provedu unutarstra­nački izbori i nakon što nova stranačka tijela budu konstituir­ana.

Raspad Kluba?

Naš drugi izvor iz Predsjedni­štva kaže isto, ali i dodaje kako Grbin, iako trenutačno ima većinu u vodstvu na svojoj strani, ne može baš mirno spavati.

– Jasno je kao dan da su dvorski obračuni počeli, da su članovi vodstva međusobno svi posvađeni i da već sada mnogi od njih, koji su do jučer bili odani Grbinu, hvataju svoje pozicije svjesni da bi Grbin mogao biti tek tranzicijs­ki predsjedni­k – kaže izvor iz vodstva SDP-a.

Nakon današnje sjednice Predsjedni­štva Grbina pravi izazov tek čeka, i to na sjednici Kluba zastupnika. Naime, iako je iz stranke isključeno četvero zastupnika, oni su formalno i dalje članovi Kluba, a naši izvori iz Kluba bliski isključeni­ma kažu da će se napraviti sve da svi oni, bez obzira na to što više nisu formalno članovi stranke, i dalje ostanu u Klubu. Što znači da će, dođe li odluka o njihovu isključenj­u i iz Kluba, a koja se očekuje, biti direktno protiv nje. Koliko bi SDP-ovih saborskih zastupnika otišlo za isključeni­ma, veliko je pitanje, ali jedno je sigurno, značilo bi to raspad Kluba zastupnika SDP-a.

“Sad se hvataju pozicije jer su članovi svjesni da bi Grbin mogao biti tek tranzicijs­ki predsjedni­k”

Zastupnici isključeni iz stranke i dalje su članovi Kluba zastupnika SDP-a

 ??  ?? ŠEF SDP-a Peđa Grbin morat će članovima Predsjedni­štva objasniti zašto je iz stranke izbacio zastupnike
ŠEF SDP-a Peđa Grbin morat će članovima Predsjedni­štva objasniti zašto je iz stranke izbacio zastupnike
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia