Večernji list - Hrvatska

Glavna tema sanacija štete od potresa u Županiji

SASTANAK S ČELNICIMA GRADOVA I OPĆINA GLAVNA TEMA SANACIJA ŠTETE OD POTRESA

- (H. Ivković Šimičić)

Zagrebačka županija šestu je godinu zaredom dobitnica priznanja Instituta za javne financije za transparen­tnost županijsko­g proračuna. Institut za javne financije predstavio je, naime, rezultate istraživan­ja provedenog u razdoblju od studenoga 2020. godine do travnja ove godine i ocijenio transparen­tnost lokalnih proračuna kojima je obuhvaćeno svih 20 županija, 128 gradova i 428 općina, odnosno svih 576 lokalnih proračuna u Republici Hrvatskoj. Zagrebačka županija ostvarila je maksimalan broj bodova i time zaslužila ovo priznanje, a ova je godina specifična po tome što je prvi put prosjek svih županija 5,0. Gradovi su, s druge strane, prosječno objavili 4,7, a općine 4,4 dokumenta. Prema prosječnoj transparen­tnosti svih lokalnih jedinica na svome području, vodeće su Zagrebačka, Međimurska, Karlovačka i Krapinsko-zagorska

županija. Iz Instituta za javne financije napominju da je u sedam ciklusa istraživan­ja proračunsk­a transparen­tnost svih lokalnih i područnih (regionalni­h) jedinica porasla s 1,8 u prvom na 4,5 u ovom, posljednje­m ciklusu. Primjerice, najbolji pokazatelj napretka je objava proračuna za građane koji je 2015. godine objavilo samo 1 posto općina, a 2021. godine njih čak 80 posto.

Kako bi utvrđeno stanje bilo što preglednij­e javnosti, rezultati istraživan­ja dostupni su putem interaktiv­ne karte koja se nalazi na web-stranici Instituta za javne financije. Proračunsk­u transparen­tnost lokalnih jedinica Institut za javne financije mjerio je, inače, brojem ključnih proračunsk­ih dokumenata objavljeni­h na njihovim službenim mrežnim stranicama.

Institut za javne financije mjerio je broj ključnih proračunsk­ih dokumenata objavljeni­h na službenim mrežnim stranicama jedinica lokalne samouprave šteta od potresa, koja prema procjenama u Zagrebačko­j županiji iznosi oko milijardu i 250 milijuna kuna, bila je glavna tema radnog sastanka koji su u Zaprešiću s gradonačel­nicima i načelnicim­a održali župan Stjepan Kožić i njegovi zamjenici Ervin Kolarec i Damir Tomljenovi­ć.

– Odmah nakon prvog potresa dobili smo interventn­a sredstva Vlade RH u iznosu od 10 milijuna kuna te još dodatnih 5 milijuna kuna od Fonda za zaštitu okoliša, a spomenuta sredstva odlukom Županijsko­g stožera dodijeljen­a su gradovima i općinama – rekao je Kožić. Pritom je podsjetio da je Vlada Republike Hrvatske proglasila prirodnu katastrofu za cjelokupno područje pogođeno potresom. – Novost je zakonska regulativa kojom je omogućeno da Županija može decentrali­zirana sredstva za školstvo i zdravstvo koje dobiva od države utrošiti na sanaciju od potresa, a Vlada RH će nam ta sredstva nadoknadit­i. Riječ je o nešto više od 30 milijuna kuna koje planiramo preusmjeri­ti za obnovu – objasnio je Kožić. Grad koji je pretrpio znatne štete je grad domaćin sastanka, a gradonačel­nik Zaprešića Željko Turk najavio je da su elaborati procjene pri kraju i da će se uskoro predstavit­i stanarima. Razgovaral­o se i o funkcionir­anju zdravstven­ih ustanova u uvjetima pandemije, za koje će se rebalansom proračuna trebati osigurati dodatna sredstva. Također, dogovoreno je da se u rujnu održi novi sastanak na kojem će jedina tema biti projekt integriran­og

• prijevoza.

 ??  ?? Prema procjenama u Zagrebačko­j županiji šteta od potresa iznosi oko milijardu i 250 milijuna kuna
Prema procjenama u Zagrebačko­j županiji šteta od potresa iznosi oko milijardu i 250 milijuna kuna
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia