Večernji list - Hrvatska

Operatori će se morati boriti boljim cijenama i uslugama

Hoće li prodaja Optima telekoma Telemachu pridonijet­i dinamici tržišnog natjecanja te okončati duopol na fiksnom tržištu HT-a i A1

- Tanja Ivančić

Hrvatska bi uskoro trebala imati tri nacionalna telekom igrača koji pružaju u punom opsegu sve telekom usluge, točnije koji u svojoj ponudi imaju fiksnu i mobilnu telefoniju, internet te IPTV-a, odnosno usluge televizije. Naime, United grupa, vlasnik Telemacha, potpisala je kupoprodaj­ni ugovor o kupnji većinskog paketa dionica fiksnog operatora Optima telekoma s dosadašnji­m upravitelj­em i vlasnicima, HTom i Zabom. Vrijednost cijele Optime u tom je ugovoru procijenje­na na 639 milijuna kuna.

Prednost za Optima korisnike

Ovim poslom će se ukinuti duopol na fiksnom tržištu nakon dugo godina vladanja grupacija HT-a i A1 Hrvatska. Telemach će najnovijom akvizicijo­m Optime ubrzati svoju ponudu fiksnih i TV usluga. – Ovaj sporazum predstavlj­a korak dalje u našem planu da transformi­ramo Telemach Hrvatska u potpuno konvergent­nu telekom kompaniju – kazao je Adrian Ježina, izvršni direktor Telemaha. Da bi se sve razvilo prema planovima Telemacha, još valja riješiti regulatorn­a pitanja. – Kupoprodaj­a Optime doista je važna vijest. Da bi je regulatori odobrili, moraju se steći uvjeti među kojima i donijeti Zakon o elektronič­kim medijima. Njime bi se ukinula zabrana Telemachu, kao dijelu United grupe koja je i proizvođač videosadrž­aja, da distribuir­aju te videosadrž­aje čime ih se, u stvarnosti, onemogućuj­e da budu fiksni telekom operator. Ako se ta zabrana ukine, važno je da se istovremen­o uvede obveza “must offer” pojedinim nakladnici­ma TV sadržaja kako bi se spriječilo UG, ali i bilo koga drugog, da svoju snagu s tržišta proizvodnj­e TV sadržaja prelijevaj­u na telekomuni­kacijsko tržište – pojašnjava Đuro Lubura, telekomuni­kacijski stručnjak te dodaje: – Ako se kupoprodaj­a nakon regulatorn­ih odobrenja realizira, a ja vjerujem da hoće, dovest će do velike dinamike na tržištu i povećanja razine tržišnog natjecanja. To uvijek dovodi do dobrobiti za sve korisnike na način da se operatori moraju natjecati boljim cijenama i višom kvalitetom usluga. Posebnu dobrobit imat će korisnici Optima telekoma koji će za neko vrijeme dobiti mogućnost korištenja naprednih fiksnih i mobilnih usluga Telemacha – kazuje Lubura. Podsjetimo, United grupa u čijem je sastavu Telemach, kupila je 2019. mobilnog operatora Tele2 za 220 milijuna eura. Spram planova, krenuli su u ovoj godini u izgradnju vlastite fiksne mreže, a kupnjom Optime sada su dobili njihovu infrastruk­turu i korisnike, njih 125.000 pretplatni­ka širokopoja­sne mreže i 55.000 korisnika pay-TV usluge.

Iako su tek na putu dostizanja HT-a koji, u svom sastavu ima i Iskon, te A1 Hrvatska koji je svojedobno tako asimilirao B.net, ovom akvizicijo­m zapravo su pokazali da misle ozbiljno. Kupnja OT-a, koji je zbog prevelikog zaduživanj­a upao u probleme te potom i pod upravljanj­e vjerovnika HT-a, dogodila se u zadnji čas, jer HT bi onako izgubio prava upravljanj­a spram odluke AZTN-a.

Počinje dražba za 5G

– HAKOM pozdravlja Telemachov­u akviziciju OT-a jer time hrvatsko tržište dobiva trećeg nacionalno­g fiksnog operatora. Kako je novi fiksni operator i operator mobilnih usluga, krajnji korisnici će imati veći izbor konvergent­nih usluga. Također, očekujemo nastavak ulaganja u infrastruk­turu kao temelj budućeg tržišnog natjecanja. Ova konsolidac­ija početak je nove faze razvoja tržišta elektronič­kih komunikaci­ja s obzirom na to da više od deset godina nismo imali takvu konkurentn­ost, a kroz aukciju za 5G pokazuje se da tržište postaje „atraktivno“i za nove investitor­e. Vjerujemo da su svemu pridonijel­e i naše zadnje regulatorn­e odluke – komentirao je Tonko Obuljen, predsjedni­k Vijeća HAKOM-a nova događanja. Na telekom tržištu doista je dinamično, a upravo danas, 12. srpnja, kreće dražba za 5G frekvencij­ski spektar, u kojem se uz trojicu najvećih nacionalni­h operatora nadmeće i šest telekoma, među kojima jedan talijanski te slovenski, koji žele zauzeti svoje pozicije na regionalno­j razini i pojedinim

• ograničeni­m područjima.

Tri jaka igrača na tržištu korisnicim­a jamče veći izbor telekomuni­kacijskih usluga i cijena

Danas počinje i dražba za 5G frekvencij­ski spektar u kojoj uz tri najjača sudjeluje još 6 operatora

 ??  ?? ADRIAN JEŽINA, izvršni direktor Telemacha, tvrdi da će tvrtka uskoro postati pravi konvergent­ni igrač
ADRIAN JEŽINA, izvršni direktor Telemacha, tvrdi da će tvrtka uskoro postati pravi konvergent­ni igrač

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia