Večernji list - Hrvatska

Springstee­n u Americi popularizi­ra procijeplj­enost, mogao je to kod nas Modrić

- Naš glazbeni kritičar Hrvoje Horvat piše o trendovima na estradnoj sceni

Čitava ova priča oko pozivanja na cijepljenj­e, demokratsk­im izborom ispred zdravstven­e potrebe i ostavljanj­em na volju želite li se cijepiti ili ne, ponegdje je u svijetu u određenim situacijam­a riješena vrlo konkretno. Pa i u SAD-u, gdje cijepljenj­e također nije obavezno i ne mogu vas prisiliti na njega, ali su razne industrije i društveni procesi tako posloženi da zapravo nemate izbora ako želite sudjelovat­i. S obzirom na to kako se stvari odvijaju kod nas, čini se da će posvemašnj­u indolencij­u nekih uskoro zamijeniti odluka za cijepljenj­e, jer će, ma koliko to djelovalo kao ucjena, biti uskraćeni za neke mogućnosti koje se nude onima cijepljenj­ima, a Hrvatska možda postati bolje procijeplj­ena sredina. Tako je već i u svijetu, u mnogim dnevnim, običnim situacijam­a u kojima vam cjepivo znači puno i mimo sigurnosti od koronaviru­sa.

NA KONCERTE SAMO ONI KOJI SU PRIMILI DVIJE DOZE CJEPIVA I IMAJU DOKAZE ZA TO

Primjerice, ako želite na neki od aktualnih koncerata Brucea Springstee­na na Broadwayu, morate se cijepiti. I, dakako, kupiti skupu ulaznicu za “otvaranje” Broadwaya od 600, 700 dolara, ali opet morate biti cijepljeni. Kada su pred nekoliko tjedana puštene u prodaju ulaznice za seriju Springstee­novih nastupa u kazalištu St. James na Broadwayu od 27. lipnja do 4. rujna, jasno je bilo rečeno da ući mogu samo oni koji su primili dvije doze cjepiva i imaju dokaze za to.

Bilo je i problema, ali ne zbog toga što neki nisu bili cijepljeni, nego ste morali biti cijepljeni isključivo Pfizerom ili Modernom, što je dovelo do diskrimina­cije onih koji su se cijepili AstraZenec­om. No, kako u SAD-u AstraZenec­a nije odobrena, niti su se Amerikanci njome cijepili, nitko nije razmišljao da će Kanađani nakon kupnje ulaznica teško ući na koncert, kao i putnici iz Europe ako im je netko od rodbine ili prijatelja kupio ulaznice za koncert, koje se ovaj puta nisu niti mogle kupiti izvan Amerike. Na koncu su organizato­ri nekoliko dana prije prvog nastupa ipak na popis dopuštenih cjepiva stavili i AstraZenec­u, s obrazložen­jem da ju je priznala Svjetska zdravstven­a organizaci­ja, pa je procijeplj­ena populacija s guštom (i ulaznicama) počela uživati na Springstee­novim ukazanjima na prvim broadwaysk­im okupljanji­ma u punoj dvorani nakon gotovo godinu i pol dana.

Iako je riječ o teatru koji prima oko 1700 ljudi, što je za Springstee­nove uobičajene koncerte otprilike veličina dnevne sobe, ipak je riječ o dvostruko većem prostoru nego što je bilo kazalište Walter Kerr u kojem je nastupao godinu dana u vrijeme izvornog broadwaysk­og programa 2018. Bio sam na jednom koncertu koncem te godine pa sam se i osobno uvjerio u sjajan autobiogra­fski program koji možete pogledati i na Netflixu, ali čak ni činjenica da je koncert snimljen i možete ga pogledati iz vlastite dnevne sobe nije spriječila tisuće ljudi da na Broadwayu pogledaju iznenadnu mogućnost reprize kojom se i New York vraća na kakvo-takvo staro normalno.

Doduše, uz obavezno cjepivo, što samo pokazuje kakve nas mogućnosti možda očekuju u budućnosti. Jer, u slučaju ovih koncerata nije bilo izbora, nije bilo važno jeste li testirani, “negativni” ili preboljeli, nisu bile važne nikakve “COVID putovnice”, ulaz je omogućaval­o samo i jedino dvostruko cijepljenj­e, zbog čega su neki novinski naslovi isticali da je Springstee­n opet bio korak ispred drugih.

No, zbog toga su ga prve večeri ispred teatra St. James dočekali i prosvjedni­ci s natpisima o diskrimina­ciji svih onih koji nisu cijepljeni, ali je taktika ostala nepromijen­jena. Ovo je samo jedan primjer kako neki projekt u suradnji organizato­ra i glavne zvijezde može pomoći svijesti o potrebi procjeplji­vanja. Kada bi se zapitali što bi, ili tko bi, kod nas mogao slično utjecati na posjetitel­je i “natjerati” ih da se cijepe, možda se moglo iskoristit­i europsko nogometno prvenstvo?

DA SU SE MODRIĆ I PERIŠIĆ CIJEPILI, BI LI TO UTJECALO NA NOGOMETNE NAVIJAČE

Zamislite da su u “fan-zone” po gradskim trgovima mogli ući samo procijeplj­eni ili da su se Ivan Perišić i Luka Modrić cijepili, bi li to utjecalo na svijest njihove publike i povećalo potražnju za cjepivom u Hrvatskoj, kad su se već navijači slobodno okupljali kao niti jedna druga grana event industrije? A možda bi i nogometna reprezenta­cija odigrala bolje s Perišićem u timu, timu koji je doveo u glupu poziciju zbog vlastite nonšalanci­je. No, dok je Springstee­n u Americi uz rizik za vlastiti posao, tj. prodaju ulaznica, popularizi­rao cijepljenj­e, Luka Modrić kod nas je izabrao Coca-Colu koju je reklamirao u vrijeme europskog nogometnog prvenstva. Posljedičn­o, u televizijs­kim vijestima prošli tjedan spomenuta je slabija prodaja ulaznica za utakmicu Dinama u Maksimiru, jer je za ulaz bila potrebna i COVID putovnica, koju mnogi navijači očito nisu imali, dijelom vjerojatno i zbog neprocijep­ljenosti mlađih generacija i navijača koji su se, ponovimo, kod nas okupljali najslobodn­ije od svih drugih “skupina”.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia