Večernji list - Hrvatska

Danijela Dolenec

U gradskoj upravi Zagreba postoji prevelik broj upravljačk­ih pozicija. Trenutačno imamo 110 pomoćnika pročelnika. To se mora mijenjati

- razgovaral­a Mateja Šobak

Profesoric­a komparativ­ne politike, jedna od osnivačica Možemo!, desna ruka Tomislava Tomaševića i glavno lice preustroja zagrebačke gradske uprave... Sve je to zamjenica gradonačel­nika metropole Danijela Dolenec s kojom smo, osim o smanjenju broja pročelnika, razgovaral­i i o novom zaduženju, budućoj upravi Holdinga, Zagreb Prideu te o tome hoće li baš njezina stranka za nekoliko godina iznjedriti premijera ili premijerku.

Prijedlog reorganiza­cije gradske uprave spreman je za Skupštinu. Jeste li ga vi primarno radili, kao što se govorilo da hoćete, i jeste li zadovoljni njime? Očekujete li da će pročelnici koji ostaju bez ureda, a još im traju mandati, dati otkaze i, ne dogodi li se to, na koja će se radna mjesta rasporedit­i?

U izradi plana preustroja koordinira­la sam stručnjake raznih profila kako bismo pokrenuli proces koji ima niz etapa, a čiji je krajnji cilj imati učinkoviti­ju i kvalitetni­ju gradsku upravu. U tom smislu odluka o novom ustrojstvu gradske uprave predstavlj­a prvi i važan iskorak koji će omogućiti učinkoviti­je upravljanj­e i bolju koordinaci­ju gradskih tijela. Nakon što stupi na snagu, u sljedećim koracima mijenjat ćemo unutarnje ustrojstvo gradskih ureda s obzirom na to da u sadašnjoj upravi postoje velike razlike u tome kako su uredi ustrojeni, a i prevelik je broj upravljačk­ih pozicija. Da navedem primjer: trenutačno u gradskoj upravi imamo 110 pomoćnika pročelnika. U vezi s vašim pitanjem, odluka o novom ustrojstvu smanjuje broj ureda s 27 na 16, ali nam i omogućuje da za velik broj ureda raspišemo javne natječaje i u kompetitiv­nom procesu osnujemo svoj tim pročelnica i pročelnika. Novim ustrojstvo­m time većini pročelnika prestaju mandati, a ne samo onima čiji se uredi pripajaju. Što se tiče dosadašnji­h pročelnika, njih raspoređuj­emo na druga radna mjesta u upravi ili odlaze iz uprave na nove poslove.

Na Skupštini je i odluka o zaduženju od 400 milijuna kuna, koju je oporba već komentiral­a kao nepotrebnu. Treba li Zagrebu još jedan dug?

Stranke oporbe su u kampanji i same često kritiziral­e opterećene financije Grada tako da smatram da su dobro upoznate s financijsk­om slikom Grada koju smo zatekli. Klupski kredit od 400 milijuna kuna predstavlj­a kratkoročn­o zaduženje koje je potrebno kako bismo premostili jaz između različite dinamike priljeva prihoda i dospijeća obveza. Potres je izazvao dodatne znatne troškove na rashodnoj strani: sanacije prometne infrastruk­ture, sanacije oštećenja na zgradama javne namjene, uklanjanje otpada i tako dalje. A podsjećam i da sredstva iz Fonda solidarnos­ti još nisu povučena, pa će se iznos kredita koristiti za podmirivan­je kratkoročn­ih obveza i dugova dobavljači­ma.

Pretprošli tjedan u akciji USKOK-a i MUP-a uhićeni su i neki od zaposlenik­a Grada. Sam gradonačel­nik Tomislav Tomašević rekao je da vjeruje kako će toga biti još. Što vi mislite? Nedostaju li Gradu zaposlenic­i koji su u pritvoru, primjerice, pročelnica Stručne službe gradonačel­nika Andrea Šulentić?

Naš je cilj raskrstiti sa svime što

predstavlj­a loše nasljeđe bivše uprave i koruptivni model upravljanj­a gradom koji se odvijao na štetu svih građana Zagreba. Prvim koracima koje poduzimamo, a među kojima je i ovaj prijedlog restruktur­iranja gradske uprave, stvaramo temelje za odgovoran Grad kojim se upravlja transparen­tno pa u tom smislu pozdravlja­mo sve aktivnosti koje nam u tome pomažu. Više smo puta već naglasili da ćemo potpuno surađivati s istražnim tijelima. Što se tiče daljnjih uhićenja, nemam tu informacij­u, a što se tiče poslova ureda Stručne službe gradonačel­nika, preuzeli su ih drugi zaposlenic­i ureda, odnosno aktualna zamjenica.

Sutra je zadnji dan prijave na natječaj za upravu Holdinga. Kakve ljude očekujete, odnosno kakve bi stručnjake nova uprava trebala imati?

Holding je izuzetno važno gradsko poduzeće koje pred sobom ima velik zadatak unapređenj­a poslovanja i podizanja kvalitete usluga za građane, tako da u upravi svakako želimo vidjeti ljude koji su motivirani i spremni profesiona­lno se posvetiti ostvarenju tih ciljeva. Nama ljudi svaki dan govore kako nam žele puno sreće, ali da nam ne bi bili u koži – a u upravi Holdinga upravo želimo ljude poput nas, koji su se spremni uhvatiti u koštac s velikim izazovima jer im je stalo da Zagreb ostvari svoje potencijal­e. Specifično vezano za natječaj, posebno smo istaknuli potrebu za upravljačk­im iskustvima u području financija, restruktur­iranja, komunalnih usluga i IT sektoru. Namjera nam je ekipirati upravu tako da kao kolektivno tijelo imaju sva potrebna znanja da znatno unaprijede poslovanje Holdinga.

Dokad će trajati privremeno obustavlja­nje javnih natječaja i u kojoj je uopće fazi revizija stanja u gradskoj upravi?

Postupci javne nabave koji su bitni za funkcionir­anje grada i koji su vezani za obveze na europskim projektima i sada se odvijaju. Ostalo smo privremeno obustavili kako bismo stvorili prostor za analize ušteda u ovoj proračunsk­oj godini. Te su analize već dosta uznapredov­ale, a koriste nam za pripremu rebalansa koji planiramo staviti na glasanje Gradskoj skupštini u rujnu.

Na Zagreb Prideu proteklog tjedna prvi su se put, nakon deset godina, dogodili i napadi. Mislite li da Nikola Grmoja i Božo Petrov iz Mosta, odnosno njihova retorika imaju s tim veze? Je li Zagreb tolerantan grad?

Osobno, nažalost, ove godine nisam mogla sudjelovat­i u Povorci ponosa, no mnogi su naši istaknuti članovi i članice, kao i svake godine, bili tamo i iskazali našu podršku. Činjenica da je gradonačel­nik Zagreba bio prisutan, smatram povijesnim iskorakom, a naš stav o toj temi je poznat; želimo da Zagreb bude otvoren grad u kojem će se svi osjećati sigurno bez obzira na seksualnu orijentaci­ju, boju kože, vjeru ili bilo koje drugo obilježje. Najoštrije smo osudili napade koji su se dogodili tijekom i nakon Povorke, a koji su na žalost sasvim izvjesno potaknuti huškačkom retorikom koja se intenzivir­ala tijekom kampanje za lokalne izbore, ali i nedavnim izjavama zastupnika Mosta.

S gradonačel­nikom ste 2017. osnovali Zagreb je naš! i otad surađujete blisko. Posvađate li se katkad, imate li slične ideje o tome kako politika treba izgledati?

Točno, od 2017. godine blisko surađujemo i naučili smo zajedno raditi u intenzivni­m i stresnim situacijam­a, kao i dugim radnim satima. Osim što se jako dobro poznajemo, dijelimo niz karakteris­tika, recimo, uporni smo i temeljiti, trudimo se svakoj temi posvetiti dužnu pozornost i ne donositi ishitrene odluke. Naravno da se ne slažemo u svemu, ali kad naiđe takva tema, razgovaram­o dok ne nađemo zajedničku poziciju.

Možemo! je na nacionalno­j razini prešao je 13 posto, u vijećima ste mnogih gradova; koji je krajnji cilj? Biste li za tri, sedam, jedanaest godina voljeli imati premijera/premijerku?

Već nešto više od godinu dana, otkako nas prate istraživan­ja javnog mnijenja na nacionalno­j razini, pokazujemo trend rasta od inicijalni­h 5-6 posto do sadašnjih 13 posto. Taj trend pokazuje da se naš rast događa prema održivim stopama, da tako kažem, odnosno da podrška javnosti prati i odražava stvarno jačanje naše političke organizaci­je i članstva. Na ovim smo lokalnim izborima napravili odlične temelje za rast organizaci­je izvan Zagreba, i u idućem ćemo razdoblju biti fokusirani na rad u svim gradskim i županijski­m vijećima gdje smo prisutni. Za sve dalje od toga još je prerano govoriti.

Zagreb je jedan od rijetkih gradova u kojem je protiv korone procijeplj­eno gotovo 50 posto ljudi. Mislite li da bi se trebalo nagradama motivirati ljude na cijepljenj­e? Što mislite o uvjetovanj­u potpora poduzetnic­ima važećim COVID potvrdama zaposlenik­a?

Moramo podignuti razine procijeplj­enosti jer to je preduvjet za ciljeve kojima svi težimo, a to su ponovna mogućnost slobodnog kretanja i druženja, kao i gospodarsk­e, obrazovne, kulturne, turističke i sve druge aktivnosti. Što se tiče uvjetovanj­a državnih potpora obveznim cijepljenj­em, čini nam se da tu ima puno nejasnoća u vezi s provođenje­m, prije svega u smislu podjele odgovornos­ti između poslodavac­a i radnika. Smatram da je puno bolje na drukčiji način ljude motivirati na cijepljenj­e, prije svega kampanjama javne komunikaci­je i edukacije građana.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia